Ve Středočeském kraji vítězí láska nad vzděláváním

31.03.2023 | Ondřej Turek | Soutěžní kola

Sedm týmů z celého Středočeského kraje znovu prezentovalo na NEWTON University. Poslední středoškolské kolo přineslo nečekané výkony.

Každý, koho se kdy rodiče zeptali, jestli "jde na rande" by vám řekl, že by preferoval výraz "schůzka", nebo prostě jen "jdeme spolu ven". Stejně jako naše generace už schůzce s opačným pohlavím neříká rande se 3 gracie snaží vyhýbat stereotypům. Zjistily například, že čím dál tím více lidí si myslí, že muž nemusí nutně platit za všechny a že je lepší dělat spíše lehké kroky, než věci uspěchat.

 

Je vztah jen chemická reakce? Jaké látky v mozku uvolňuje dotek, jak dokáže stres podpořit lásku na první pohled a co s tím vším mají společného štěňátka? Tým Freedom na to přišel! Poskytli nám pohled do mozku Tomáše, který právě dorazil na své první rande. Už před prezentací svou hypotézu stihli ověřit v praxi a experiment prý dopadl úspěšně!

 

Náš život má průměrně 3000 týdnů a ve škole jich strávíme podle týmu The Mavericks až dost na to, aby náš vzdělávací systém zůstal bez reformy. Lekce práce s informacemi, nové osnovy, povinné hodiny psychologie nebo dokonce kompletní změna systému známkování? To jsou podle nich jen některé způsoby, kterými by se české školství dalo zlepšit.

 

V dnešní době se na nás data hrnou ze všech směrů, od týmu Notitia jsme dostali úvod to toho, jak pracuje naše paměť. Dozvěděli jsme se, jak vlastně funguje multitasking a jak se v době odpočinku vyhnout proudu informací, který nás často vyčerpává.

 

S Alfa Teamem jsme se vrátili zpět k tématu prvního rande, které často nebývá jednoduché. Hlavní postava jejich komiksu a následujícího krátkého filmu se tedy rozhodla pozvat na schůzku svoje auto. No, vztah to nebude úplně jednoduchý. Celé publikum jim to však s úsměvem na tváři přálo.

 

Další tým přišel s dalším příbehem. OH MEN nám představili Michala a Dominiku, které jejich kamarádi seznámili přes internet. Nebyli jsme ovšem první, kteří příběh slyšeli. Tým se dotázal padesáti mužů a žen, zda Michalova rozhodnutí schvalují, nebo by se v jeho situaci zachovali jinak. A přestože se druhé rande nekonalo, tak Michal možná dopadl lépe, než si sám myslel.

 

Za peníze štěstí nekoupíš, nebo snad ano? Studenti z týmu NiDorina se na tom nemohli shodnout. Rozebrali jsme, co všechno se vlastně dá koupit, co to vlastně znamená koupit, a co to vlastně znamená štěstí. Na konec došli k tomu, že ač se názory často liší, tak se štěstí za peníze opravdu koupit dá. Souhlasíte?

 

Poslední tým odprezentoval a porota se dala do výběru vítěze. Po důkladném zvážení skončili u následujícího pořadí:

 

1. místo Freedom (Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník) ve složení: Antonín Svoboda, Metoděj Svoboda
2. místo The Mavericks (Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Mladá Boleslav) ve složení: Karel Schamberger, Monika Malá, Natálie Mlejnková
3. místo 3gracie (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Veronika Stará, Radka Macháčková, Aneta Kloboučníková