Den plný vědy a setsakramentsky těsné vítězství, tak vypadalo Grandfinále středních škol

11.05.2024 | Matyáš Caras | Soutěžní kola

Všechno musí mít svůj konec a o Prezentiádě to platí dvakrát tolik, jelikož po včerejším základoškolském finále přichází to středoškolské. Opět v prostorách brněnské Filozofické fakulty MUNI, ti nejlepší z nejlepších se sešli, aby poměřili síly v prezentačních dovednostech. Tento rok byla zvolena témata Ve jménu vědy a Srdeční záležitost. Pokud chcete vědět, jaké kreativní či přímo geniální nápady měly letošní týmy, nebo kolikasekundový byl rozdíl mezi dvěma finalisty, rozhodně čtěte až do konce!

Skupina A

Dopoledne ve skupině A zahájila první porotkyně Míša Holotňáková, studentka medicíny a lektorka prezentačních dovedností. Další porotkyní byla Nikola Bártová, která se zabývá hlavně popularizací vědy, zejména v podobě MjUNI, kde si mladí zájemci mohou vyzkoušet studium na univerzitě nanečisto. Na ni navázal porotce Petr Krejčí, který neopomněl poslední část svého jména, Minutový, jelikož je zakladatelem mnoha minutových projektů, např. Minutového řečníka. Čtveřici uzavřela Jana Ondříčková, která je lektorkou komunikačních a prezentačních dovedností.

Jakmile se porotci dopředstavovali, přišla řada na týmy. Jako první to byl OurPoint. Tento tým nám do hlavy nasadil záludnou otázku: „Nachází se srdce opravdu tam, kde si myslíme?“ Vymysleli totiž nový kardiologický přístroj, který tuto otázku řeší, a chtěli nám ho prodat. Jelikož nám ukázali (snad ne jejich) telefonní číslo, okamžitě začaly přicházet SMS a hovory, které prezentaci vyrušovaly. Tým Staničky však převzal téma „Srdeční záležitost” jiným způsobem. Při slovech Srdeční záležitost se jim vybavila různá slova, všechny ale spojovalo jedno: láska. Vysvětlily nám, co je to láska a jak se starat o vztah, aby vydržel. Aby se cítily lépe a daly všem vědět, že nikdo není sám, zazpívali na konec píseň Hakuna matata.

Další prezentaci nám předvedl tým Last Minute, který představil pojem Nomofobie, neboli strach z toho, že u sebe nemáme telefon. Pustili nám audio rozhovor, kde se ptali lidí na různé otázky, jako například „Máš pocit, že potřebuješ mít mobil stále u sebe?“. Krom sebe bychom se podle Ladies měli starat i o seniory. Vysvětlily, že mezi generacemi se nejspíš neshodneme, jelikož máme mezi sebou velké rozdíly. Jakožto teenageří bychom však na důchodce neměli zapomínat, což utvrdili tím, že porotcům rozdali srdíčka, do kterých měli napsat zprávu právě důchodcům.

Tým M&J polemizoval o plusech a mínusech genetické mutace a klonování lidí. Měli dva různé pohledy na věc, navzájem si oponovali třeba o implantátech v lidském mozku nebo testování na zvířatech. Následná dvojice jménem KMEG se snažila zdůraznit rozdíl mezi úspěchem a štěstím.

S úplně odlišným nápadem přišel tým FRESAS. Představila nám téma sebeláska s citátem: „Vyberme si na první místo sebe. Na každém z nás záleží.” Vysvětlily nám, proč je sebeláska tak důležitá a jak se k ní rychleji dostat.

„Úsměv je to nejjednodušší, co můžeme udělat, abychom nám i jiným zlepšili den.” S tímto citátem přišel tým Posledné mamuty, který se také pokusil lidi motivovat, pro změnu k tomu, aby dělali lepší den jak sobě, tak ostatním, jak jinak než úsměvem. Poté, co vysvětlili, jak úsměv vzniká a funguje, snažili se diváky přechytračit jedním falešným a druhým opravdovým úsměvem.

Vše vzalo jiný směr když nastoupil tým Vrandál. Snažili se objasnit fakt že lidé nesnášejí změny. Vysvětlily pojmy věda a filozofie a rozdíly mezi nimi. Také do prezentování zapojila takzvaný efekt motýlích křídel.

Well actually mluvili o astrologii, horoskopu a o tom, jak využít manifestaci. PokéScience spustila skutečný souboj století. Nastoupili například Sokrates proti Isaacu Newtonovi nebo Jan Amos Komenský proti Jeffu Bezosovi, aby ukázali, který vědní obor je nejlepší. Nakonec se shodly, že důležité jsou všechny, jelikož si jdou ruku v ruce.

Všechny týmy předvedly skvělý výkon, postoupit do odpolední části mohly jen dva. Porota rozhodla jasně: byly to týmy FRESAS a Staničky.

Skupina B

Dopolední program začal představením porotců. David Rajnoha, tentokrát ne jako organizátor, ale jako porotce, se mimo organizaci středoškolské IT soutěže Tour de App věnuje i prezentování a mluvenému projevu. Po něm se představil Marek Boško, který děla stand-up komedii a moderátorství. Třetím v řadě byla Beata Brosková, vzdělávající dospělé v prezentačních dovednostech a storytellingu, a nakonec David Svoboda, školitel řečníků na TEDxPrague a jediný ověřený expert Canvy v České republice.

První téma dne bylo od týmu Tres. Psí společníci byli jejich srdcová záležitost. Předložili výhody a nevýhody vlastnění mazlíčka společně s výčtem všech povinností. I když se může zdát, že štěňátka nemohou být předmětem šedého trhu, je tomu tak. Množírny jsou velkým problémem v naší společnosti a úplně zastiňují čistou myšlenku hledání přítele na celý život.

Děti ze stanice Euroškola, název podobající se všem známému filmu. Jejich námět se metaforicky přibližoval filmu, jen s jiným tématem – láskou v průběhu let, od milostných písní pod okny žen přes seznámení na zájmových táborech až po zamilované textovky a „Netflix & chill”. Svou prezentací poukázali na důležitost sociálního a fyzického kontaktu.

A teď jedna ze studia. Reportáž na téma transplantace prasečího srdce člověku sestavil tým TV Pšššt. Rozebrali vědecký experiment, při kterém je třeba geneticky upravit prasata, aby lidské tělo orgán přijalo, a následně je možné transplantovat srdce nemocnému člověku. Jak ukázala otázka na diváky, názory na morální stránku věci se liší. Někteří věří, že s poselstvím záchrany života je to správné rozhodnutí, jiní si zase stojí za názorem, že jde o týrání zvířat.

Řekněme si teď na rovinu, co jiného má větší pozornost dnešních teenagerů, nežli mobilní telefony. Lingvisti zhodnotili jejich pozitiva i negativa a následně předložili svůj každodenní program na zlepšování sebe sama: 30 minut aktivního pohybu, 10 stran knihy a omezení scrollování na sociálních sítích na max hodinu, abychom čas mohli zaplnit jinak.

Dynamický příběh jsme slyšeli od dvojice se jménem La baguette magique. Slečny vystoupily jako dvě vědkyně s cílem vyhubit veškerý hmyz na planetě a s prázdnými kapsami. Právě to je dohnalo k vykradení banky, kterou kdyby nepodpálily, tak by teď nebyly za mřížemi na dalších 15 let.

Svět zajtrajška se zabýval tématem budoucí medicíny, konkrétně myšlenkou klonování. Oponující si postavy mezi sebou argumentovaly tak dlouho, dokud nedošly ke společnému názoru. Ano, věda by měla jít stále dopředu, neměla by však zanedbávat morální stránku.

Zpět do lavic nás posadil tým Paraplata. Úvodem předvedli část hodiny historie, kde učitel vystupoval velmi nevhodně, až útočně. Poté představili model činnostní výuky, tedy zapojování žáka do hodiny a nucení ho přemýšlet nad rozebíraným tématem. Zdůraznili, že zkušenosti s tímto typem práce jsou snad ještě důležitější než podané informace. Při správném přístupu se jakýkoliv předmět může stát vaší srdeční záležitostí.

Nebeskou prezentaci jsme viděli od Space speakers. Spojení vesmíru a lidské technologie, respektive šikovných rukou a chytré hlavy. Představili nám obdivuhodné výtvory středoškoláků bez inženýrského vzdělání a ukázali tak, kam až se můžeme dostat se zápalem pro věc, a že budoucnost astronautiky je v dobrých rukou.

Taneční přestávka přišla s týmem Fallen Angels. Slovenské duo přiblížilo problematiku tanečního moru ve Štrasburku a následně předložili možná racionální i iracionální vysvětlení, jako třeba posednutí ďáblem, davová psychóza nebo kousnutí pavoukem.

Carcassonne předložili experiment Johna Calhouna s názvem „Myší ráj”. Zvířata měla naprosto ideální podmínky, přesto však jejich civilizace dospěla ke zkáze. Celková myšlenka byla podána porovnáním tohoto experimentu s momentálním přemnožením lidsva.

Skupina s poněkud zdlouhavým a jazyk lámájícím názvem überlebenswahrscheinlichtkeit, česky pravděpodobnost přežití, zmínila upevňující se lidský vztah k materiálním věcem a čím dál slábnoucí pouto k těm duševním. Její průzkum však vypověděl, že stále, a to i napříč generacemi, je pro lidi nejdůležitější rodina.

Poslední tým Rosický zpracoval srdeční záležitosti postav z filmu #AnnaIsMissing. Nechyběla složitá témata jako sex, LGBTQ+ komunita nebo gerontofilie.

Ze všech skvělých týmů, které dnes prezentovaly ve skupině B, postoupily dva: Paraplata a Space speakers.

Skupina C

Představování porotců otevřel Radek Hegenbart, student pedagogiky na MU a nynější předseda spolku SCG. Po něm Roman Jaroš, který reprezentuje Filozofickou fakultu ambasadorstvím, mimo to však učí prvním rokem na střední škole. Dále se uvedl Lukáš Zajíček, improvizátor, lektor a cestovatel, a představování uzavřel Patrik Ondříček, spolumoderátor Rádia Junior.

Na pohádky jsme se jako malí dívali všichni, kdo z nás si ale pustí například Maxipsa Fíka nebo Medvědy od Kolína i dnes? Tým Ty Tři rozhodně ano, protože právě pohádky jsou jejich srdeční záležitostí, čemuž věnovali svou prezentaci.

To, co nosíme v srdci, nikdy nemůžeme ztratit, a proto bychom každý měli mít, krom filmů, i něco, co je nám blízké a dělá nám radost i ve chvílích vyčerpání. Tím může být cokoliv, třeba vlastní kapela, poezie, nebo stavění robotů, jak to má právě tým Kalamáry.

Pod pojmem „srdeční záležitost” si každý představí něco jiného. Jednotné včelařské družstvo pojalo toto téma trochu z jiného soudku, konkrétně medového. Mimo kulinářských rad pro pořádně mužné muže jsme se dozvěděli i to, že naše mysl může souviset s reakcí včel.

O nastavení mysli se rozpovídaly i Dokonalé ženy, které jsou přesvědčeny, že nejen vytrvalý trénink a seberozvoj, ale také umění vizualizace a sebevědomí Vám může pomoci k dosažení vysněného úspěchu.

Úspěšný by si přál být asi každý, ale sláva například „dokonalých lidí”, s nimiž se setkáváme na sociálních médiích, pro nás může být často demotivující. To, že počet liků na příspěvku neurčuje skutečnou hodnotu člověka, byla také hlavní myšlenka Growerů.

Dvě na první pohled naprosto neslučitelné aktivity jsou tím, v čem se našly soutěžící z týmu Regina. Přestože jedné stojí na zahradě motorka a druhá má okolo pasu uvázanou typickou venkovskou sukni, skvěle si rozumí a dokáží krom protikladů najít i něco, co je spojuje.

A teď trochu zvídavá otázka: věděli byste, co mají společného sud lidské moči a fosfor nebo čokoládová tyčinka s výrobou mikrovlnky? Jak je svázaná Coca-cola a závislost na morfiu? Tým Termiš na ukázce slavných vynálezů, které vznikly díky náhodě, poukázal, že i chyby mohou vést k převratným objevům.

Brr! Vrr! Drr! Kdo by řekl, že texty písní od Yzomandiase nebo PTK mohou být spojené s vědou? BFAM-SFAM zvládli tyto spojitosti i rozdíly mezi vědou a uměním objevit a předvést publiku.

O tom, že věda je pro lidstvo nesmírně užitečná není žádných pochyb, nesmí se však dostat do špatných rukou. Pohled do historie za Mengelem nebo do současného testování na zvířatech poskytl všem přítomným slovenský tým Anjelky. Na trochu veselejší strunu zahrál tým Trivis. Prezentaci o své tříroční cestě naší soutěží obohatil i vlastní písničkou o Prezentiádě, která si vysloužila místo v jejich životě.

Pár vteřin tělocviku, lov na gazelu a prezentování? Ve všech těchto aktivitách hraje svou roli stres. Freedom i se zvýšeným tepem dokázal soutěžícím ulevit od trémy a vnuknout zajímavou myšlenku.

I proto se právě on, společně s Kalamáry, postoupil do odpolední finální části.

Odpoledne

Grandfinále SŠ rychle uběhlo, viděli jsme spoustu zajímavých prezentací a porotci udělali spoustu důležitých rozhodnutí. Teď ale pro soutěžící nastává ta pravá výzva. Své prezentace musí před finále upravit, ještě více než včerejšího dne základní školy. Výsledná prezentace musí být ochuzená o minimálně 2 slidy, zkrácená na 4-4,5 minuty, obohacená o minimálně 1 graf a soutěžící museli využít jednoho z následujících předmětů: časopisu Šalina, plastové štamprle, zrcadla, lžičky, baterky, XO lineru, plakátu Letních kempů, dubového listu, malého kamene, dřevěného příboru a dalších.

Poté, co se týmy nachystaly, už byla v aule nastoupená porota: Martin Vasquez, lektor a kouč prezentačních dovedností, který připravuje řečníky na TEDxPrague, Adam Kulhánek, trenér a kouč manažerů, Ivana Šedivá, dříve členka vrcholového vedení firem jako Johnson & Johnson nebo McDonald’s, nyní profesionální metorka a byznys koučka, Zuzana Mravík Zelenická, vedoucí manažerka společenské odpovědnosti a udržitelnosti ve společnosti Samsung Electronics pro ČR a SR, a nakonec Lenka Hronová zaměřující se na inkluzivní komunikaci, dále vedoucí TEDxPrague Youth, performerka slam poetry a improvizátorka.

„Já první!“ zaznělo heslo týmu Fresas. V jejich prezentaci kladl důraz na bezpodmínečnou sebelásku a sebepřijetí. 60 % dotázaných by radši měli větší úctu a respekt pro sebe samého. Chybovat je lidské, a proto bychom se měli přes své chyby přenést a nechat je za sebou. Do své prezentace zakomponoval tašku.

Činnostní výuka je termín, který nám byl představen týmem Paraplata. Důležitou náplní této výuky jsou faktory jako zapojení žáka, rešerše, zpracování informací, ucelení názoru a následná diskuse s partnerem. Důležité je myslet jako historik – analyzovat prameny, vyvinou si kritické myšlení, mít dobou perspektivu a znát příčiny a následky. A právě touto metodou se může i z nenáviděného předmětu stát vaše srdcová záležitost. Využili baterku a časopis Šalina.

Staničky nám vysvětlovaly, jak namíchat lektvar lásky. Složení: první krok + komunikace + čas + sympatie+ vyznání. Vysvětlily, co nedělat a že je lepší zariskovat než si vyčítat, že jsem to nikdy neudělali. Zapojily kamínek a štamprli. „Hakuna matata.”

Další na řadě byl tým Freedom, výherci grandfinále 2023. S baterkou a štamprlí předvedli dynamickou prezentaci. Téma srdeční záležitost pojali po svém a přes rychlý tep došli k námětu stres a jaký na nás má efekt. Mozek si vybírá, zda vnímá stres jako výzvu nebo hrozbu. Pokud se bojíme, dopad na nás bude negativní, zúží se nám cévy a nebudou se nám pořádně prokrvovat svaly. Při vnímání stresu jako výzvu se bude dít opak. Cévy se roztáhnou, do svalů nám začne putovat více krve a moment nás nabije energií. „Stres nemusí být pouze negativní, má i světlou stranu.”

Včerejší návštěva premiéra, dvě výhry ze tří v celosvětové soutěži a neskutečná raketa vyrobená středoškolskými studenty. To je souhrn všech událostí, do kterých jsou prezentující týmu Space speakers zapojení. Poukázali na důležitost rozvoje astronautiky v České republice a členství v nějakém vesmírném projektu. Jmenovali organizace jako Expedice Mars, AstroPI, Czech rocket society a hlavně LASAR, projekt, který pracuje na opravě vesmírných družic laserem z pohodlí laboratoře, a který má teď mimochodem nábor, což jsou velké republikově uznávané spolky fanoušků vesmíru a kosmického inženýrství. Ve své prezentaci využili baterku, tašku, kámen a list.

Kalamáry nás zahřály u srdíčka právě svou prezentací o svých srdečních záležitostech a jak se takové záležitosti projevují na člověku. Měli byste cítit radost, inspiraci a volnost. Měla by vám přinést uvolnění, pomoct zapomenout na trápení. Zakomponovali baterku, časopis, kalíšek a lžičku. „Srdeční záležitost vám jen tak někdo nevezme.” S tím mají kalamáry naprostou pravdu.

Vyhlášení. Favoriti byli jasní – Space speakers a Freedom. Jenže kdo vyhraje? Dlouhou chvíli moderátoři snad ještě prodlužovali a všichni byli napjatí jak struny. Nakonec začal proslov moderátorů: „Po dlouhém diskutování jsme se rozhodli dát dvě první místa, jenže nás vedení upozornilo, že by to nebylo fér, takže jsme museli začít podrobně zkoumat každou maličkost, a nakonec rozhodla technická chyba.” Rozhostilo se ticho. „Oba týmy překročily časový limit. První a druhé místo rozdělil rozdíl přetáhnutí tohoto limitu o 1,6 s.” „Takže vítězem se stává tým Freedom!” Loňští vítězové tak potvrdili svou dominanci, můžou s hlavou vztyčenou odmaturovat a výhru nechat příští rok těm dalším nejlepším.

1. místo Freedom (Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník) ve složení: Antonín Svoboda, Metoděj Svoboda
2. místo Space Speakers (Gymnázium Brno-Bystrc, Brno) ve složení: Simon Klinga, Ondřej Heigl
3. místo Paraplata (Gymnázium, Pardubice, Mozartova 449, Pardubice) ve složení: David Spálenský, Kateřina Mikulášová