Lenka Hronová: Od Prezentiády je to k vlastnímu TEDx talku jen krůček

11.04.2023 | Jolana Šlaufová | Interview

S Lenkou Hronovou jste se mohli potkat minulý rok na Grandfinále Prezentiády. V jeho porotě zasedla i letos, ale předtím se zapojila dokonce i do krajských kol – seděla v porotě na krajských kolech Prahy a Středočekého kraje. Co ale dělá kromě porotcování Prezentiády? Lenka je absolventka studia částicové fyziky, vrcholová hráčka curlingu a producentka akcí pro Prague Pride, Science to Go a TEDxYouth@Prague. A právě o TEDxu bude řeč v dnešním rozhovoru.

Kde vnímáš největší přidanou hodnotu TEDu?

Ráda bych upřesnila, že TED je mnohem větší organizace, než jsme my v Pražské buňce. Vznikla v Americe před čtyřiceti lety a na základě téhle historie jsou jejich talky fakt obrovský. Ten hlavní TED má prostě obrovský vliv. Tím že ale nemohl být všude, vznikly TEDxy, což jsou vlastně jednotlivé odnože toho TEDu, které si žádají o licenci, aby mohly organizovat eventy. Což jsme třeba my v TEDxYouth@Prague, kdy cílíme hlavně na mladé lidi – snažíme se oslovit středoškoláky a vysokoškoláky. Jednak tím, že naše eventy jsou cenově přátelštější, ale taky tím, že se snažíme oslovovat řečníky, kteří mají mladší generaci co říct a snažíme se vytahovat témata, která by je mohla zajímat.

Co tě na tom baví?

Mě se líbí hodně ta spolupráce s řečníkama. Není to o tom, že my řečníky vybereme a řekneme "povídejte si co chcete", ale že v týmu TEDx je parta lidí, kteří s řečníkama komunikují skoro na každodenní bázi od chvíle, kdy je vyberem. Pomáháme jim sestavovat talk a snažíme se jim pomoct sjednotit hlavní myšlenku, kterou chtějí předat. Mají workshop řečníků, kde se domlouvají s mentorem, dávají si navzájem feedback na talky, aby se všichni poznali. Snažíme se propojit řečníky mezi sebou, aby se pak podporovali a fandili si navzájem a aby dali ten nejlepší TEDx talk, kterého jsou schopní.

Co v TEDxu konkrétně děláš?

Já v TEDxu dělám produkci. To vlastně znamená bavení se s lidmi, co nám poskytují prostory. Současný prostor jsme teda našli v rámci širšího týmu, ale na mě je už konkrétní domlouvání detailů – harmonogram týmu, spolupráce, oslovování cateringu, domlouvání logistiky cateringu, ale třeba i technická produkce, takže stavba podia, jak to tam bude vypadat, taky veškerá logistika toho, jak se to tam dopraví, nebo třeba jaké tam budou židle. A v podstatě cokoliv, co na té akci pak bude. Mám kolegyni, která mi pomáhá s doprovodným programem, jestli potřebují elektřinu, abychom tam měli dost zásuvek, co všechno budou potřebovat, aby tam měli dost místa.Důležitým úkolem je právě vymyslet nějakou logistiku té akce, protože ten prostor je dimenzovaný na nějaký počet lidí, a my tam pravděpodobně těch lidí budeme mít přesně akorát, jako je celková kapacita toho prostoru.

Jak jsi se k TEDxu dostala?

Jako součást komunikačního týmu minulý rok před konferencí. Takže teď jsem v TEDxu necelé dva roky. Nejdřív to byla komunikace, kdy jsem dělala rozhovory na Instagramu, pomáhala jsem jak s tvorbou Instagramu a Facebooku, tak s tvorbou komunikačního plánu na minulou a letošní konferenci. Nadhazovala jsem nápady na grafiku, ale s tím, že už teďka od září se živím produkcí eventu, takže jsem požádala, že bych chtěla z komunikačního týmu přejít do produkčního týmu.

Díváš se na videa, které TED publikuje na YouTube?

Jasně!

Který je tvůj nejoblíbenější TED talk?

Můj nejoblíbenější TED je Caroline Casey, "Looking Past Limits" (Pohled za hranice, pozn. red.) talk, který jsem slyšela strašně dávno, někdy v roce 2012. Ten talk pro mě měl obrovskou hodnotu tím, že přišel ve vhodnou dobu. Já jsem ten rok byla na jedné z prvních operací s očima a tenhle TEDx jsem slyšela asi tři týdny po tom, co jsem tam byla. Je to o holčině, která vyrůstala s tím, že si myslela, že vidí stejně jako ostatní lidi, ale vlastně viděla asi na metr a dál už ne. Rodiče si řekli, že ji nechtějí limitovat a chodila do normální školy, bavila se s normálními dětmi, takže si až někdy v pubertě uvědomila, že to, jak ona vidí, tak nevidí ostatní, že ona má zrak hodně omezený. Pak se jí to zhoršovalo, ale taky zlepšovalo. Vypráví příběh o tom, že nevěděla, že má nějakou limitaci, ale přesto měla úplně normální dětství. I když to vlastně není úplná pravda. A tohle v tom talku řeší. Je to zároveň i o tom, jak překonávala to, že se jí zrak stále zhoršuje, ale pořád to umí brát pozitivně.

Doporučila bys TED talky studentům?

Rozhodně! Myslím si, že každý si dokáže najít ten jeden svůj TED talk. Prostě svých dvacet minut, co vám otevřou oči. Ale to hledání může trvat dlouho, TED talků je každý den několik.

Jak se řečníci TEDxu vybírají?

Řečník by měl v první řadě umět studentům předat nějakou myšlenku hodnou šíření. Nezajímá nás moc, co studuje, ale to, co nám může nabídnout.

Mají účastníci Prezentiády šanci stát se řečníky TEDxu?

To byste měli na Prezentiádě dobře vědět! (smích)

Jak to myslíš?

Tak třeba Emma Babáková, ta minulý rok vyhrála Prezentiádu v kategorii středoškoláků. A letos v březnu mluvila na TEDxu. Viděla jsem ji tam a byla fakt super. Takže všem soutěžícím držím palce a kdo ví... třeba se jednou potkáme právě na TEDxu!