Ta problematická skupina ovládla Krajské kolo ZŠ v Olomouci

08.04.2024 | František Ryba | Soutěžní kola

V pondělí 8.4. 2024 se na Gymnáziu, Olomouc - Hejčín uskutečnilo Krajské kolo kategorie ZŠ. Sedm týmů z celkově třech škol bojovalo o postup do Grandfinále, vítězem se nakonec stali domácí, tedy tým Ta problematická skupina.

Celé kolo začalo v 8 hodin ráno, kdy krajský koordinátor František Ryba zahájil den úvodní prezentací. Poté již přišel prostor na první tým, Kuželky, který nám na začátek představil důvody, proč je pro lidstvo jídlo tak důležité.

Důvody, proč bychom se neobešli bez internetu, nám nastínil tým Oloupané mandarinky. Nicméně, jak na závěr své prezentace dodali : Konec světa by s jednodenním výpadkem internetu nenastal, i když by svět byl otřesen.

První ochutnávku tématu Třešnička na dortu donesl tým Jahoda, který i v oslabeném počtu dokázal představit různé typy třešniček na dortu, z abstraktního, či konkrétního smyslu.

Tým Zločinožrouti si pro nás přichystal příběh skutečné vraždy rozebraný opravdu dopodrobna.

Junioři nesoucí název Motýlí efekt přinesli otázky jako třeba: Co kdyby nebyl vynalezen počítač? nebo Co kdyby Alexander Fleming neobjevil plíseň?

Pozdější výherci celého kola, domácí Ta problematická skupina nám udělala rozbor Třešničky na dortu v díle Čekání na Godota, tou byla jediná část knihy, kdy promluví němá postava Lucky.

Celé kolo nám pak zakončil tým Exempláři, kteří promluvili o znečištění naší planety.

 

Porota si na výsledcích dávala opravdu záležet, mezi prvním a druhým místem rozhodovaly úplné maličkosti. Vítězství a postup do Grandfinále si však odnáší domů Martin Lokoč a Samuel Zubák z týmu Ta problematická skupina.

1. místo Ta problematická skupina (Gymnázium, Olomouc) ve složení: Martin Lokoč, Samuel Zubák
2. místo Motýlí efekt (Základní škola a Mateřská škola, Olomouc) ve složení: Václav Mišurec, Jakub Jan Žáček, Ondřej Kaplan
3. místo Jahoda (Základní škola, Mohelnice) ve složení: Adéla Hetflajšová, Johana Kaplová, Daniel Ruprecht