Tajná mise dne

09.04.2024 | Tereza Fialová | Soutěžní kola

Krajskému kolu v jihočeském kraji konanému na gymnáziu Česká 9.4. 2024 byla přidělena tajná mise. Připravené týmy nám vysvětlili jak si založit vlastní náboženství a kam by svět spěl kdyby tu nebyla zábava. Zároveň přinesli i zamyšlení co by se stalo kdyby se jedna maličkost změnila, jako například přístup ke třídění odpadu. 

Přídolské lišky - Po rychlém vysvětlení názvu týmu nás čekala velmi informativní přednáška týkající se třídění odpadu. Malé lišky se samy vydaly na průzkum do ulic a hodnotily, jak na tom jsou kontejnery na odpad. Obdařily nás novými vědomostmi a osvětlily nejasnosti ohledně třídění všemožného odpadu a ukázali nám, co někteří lidé vyhazují špatně. Prezentaci zakončily s ambicí pokračovat s činností sbírání odpadu a šíření osvěty o recyklaci. Všichni přítomní velmi ocenili snahu o změnu a zapálenost mladých soutěžících. 

Megamysl -  Tým Megamysl přišel se zajímavou myšlenkou, co by se stalo, kdyby nebyla zábava. Obě členky týmu nám představily, jaký by byl život bez zábavy a co vše by nám scházelo. Nechybělo seznámení se všemi možnými druhy zábav a dopadu na lidstvo, kdyby jsme o všechny přišli. 

Chupa Chups - S týmem Chupa Chups jsme se stali tajnými agenty a byli obeznámeni s přísně utajenou misí: překažení atentátu na prezidenta Spojených Států. Byli jsme rozděleni do špionážních týmů, dostali své instrukce pro akci vyměnění otrávené třešničky, kterou atentátník nastražil na dort. Tajné agentky Chupa a Chups nás vtáhly do děje a a měly připravený příběh pro každou situaci, například dusivý záchvat kašle jedné prezentující odůvodnily jako následky mise na Sahaře. Nakonec jsme dostali jen pokyny k odletu do místa konání a byli jsme řádně připraveni.

Osmičky - Se slazeně oblečeným týmem Osmiček jsme se dozvěděli, jak si založit vlastní náboženství. Provázeli nás všemi 6 kroky pomocí jejich vlastního náboženství jménem Swift, uctívající Taylor Swift, slavnou zpěvačku. V prezentaci nechyběly synchronizace prezentujících a celková dedikace k tématu. Na konci jsme si nemohli nevšimnout hluboké myšlenky zasazené do vtipného kontextu. Všech 6 bodů se ukázalo být návodem nejen na založení náboženství, ale i návod na spokojený život, například nalezení cílové skupiny náboženství se dá interpretovat jako nalezení lidí, kteří vám budou naslouchat. 

Pineapple - S poslední dvojicí dne jsme se seznámili s efektem motýlích křídel, fenoménu, kdy jedna maličkost změní chod celého světa. Seznámily nás s příběhem Adolfa Hitlera i začátkem první světové války a co vše mohlo výsledek změnit, i kdyby to byli věci na první pohled nevýznamné. Svěřily se nám i jak efekt působí na jejich vlastní život a co všechno v něm změnily drobnosti. Celou prezentaci provázela grafika motýlů a bylo vidět, že jsou do tématu zapálené.

 

Konečné rozhodnutí nebylo snadné, všichni odvedli úžasnou práci a my doufáme, že se do soutěže zapojí i příští rok.

1. místo ChupaChups (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Anna Havelcová, Kristýna Koptíková
2. místo Pineapple (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Tereza Marušáková, Karolína Slabová
3. místo Osmičky🎱 (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Vojtěch Švojgr, Eliška Řezníčková, Anna Barešová