Svoboda. Tousty. Epilepsie. #EmbraceTheBrambora

21.04.2023 | Áďa Štěpán | Soutěžní kola

Newton University se po včerejším finále základek zaplnilo středoškoláky. V prezentačních dovednostech se tady utkalo třicet šest talentovaných týmů z celého Česka a Slovenska. V dopolední části týmy prezentovaly na témata Vytvořeno člověkem a Prostor pro změnu ve třech skupinách po dvanácti. Z každé skupiny postupily do odpolední části dva nejlepší týmy. Letošní odpolední výzva byla prostá – zkrátit svou dopolední prezentaci na pouhé čtyři minuty. Deset vteřin přetahujete? Nekompromisní konec. A jak to dopadlo? Čtěte v dnešním reportu!

Skupina A

Prvním porotcem ve skupině A byl Petr Daňko, kouč a lektor komunikačních dovedností. Prezentačním dovednostem se věnuje už 20 let a jsou jeho velkou vášní. Nobelova cena ho nechává klidným, Grandfinále Prezentiády mu ale podle jeho slov nahnalo husí kůži. Po Petrově pravici zasedl David Svoboda – první český ověřený expert Canvy, který spolupracuje s týmem TEDxPrague a jeho úkolem je příprava českých i zahraničních řečníků. Trojlístek porotců uzavřela Beata Davidová, bývalá koordinátorka Prezentiády. 

Ladies z Libereckého kraje nastavily laťku skupiny A vysoko. Přiblížily divákům problematiku fake news – o co jde, k čemu slouží a v čem se liší od hoaxů, které jsou narozdíl od fake news nevědomě nepravdivé. Upozornily taky na rizika, která fake news představují pro nejzranitelnější skupinu – seniory. Ti jsou náchylnější k tomu jim věřit a zpravidla nejsou dost informovaní o kybernetických nebezpečích.

Staničky ze Žilinského kraje se zaměřily na téma změny Holky uvedly příklady změn, se kterými se teenageři běžně setkávají a poradily, jak se s těmi většími změnami vyrovnat. “Můžeme se během života změnit?” zeptaly se diváků. Člověk se podle nich během života nejenom změnit může, ale někdy musí. Nevyhnutené je to ve chvílích, kdy se změně zkrátka vyhnout nedá – například při dospívání. Svůj projev zakončila děvčata větou, že každý z nás má prostor se změnit.

Duo Ma&Ma se zabývalo tím, jak funguje lidské tvoření. V čem se lišíme od zvířat? Podle Ma&Ma jsou to čtyři vlastnosti: kreativita, myšlení, odvaha a vůle. To jsou vlastnosti, které mají jen lidé. Ale především je to víra, ne ta náboženská, ale to že věříme, že ráno vyjde slunce. To je to, co nás žene dopředu, a je to nejdůležitější součást zdravé psychiky.

Blondýnky na tripu si připravily aplikaci, která sbližuje lidi napříč generacemi. Přesto, že jde zatím o pouhý návrh, je jasné, že má potenciál. Vzájemná pomoc – mladší starším a stařší mladším – je přesně ta změna, kterou potřebujeme. Musíme přestat stavět zdi a začít stavět cesty. Honza a Eliška chtějí aplikaci skutečně rozjet. My jim rozhodně budeme držet palce. 

Ozembuch z Bratislavy se zajímají o výzvy a předávání poznatků svým spolužákům. Dnešní publikum seznámili s historií jednoho z nejúžasnějších lidských vynálezů – plastu. Věděli jste, že plast vznikl, aby zachránil slony před pytláky, kteří je zabíjeli pro slonovinu na výrobu kulečníkových koulí? Ani my ne. Ale díky tomuto vynálezu jednoho člověka došlo k záchraně celého zvířecího druhu a lidstvu se díky tomu otevřely dveře k novým možnostem.

Všechny týmy předvedly dobré výkony, postoupit do odpolední části ale můžou jen dva nejlepší. Tvrdá práce na prezentacích se vyplatila týmu Ozembuch a Duo Ma&Ma!

Skupina B

Ve skupině B dnes navázala tříčlenná porota na své včerejší angažmá u základek. Daniel Pražák, učitel, popularizátor učitelství a jeden z nejvýraznějších členů hnutí Otevřeno. Šárka Hulinková, lektorka prezentačních dovedností pracující pro organizaci Minutový Řečník. Sestavu doplnil nadaný student Radek Hegenbart, člen spolku Student Cyber Games a organizátor Prezentiády. A které týmy porotu a publikum nejvíc zaujaly?

Tým Freedom tvořili dva bráchové ze Středočeského kraje. V prezentaci se s humorem podívali zblízka na výrobky vytvořené člověkem a jejich globální dopady. Je podle nich úžasné, co lidé dokážou vytvořit – třeba něco tak majestátního, jako je tužka! Dokonce porotě rozdali vlastní tužky, prý aby mohli dopsat body za interakci s publikem, čímž rozesmáli celý sál. 

Maličkosti jsou to, co nám dokáže nejvíce zlepšit den. To si myslí i tým Toust z Bílovce. Hned zkraje věnovali porotcům záhadné obálky. Později se jak porota, tak publikum dozvěděli, že v každé z nich se ukrývá obrázek roztomilé brambory. Taková “obyčejná brambora” nemá za cíl nic jiného, než vykouzlit úsměv na tváři. Kdo by nechtěl taky dostat bramboru pro štěstí?

Dívčí tým Pezue do Prahy přijel až z Košic. Podle jejich názoru nejsou ideály krásy nic univerzálního a daného – jsou zkrátka vytvořeny člověkem. Holky publiku ukázaly, jak se tyto představy o dokonalosti měnily v průběhu historie. Myslí si také, že současným ideálem je osvobodit se od stereotypů a být unikátní. Krása je přece v každém z nás.

Anjelky ze Zvolena se zabývaly otázkou feminismu. Sestava tří dam se důrazně postavila za rovnost práv a příležitostí žen ve společnosti. Emotivní rozprava o diskriminaci žen rozpoutala živou diskusi s publikem, a po skončení sál vířil dotazy. Podle Anjelek je v naší společnosti prostor pro změnu a my bychom ho rozhodně měli využít.

Tým Jedna Koruna Česká původem z Hradce Králové se vytáhl svou krásnou malovanou prezentací. “Co nás dělá šťastnými?” zeptali se publika. Při své prezentaci poukázali na vliv vztahů a jejich kvality na naši spokojenost. Zakončili ji dojemným příběhem, na kterém ilustrovali, že i po tragické události je možné vybudovat znovu své štěstí. A takový úkol leží jen a jen na nás samotných.

A koho poslala porota do odpoledne? Účast v finální fázi si podle ní zasloužil Toast, u kterého ucenila mimo jiné rozsah projektu, který se za prezentací skrýval. S nimi a dalšími postupujícími poměří své schopnosti kluci z týmu Freedom. 

Skupina C

O postupu týmů ze skupiny C rozhodovali tři porotci. Lukáš Zajíček, lektor měkkých dovedností, improvizační herec a vášnivý cestovatel. Pavlína Hlučková, vedoucí workshopů a přednášek o mentální přípravě a zároveň autorka knihy Zdravé hranice úspěchu. Petra Plachá, předsedkyně spolku Student Cyber Games a projektová manažerka.

Tým Medvědovci se zaměřil na moderní architekturu jako na dílo vytvořené člověkem. Publiku přiblížili ochranné prvky moderních budov a připravili si pro diváky kvíz, ve kterém hádali jména známých staveb. Kluci se v tématu orientovali a bylo znát, že je zajímá.

Lingvisti z Prahy prezentovali o umělé inteligenci. Publikum zaskočili informací o tom, že nejbohatší lidé světa v čele s Elonem Muskem se chtějí dohodnout na šestiměsíčním pozastavení vývoje těchto technologií. “Slyšeli jste už o firmě Cambridge Analytica?” zeptali se Lingvisti v domnění, že britskou firmu nikdo znát nebude. V ten moment je ale zaskočil pan Zajíček – firmu i její skandál s únikem informací uživatelů Facebooku znal. Na příkladu tohoto skandálu kluci ukázali, jak je důležité myslet na svou bezpečnost na internetu. “Umělá inteligence je dobrý sluha, ale špatný pán,” uzavřeli svou prezentaci myšlenkou, která s publikem rezonovala.

Chlup Klapáků ze Středočeského kraje svou prezentací upozornil na rozdíly ve společnosti. Podívali se proto komplexně na jeden z nejserióznějších problémů společnosti: ananas na pizze. Tým například zapáleně hovořil o tom, jak tento “pokrm” rozděluje celé státy a vlády. Kvůli této pizze údajně vzniká už druhá studená válka. Publikum Klapáci provedli různými zákoutími světa. Zjistili jsme, že v některých zemích politici vyhráli volby především díky nenávisti vůči ananasu na pizze – vždy když někdo řekl, že je proti tomuto “pokrmu”, byl zvolen do vlády, nejčastěji prezidentem. Řeč byla zkrátka o spoustě různých tématech. Co si z toho odnést? Klapáci mají jasno: “Přestaňme řešit kraviny. Řešme skutečné problémy, jako je právě ananas na pizze.”

Tým Maják si připravil, stejně jako Lingvisti, prezentaci o umělé inteligenci. Přesněji byla řeč o ChatGPT nebo o MidJourney, který dokáže vytvářet dechberoucí obrázky podle slovních příkazů. AI je podle nich schopné lidem pomáhat v řadě oblastí, je ale důležité umět ho správně aplikovat. Vyhrává ten, kdo umí zdroje využívat, ne jen používat. Umělá inteligence je sice užitečná, pokud si ale nedáme dostatečný pozor, může převzít naši práci.

Tým Z nouze ctnost z Karlovarského kraje poradil ve svém rychlokurzu divákům, jak nebýt zaskočeným studentem. Když nejsme připraveni na test, musíme z toho zkusit vytřískat maximum. Pokud si ale vážně nevíme rady, stále existuje “magický papírek s informacemi”. Pro ten musíme najít nejlepší místo a zmapovat trasu, po které chodí učitel. Pak už je to jednoduché. Občas je zkrátka nezbytné dát morální techniky stranou. Porotci se s prezentujícími i s publikem podělili o rady, jak se dají “magické papírky” dobře schovat a sdělili nám své zkušenosti s nimi. Poté se začali připojovat i další diváci a kdo si vše zapisoval, má teď spoustu skvělých tipů.

Rozhodování o postupujících týmech nebylo složité. Pro porotu byla nejdůležitější předaná myšlenka a emoce. Ty podle nich při prezentaci převyšují například to, jestli umíte dobře mluvit. Do odpolední části se proto probojovali Lingvisti a Maják!

Odpoledne

Čtyři minuty. Toť vše. Oproti včerejšku už bez rýmů. Atmosféra napjatá, publikum připravené na svých místech, čekáme pouze na porotu.

„Jako první přijde trenér komunikace, lektor, kouč, běžec a milovník kávy, který je zároveň jedním z předních českých adiktologů. Přicházi Adam Kluhánek!“ Dveře se otevřely, ale nikdo nevstupoval. „Nemáme Adama Kulhánka,“ vydechl zaražený moderátor David. Vzniklý prostor moderátoři využili k představení svých zkušeností s Erasmem+ pro středoškoláky a týmy (netrpělivě očekávající svůj přednes) tak ještě chvíli zanechali s jejich napětím.

Adam Kulhánek se konečně objevil, následován improvizačním hercem Lukášem Zajíčkem. Za nimi Eliška Vyhnánková, expertka na marketing a autorka knihy Jak na sítě. Jako poslední doplnil jmenované Marek Hrkal – profesionální tvůrce prezentací a autor knihy Odprezentuj.

Profesionálně, přesvědčivě, hutně. Tak působili Jan a Kuba z týmu Lingvisti. Jejich projev nebyl nabitý akcí. Neobsahoval přemíru interakce s publikem. Přítomní je však pozorně sledovali a nad potenciálními dopady umělé inteligence intenzivně uvažovali. Kluci domluvili a nastalo ticho. Síla prezentace dostala diváky do situace, kdy si nebyli jistí, zda vůbec nějaké otázky přijdou. Naštěstí bylo mlčení po chvíli prolomeno. I porota si tak našla čas zpracovat a připravit své otázky. Lingvisti se s nimi popasovali s přehledem a prokázali hlubokou znalost problematiky umělé inteligence.

Plasty. Téma, které je v současnosti spojováno předeším s negativními konotacemi. Ozembuch ho ale pojal pozitivněji. Oproti Lingvistům byla z Viktora a Michaely cítit pozitivní a přátelská energie. Stejně jako dopoledne představili spojení slonů a kulečníku s plastem a vyzdvihovali tak přínosy tohoto mnohými opovrhovanému vynálezu. Když v tom–


“Já se omlouvám, já vás musím bohužel stopnout.” Moderátorka odpolední části Markét musela tým krutě utnout. Čas vypršel. Marek Hrkal jim však mile první otázkou nabídl možnost dokončit své hlavní téma a důstojně tak svůj výstup zakončit.


Od plastu jsme se přesunuli k dřevu a grafitu. K tužce. „Tady máte pár exemplářů, které si můžete vyzkoušet a třeba nám přidat plusové body za interakci s publikem“. Jeden z prvních odlehčujících prvků od bráchů Svobodů v jejich skoro až standupovém vystoupení. Dynamický, rychlý, srozumitelný projev. Vtipné. „Pojďme se přesunout k tomu, co s tužkou souvisí nejvíc – ke kávě.” Totálně random. I tyto zvraty přinášely smích ze strany publika. Stonks, Bonk, Minecraft a další memes jejich projev ideálně doplňovaly. S výrazným apelem na kolektivní moudrost a spolupráci zakončil tým Freedom jak své čtyři minuty, tak prostor pro dotazy.

Pokračovali jsme na pozitivní notě nastavené předchozími týmy. Opět lehce a s radostí. Jako reakce na výzvu „Zvedněte ruce, kdo máte rádi brambory.“ jich většina vyletělela vzhůru. Vytažení brambor z obálek vykouzlilo porotcům úsměvy na tvářích. Zároveň byla cítit zvědavost, jaký příběh se za touto zeleninou ukrývá. Honza a Monika vypustili nepodstatné a soustředili se na jádro své myšlenky. Velice chytře využili sílu a dosah Prezentiády jako startovacího můstku k akceleraci projektu. Jestli se tedy na Vaší škole začnou objeovvat brambory, víte, že z nimi stojí tým Toust.

Poutavým storytellingem o Jeffu Bezosovl uvedl Maják svůj pohled na umělou inteligenci. Oproti Lingvistům se však soustředili převážně na její pozitiva a poukazoval na její rapidní růst. Působili sebejistě, vhodně se doplňovali a podporovali projev příjemnou úrovní gestikulace. Zastávali výrazně odlišné názory, než první prezentující tým. Shodli se ale na prozatimní nedokonalosti umělé inteligence a nutnosti naučit se s ní pracovat. Například na otázku, zda míchat, či nemíchat krupicovou kaši, odpověděla naprostý nesmysl. Míchat. No dokážete si takový svět představit? Tým ukázal porozumění tématu i během otázek publika. Pohotově reagovali na dotaz o problematice zdrojů, citování a autorského zákona a dokázali obhájit svůj názor oproti postojům svých předřečníků.

Na závěr odpolední části tým Duo Ma&Ma připravil výtečný ovocný salát. Rozdělili publikum na třetiny a každé přidělili ovoce, o kterém zpívali předem danou melodii. Sál se tak naplnil mangy, kiwi, banány a ananasy. Proč že se k tomuto kroku soutěžící rozhodli? Poukázali tak na význam víry – žádný salát by nevznikl, kdyby nevěřili tomu, že se k nim publikum přidá, nebo kdyby publikum nevěřilo, že to má smysl. Tímto společným výtvorem se Duo Ma&Ma s diváky provázalo a získali si tak jeho stoprocentní pozornost. Tu neztratili a na úrovni tak pronesli poslední slova a předali závěrečnou myšlenku dnešního dne. “Víra je vytvořena člověkem a víra vytvořila člověka”. Dokonoce i otázky publika zakončili hluboce. Je víra důležitější než láska? To nejde oddělit: „Abych mohla milovat, musím věřit.“

“Autenticita a přirozenost, to je hlavní přednost úspěšných prezentací,” pravil Adam po druhém příchodu poroty. Filip pak vyzdvihl nutnost mít co předat. Marek navázal vazbou “prezentace – present – současný” a akcentoval důležitost přítomnosti při prezentování. Eliška uzavřela závěrečné slovo poroty vyjádřením vděku soutěžícím za to, jakou inspirací pro ně byli.

S ohlédnutím na tyto aspekty začalo moderátorské duo David a Markét představovat finální pořadí. Jako první vyhlásili tradičně místo šesté a tým Duo Ma&Ma. O stupínek nad nimi se umístili Lingvisti. “Tady Tousty nám dokázaly, že brambora dokáže být i roztomilá, tak my to embracenem,” reagovali členové týmu Maják na nepopulární čtvrté místo.

#EmbraceTheBrambora

Skleněné trofeje si mezi sebe rozdělily zbývající tři týmy. Ozembuch si přišel pro sklo bronzové. A nastává chvíle rozhodnutí – který ze dvou týmů ze stejné dopolední skupiny Prezentiádu 2023 vyhraje? Budou to Tousty se svými „Bramborami pro radost“, nebo Freedom za energické vystoupení? Oba týmy stojí před napjatým publikem. Moderátoři zbytečně neprotahují. Vítězem je Freedom!

Všem týmům k postupu do Grandfinále gratulujeme a děkujeme za to, že do prezentování šli se zápalem a dali do toho kus sebe. Na všechny se těšíme zase za rok a na ty obzvlášť motivované taky na letních kempech s Prezentiádou!

1. místo Freedom (Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník) ve složení: Antonín Svoboda, Metoděj Svoboda
2. místo Toust (Gymnázium M. Koperníka, Bílovec) ve složení: Jan Kremser, Monika Štábová
3. místo Ozembuch (Spojená škola-Gymnázium, Bratislava-Karlova Ves) ve složení: Vdoviak Viktor, Michaela Mikšová