Bude to jiné, bude to nové, ale bude to stát za to! Prezentiáda 2021 je tady!

08.02.2021 | Petra Tomášková | Organizace

Poměř svoje prezentační dovednosti s týmy z celé České republiky a Slovenska. Minulý rok jsme hybridní online a zároveň offline formu Prezentiády vyzkoušeli poprvé. Letos už víme kudy kam, a tak nás nic nepřekvapí. Tebe by ale mohlo. Tak se mrkni na to, jak bude dvanáctý ročník Prezentiády probíhat.

Přihlášení, zápis, registrace

Prvním, jednoduchým a v podstatě nejdůležitějším úkolem je se do soutěže přihlásit. Bez toho by tvůj tým nemohl předvést svoje dovednosti. Možná bychom tě postrádali i na velkolepém finále.Proto si někam zapiš datum 31. března. Do té doby se ode dneška můžeš přihlašovat a také posílat svou soutěžní prezentaci. Jak možná víš, nemůžeš soutěžit sám. Přiber tak k sobě dalšího jednoho nebo dva kamarády ze stejné školy a bojujte o vítězství v Prezentiádě společně. Za jednu školu smí v každé kategorii (základní a střední školy) soutěžit maximálně 4 týmy z jedné školy. To by měli mít na paměti převážně tvoji učitelé.

 

Tohle, anebo tamto

A co tě asi zajímá nejvíc? Letošní témata. Pro základní školy jsme vybrali fráze Akce a reakce a Tohle téma je tabu. Středoškoláci se mohou kreativně vybít na 90, 60, 90 nebo Správná odpověď neexistuje. Tak co, už tě napadá, jak je s týmem zpracujete? 

 

Bude online i offline!

A teď k samotnému konání soutěže. Hlavním způsobem komunikace mezi organizátory a soutěžícími bude unikátní profil, který bude každému týmu po přihlášení do Prezentiády vytvořen. Odkaz na něj by ti měl přistát do emailu v pondělí 5. dubna. Spolu s odkazem ti pošleme i odkaz na generaci faktury, díky které budete moct zaplatit registrační poplatek 150 korun za tým. Samozřejmě jen v případě, že se tvůj tým probojuje do online kola.

 

Nominační kolo – ukaž, jak to umíš s počítačem

Jednou z novinek letošní hybridní Prezentiády je takzvané nominační kolo. Funguje pro nás jako takové síto, přes které neprojdou opravdu jen ty technicky nedostačující. Slouží tedy k užšímu výběru týmu, kterých do dalšího kola postoupí maximálně stovka. Během nominačního kola se budou hodnotit jen samotné prezentace, které vložíš právě do toho profilu, o kterém se zmiňujeme výše. Informace o postupujících týmech a termínech online kol budou zveřejněny na našem webu. Pokud vaše prezentace uspěje, můžete se začít radovat z postupu do online kola. 

 

Online kola – ujisti nás, že na to máš

Dříve jsi možná byl zvyklý na krajská kola. Ta letos vystřídají tzv. online kola. Skvělé na nich je to, že během nich můžeš soupeřit klidně s týmem z druhého konce republiky. Datum konání si totiž můžete určit podle sebe. V každé kategorii (základky a střední školy) bude na výběr z deseti termínů, do kterých se můžete přihlásit přes svůj prezentiádní profil. Online kola proběhnou během posledních čtrnácti dnů v dubnu.

 

Pojďme si nastínit, jak takové online kolo probíhá. Videohovory zprostředkuje pravděpodobně online platforma Jitsi. Po osmé hodině ranní zahájí moderátoři soutěžní den. Mezi 8:20 a 10:00 se prezentuje v prvním bloku. Ten druhý začne v 10:20 a skončit by měl v pravé poledne. Ve 13:00 dojde k vyhlášení výsledků a od 14:00 mají týmy možnost zpětné vazby, tedy zeptat se porotců na své zdary i chyby nebo si poslechnout nějaké rady do budoucna. V každém bloku prezentace se představí maximálně pětice týmů, které budou čekat na výzvu moderátora, jenž je do videohovoru přizve. Týmy si svou prezentaci budou na obrazovce sdílet sami. Po výkonu následují otázky zhruba čtyřčlenné poroty. Po jejich zodpovězení bude tým opět požádán o opuštění hovoru. Zkrátka takové střídání u tabule. Ale neboj se, o zážitek z prezentování ostatních týmů nepřijdeš. Celý prezentiádní den se totiž bude streamovat na našem facebookovém a YouTube profilu.

Pravidla ohledně formy a vzhledu prezentace zůstávají stejná jako v předchozích ročnících soutěže. Připomenout si je můžeš tady.

 

Pár rozdílů se nachází jen v hodnocení poroty. Ta bude nově dávat větší pozor na práci s informacemi, správnou rešerši a zdroje a případně citaci. Připravený výstup se musí vejít do rozmezí 7 až 10 minut a počítej s tím, že porota si s tebou může povídat klidně dalších deset minut. A pak už tě čeká jen velkolepé offline grandfinále. Z online kola do něj postoupí tři týmy (pokud bude 7 až 10 soutěžních týmů v jednom termínu), dva týmy (4 až 6 soutěžních týmů v jednom termínu) nebo postoupí pouze jeden (3 a méně soutěžních týmů v jednom termínu). Nemusíš se bát, že by ses neměl čím pochlubit. Diplom či certifikát o účasti v soutěži ti pošleme emailem, jen nedojde ke slavnostnímu předání, ale pošleme ho celému tvému týmu na email.

 

Grandfinále – bude to pro tebe výzva?

Už jsi jen krůček od pomyslné zlaté medaile Prezentiády. Třicet týmů s nejlepšími prezentačními dovednostmi se sejde na brněnské Masarykově univerzitě Žádný strach. Pokud se nebude moct grandfinále řádně konat v daný termín, přesune se jeho konání na později. Zatím ale počítej s 3. a 4. červnem. Podobně jako online, nebo chceš-li krajská kola, i finále bude časově rozděleno na dopolední a odpolední část. Dopoledne budou týmy soutěžit ve třech skupinách po deseti týmech. Z každé skupiny porotci vyberou tři nejlepší z nich a ty budou mít možnost zabojovat o vítězství v části odpolední. 

 

Situace je zkrátka taková, jaká je. Pokud se tedy některý z týmu nebude schopen dostavit, předvede své vystoupení jako první ve skupině formou online. V mezičase čeká postupující náročná hodina, během které musí sestavit novou, avšak kratší prezentaci, kterou budou porotci hodnotit v odpolední části. Poslední kolo tak tyto prezentační mistry prozkouší v improvizaci. Méně úspěšné týmy budou mít možnost se zúčastnit našich prezentačních workshopů, které budou probíhat průběžně s přípravami finalistů na odpoledne. A společně se pak dozvíme, kdo si improvizačním kolem prosekal cestu nejlépe.

 

Není to tak složité, ne? Tak zamiř na přihlašovací formulář a dej tak svému týmu šanci se ukázat jako mistři prezentování. Neschovávej se. Ukaž, co v sobě máš!