První bude menstruace a druhá bude transplantace obličeje.

10.04.2024 | Viktorie Mýlková | Soutěžní kola

Krajské kolo pro střední školy se uskutečnilo 9.4.2024 na střední Průmyslové škole v Karviné, a program byl opravdu nabitý. Dozvěděli jsme se něco o transplantaci obličeje, o lásce, menstruaci ale také o ochraně svých dat. 

 

Celý den nastartovalo skvělé počasí, takže nám přijeli odhodlaní soutěžící s úsměvem na tváři. 

Začali jsme zlehka s prezentací od týmu KLOKANI, který nám přiblížili slavného miliardáře Elona Muska, a proč je tam, kde je. Následoval tým NugZakKoz, který poukázal na neprobádaný podmořský svět. Tým Lesní pavúk nám ukázal a ponaučil nás o novodobých technologiích a jejich pravděpodobné budoucnosti. Tým Sapfó ponaučil všechny zúčastněné, že je rozdíl mezi sexualitou a intimitou. Bratři Kloboučkovi překvapili svou vizáži s připravenými kloboučky, které symbolizovali hříbky, o kterých měli nachystanou prezentaci. Menstruace bývá často tabu téma a zároveň intimní a tým Fresas jeho vysvětlení a objasnění zvládl na jedničku. Následovala přestávka, kde soutěžící udělali zaslouženou pauzu. 

Pokročili jsme na opravdu hazardní prezentaci. Tým Perenc si nachystal prezentaci o gamblingu a hazardu, a jeho nebezpečnost. Určitě každý z nás někdy zažil lásku, a jaký typ lásky jsme zažili a co to láska je nám tým Ya veremos prezentoval.Pokračovalo vážnější téma, a to o sektách od týmu Margaridas. Předposlední prezentace od týmu Drevokocůri se v mžiku momentu změnila e workshop o tom, jak si chránit data, a jaké aplikace je vhodnější používat pro větší bezpečí. Celý druhý blok prezentací zakončila prezentace o transplantaci obličeje od týmu Dvě krysy a Eda. 

Následovalo rozhodnutí, jaký tým bude reprezentovat Moravskoslezský kraj na grandfinále v Brně. Po necelé hodině debatování jsme měli rozsudek. Rozhodli jsme, že tým Fresas bude ten, který bude reprezentovat Moravskoslezský kraj za střední školy.  

Budeme se těšit na Grandfinále!

Porota: 
Dominik Kalouda - Asociace debatních klubů
Renata Kondělková - Střední průmyslová škola, Karviná
Jana Burdíková - SCG 
Adam Slaninák - SCG 
Jan Plášek - dokumentarista u SDH

Ráda bych poděkovala panu Tomáši Kovalčík a vedení školy za poskytnutí nádherných prostorů, za skvělí přístup k soutěži. 

1. místo Fresas (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Adéla Křivánková, Thúy Hoai Trinh
2. místo Drevokocůri (Střední průmyslová škola, Karviná) ve složení: Daniel Baier, Jonáš Kyml, Mikuláš Černohorský
3. místo Dvě krysy a Eda (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Matěj Dvořák, Lucie Kulhánková, Tereza Šišková