Proč se mám jako přihlásit?

04.03.2022 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

„Proč bych jako měl mluvit před lidmi? Stačí mi to ve škole…“ No jo, ale Prezentiáda se od zkoušení před tabulí liší. Přečti si, co ti Prezentiáda přinese.

Když jsem nervózní, všechno zapomenu a vypadne ze mě blbost…

A právě od toho tady Prezentiáda je. Trému máme všichni. Když se ale svému strachu a obavám postavíš, může to být mnohem lepší. Čím dřív tak uděláš, tím lépe. Soutěž nezkouší tvoje vědomosti, ale prezentační dovednosti a schopnost uchopit téma nebo myšlenku a kreativně a srozumitelně ji předat.

 

Nikdy jsem nemluvil před lidmi. Co když se jim nebudu líbit?

Pro každého je to jednou poprvé. Koukni se na velké řečníky. Taky si těmi začátky museli projít. Navíc všichni účastníci soutěže (soutěžící, porota, organizátoři) jsou její součástí právě proto, aby se navzájem v této dovednosti podporovali a dávali si zpětnou vazbu.

 

Nevím, o čem mám prezentaci dělat.

To je jednoduché! Témata jsou daná. pro základky je to: Co řešíme o přestávkách a Co by kdyby. Střední školy vybírají mezi Jak bych učil já a 11. přikázání. Vybereš si jedno z nich a připravíš ohromující prezentaci, kterou doplníš projevem, který všechny posadí na zadek.

 

Co je na tom, v PowerPointu umí snad každý…

To bys koukal, jaké zázraky se s ním dají vytvořit. Navíc PowerPoint není podmínkou. Úplně stejně můžeš pracovat na prezentaci například v Prezi nebo Canvě.

 

Můžu si prezentování někde procvičit a vyzkoušet nějaké triky?

Určitě! Plno rad a tipů najdeš samozřejmě na internetu a YouTube, ale to určitě víš. Speciálně pro zájemce o soutěž jsme ale zorganizovali několik workshopů. Pokud jsi je nestihl, nevadí. Všechny důležité informace a také záznam webinářů najdeš na našem webu. Navíc máš letos jedinečnou možnost nejasnosti okolo svého prezentování probrat s profesionály. Více se dozvíš po přihlášení.

 

Konkurence je určitě velká. Nemám šanci vyhrát.

Tohle si při přihlašování říká každý. Ale někdo výherce být musí, ne? Tak třeba to bude zrovna Tvůj tým. V podstatě ale vyhraje každý. Umět se dobře vyjádřit a odprezentovat sebe nebo cokoliv jiného jsou dovednosti, díky kterým získáš obrovskou výhodu v budoucím osobním i profesním životě.

 

Sám do toho rozhodně nejdu!

Nemusíš a hlavně ani nesmíš :D. Prezentiáda je týmová hra a přihlásit se můžeš ve dvojici, nebo trojici. Zeptej se kamarádů, spolužáků, sourozenců, vymysli týmové jméno a šup na úvodní brainstorming..

 

Co z toho teda nakonec budu mít?

Skvělý pocit, že jsi pro sebe udělal něco navíc, mega zajímavé a hodnotné ceny, kopu zábavy se soutěžícími i organizátory (nejsme tak staří). A hlavně nezapomenutelnou zkušenost, se kterou se můžeš chlubit mezi kamarády i ve svém životopise nebo přihlášce na vysokou školu.

 

Snad Tě přesvědčí i letošní koordinátor David: „Před dvěma lety jsem na tom byl pravděpodobně stejně jako ty teď. Uvažoval jsem nad tím, jestli se přihlásit, jestli překonat svou nervozitu a ten čas do toho dát. Po workshopu jsem si řekl, že za zkoušku nic nedám a do soutěže se přihlásil. Prezentiádu se nám ten rok povedlo vyhrát. Pokud teda váháš, věř mi, že Prezentiáda je jedna z těch nejlepších věcí, co pro sebe můžeš udělat.“

 

Přihlásit se a odevzdat prezentaci můžeš do 18. března.

Od 28. března do 8. dubna budou probíhat Krajská kola a velkolepé megalomanské Grandfinále se uskuteční na pražské univerzitě Newton University 21. a 22. dubna. Podrobnější informace najdeš v záložce Soutěžní kola.

Tak na co čekáš? Dej si šanci, rozvíjej se s námi a klikej na přihlášku!