Vyhrává vždy dobro nad zlem? Dokážeme se obejít bez záporáků?

18.04.2024 | Thi Dieu Linh Le | Soutěžní kola

Prezentiáda zavítala i do Plzně, a to konkrétně do Centra Robotiky. Právě zde se 17.4. utkalo 7 nejlepších týmů základních škol a 2 týmy středních škol z celého Plzeňského kraje. Kdo byli těmi nejlepšími řečníky dnešního dne?

Po představení pravidel k plátnu přišel tým až ze Sušice, zvaný Trojhlavý drak. Tento dívčí tým si vybral téma bez toho to nepůjde a seznámil porotce a diváky s různými typy humoru. Tato děvčata se bez humoru neobejdou, jelikož je to „lék na vše“.

Dále se už nemohl dočkat tým Horažďovické perly, který překvapil publikum svojí ojedinělou myšlenkou, tedy bez záporáků to nepůjde. Diváci měli možnost procestovat časem a seznámit se se záporáky z minulosti, i ze současnosti. Tým se řídí motem: příběh bez záporáků není příběh.

Srdcaři si položili otázku: jaký je smysl života? A aby na svoji otázku našli odpověď, zeptali se více než 200 lidí. I prostorech Centra Robotiky panovala tato myšlenka hojně mezi diváky.

Rozhodování může být někdy opravdu velký oříšek. To samé si mysleli i Netři nebratři. Tento chlapecký tým si ze svých vlastních zkušeností osvojil své vlastní typy a rady. Poradili publiku, jak se správně a efektivně rozhodovat.

Je libo Červená karkulka či Perníková chaloupka? Pohádky nám přišly povyprávět děvčata z týmu Zebry, jen trochu jiným způsobem. Dobro přeci nemusí být vždy dobré.

Bez čeho by se neobešel tým Eden? Tato děvčata si vybrala 4 nejdůležitější faktory, bez kterých by se rozhodně neobešla. Tým Eden myslel i na mentální zdraví člověka a všem v místnosti rozdali čísla na linku bezpečí.

Kategorii základních škol uzavřel tým Tři veverky. K čemu potřebuje člověk emoce? To je otázka, kterou si položila právě tato děvčata. Vysvětlily nám, že i negativní emoce jsou důležité, jelikož přinášejí člověku cenné informace.

Nechat se očkovat je důležité, říká první tým za kategorii středních škol zvaný DECH, který si vybral téma to je intimní. Děvčata seznámila obecenstvo s virovou infekcí HPV a podrobně vysvětlila pozitiva a negativa očkování proti této infekci.

Na stejné téma vypracoval prezentaci i tým 3v1. Co je tedy intimita? Děvčata nám ukázala, že na intimitu lze koukat ze spousta různých úhlů pohledu. Vysvětlily, jak nemálo se intimita může lišit od internetu. Upozornily diváky na informace, které sdílí všichni z nás na sociálních sítích. Každý má přece své hranice, tak si je dodržujme!

Po velmi těžkém rozhodnutí se porota nakonec shodla. Které týmy si budou balit kufry do Brna?

Trojhlavý drak nám ukázal, že opravdu zapojil všechny tři hlavy a zaslouženě obdržel 3. místo. Svoji snahu a dřinu si obhájil i tým Horažďovické perly, který se umístil na 2. místě. A titul nejlepších řečníků základních škol získal tým Srdcaři na zaslouženém 1. místě.

2. místo za střední školy získaly děvčata z týmu DECH. A kufry si rozhodně bude balit tým 3v1, který obsadil 1. místo.

Děkujeme všem soutěžícím, že se zapojili do Prezentiády a zase příští rok!

1. místo Srdcaři (Gymnázium, Sušice) ve složení: Jan Pavelec, Barbora Uldrychová, Jolana Vichrová
2. místo Horažďovické perly (Základní škola, Horažďovice) ve složení: Veronika Ritterová, Michala Lupíšková, Hynek Korous
3. místo Trojhlavý drak (Gymnázium, Sušice) ve složení: Jana Trnková, Veronika Tomanová, Sofie Koutná