Ajťáci ovládli druhé kolo pardubické Prezentiády

17.04.2024 | Adéla Kmoníčková | Soutěžní kola

Psala se středa 17. dubna 2024, a na Mozartově gymnáziu se potkalo 8 týmů z pardubických středních škol s jediným cílem – rozdrtit ty ostatní a odjet do Brna na Grandfinále Prezentiády, soutěže v prezentačních dovednostech. Většina týmů se oproti včerejšímu kolu zaměřovala na téma (ne)možné.

První účastníci na holení, z týmu Kočičí krabička, nás vzali na filmovou cestu (ne)uvěřitelným a inspirujícím příběhem Forresta Gumpa. S příběhy pokračoval i další tým, Budoucí ekonomové, ti se však zaměřili na reálný příběh Gypsy Rose Blanchardové. Uspořádali vlastní výzkum, co si široká veřejnost o tomto kriminálním případu myslí. Večerní experti se zamysleli nad intimitou jako takovou, a jak nám pomáhá být k ostatním lidem blíže. Ve večerní době jsme tematicky zůstali, tým EDU TEAM si totiž přichystal prezentaci o lucidním snění s praktickými tipy, jak jej dosáhnout.

Po krátké přestávce s občerstvením v místním bistru jsme se přesunuli do IT. Tým Rýžožrouti publikum edukovali o hackingu, jeho různých typech a jak se proti němu chránit. Nato se tým Vrandál zaměřil na to, co je vlastně možné a nemožné. No a tým Murgule Hircum (tým nám vysvětlil, že název znamená v latině „dojit kozla“… přeberte si to, jak chcete) se zase vrátil k bezpečnosti v době internetové a jak nenaletět arabským princům, kteří vám slibují, že po nich podědíte. Celý prezentační den mrazivě zakončil tým KLA, který si položil jednoduchou otázku – co by se stalo, kdyby dnes začala doba ledová.

Bednu nakonec ovládla SŠ Delta, jejíž týmy obsadily první až čtvrté místo. Suverénním vítězem se stal tým Vrandál, který svým plynulým a charismatickým projevem udělal dojem i na ostatní soutěžící.

1. místo Vrandál (DELTA- SŠ informatiky a ekonomie, s.r.o., Pardubice) ve složení: Lukáš Žďárský, Michal Tvaroh
2. místo Večerní experti (DELTA- SŠ informatiky a ekonomie, s.r.o., Pardubice) ve složení: Štěpán Dudycha, Marek Hlava
3. místo murgele hircum (DELTA- SŠ informatiky a ekonomie, s.r.o., Pardubice) ve složení: Michael Kolakovský, Matěj Komárek, Jakub Halbrštát