Návod na rande i na demokracii, Chlub Klapáků zdolal střední Čechy

28.03.2023 | Ondřej Turek | Soutěžní kola

Střední Školy Středočeského kraje se dnes sešly na NEWTON University, aby zažily své první kolo 14. ročníku Prezentiády. Které týmy nakonec stály na stupních vítězů?

Den odstartoval A-Z Team, který si na své první rande vymyslel praktický systém desatera pravidel. Aktivity, kterými potenciálního partnera zaujmout si dále rozdělili podle věkových kategorií a ukázali nám, že randění rozhodně není čistě teenagerská záležitost.

 

Slečny z AmBy se rozhodly spojit dohromady lásku a techniku. Dokázali byste odhadnout, co si o ideálním místě na schůzku myslí umělá inteligence? Zkusili byste své štěstí balící hláškou, se kterou přišel počítačový program? Někteří z nás ano! Lidské názory však nezůstaly nijak zanedbány, proti rozhodnutím umělé inteligence postavily výsledky průzkumu, kterého se účastnilo celých 150 studentů středních škol.

 

Rizzlers nám ukázali důležitost shody mezi názory. Naučili nás správně deeskalovat vyhrocenou situaci, dát najevo své postoje pomocí správných slov, vcítit se do druhé strany a nakonec dojít ke vzájemnému kompromisu. Pokud měl někdo z nás problémy s vyjednáváním, tak teď už rozhodně ví jak na to.

 

Albínky měly na perfektní první rande svůj vlastní návod. Rozhodly se být o trošku stručnější a místo desatera si vybraly devatero. Vymyslely za nás spoustu možností, kam se svou budoucí drahou polovičkou zajít a jaký vybrat dárek. Prezentaci zakončily motivační hláškou: „Nebojte se, zkoušejte to!“

 

I když by název Dva muži, jedna žena tématicky seděl, tentokrát se nejednalo o žádný milostný trojúhelník. Tým z boleslavské školy si vybral téma „Na tom se shodneme“ a před prezentačním plátnem se dala do filozofického boje diktatura s demokracií. Přestože by leckdo jeden ze dvou systémů rychle odsoudil, nastudovali si historii obou a ukázali, že všechny způsoby vlády měly a budou mít v dějinách své místo.

 

Experti na lásku jsou skutečně experti. Pokud vám deseti- či devítimístný seznam toho nejdůležitějšího nestačil, měli pro vás žáci z Vlašimi postup krok za krokem. A to jak z mužského, tak z ženského pohledu. Nejprve příprava, pak správná komunikace a řešení nepříjemných situací si raději nechali až na konec. Ať už to dopadne jakkoliv, hlavně zachovat klid…

 

Poslední prezentaci dne na téma randění si připravili Panoši Božimilovi. Až 75% generace Z se prý nenachází ve vztahu. Je to problém? Může za to technika? Dozvěděli jsme se, proč mnohdy instinktivní odpověď „Ano“ nemusí být nutně správná. A pak jsme se vydali na lov kořisti. Takovou přezdívku dali procesu hledání správného partnera, který nám s pořádnou dávkou kvalitního humoru vysvětlili. Na konci prezentace už v místnosti nezbýval nikdo, kdo by se alespoň neusmíval.

 

A na konec jsme si dali přestávku od partnerů, partnerek, argumentů i politiky a přesunuli jsme se k serióznímu tématu, kterým bylo míchání krupicové kaše. Poté, co z místnosti rázně vykázali všechny zastánce míchání kakaa a krupičky, nám Chlub Klapáků popsal všechny zdravotní i ekonomické výhody krupicové kaše připravené správným způsobem. A také podstatná zdravotní a společenská rizika, která s sebou nese míchání.

 

Stále s úsměvem na tváři z poslední prezentace se porota přesunula k vyhodnocení. I když získaly všechny týmy pozitivní ohlas, vítěz mohl zůstat jen jeden:

 

1. místo Chlup Klapáků (Gymnázium Jiřího z Poděbrad, Poděbrady) ve složení: Adéla Mikulecká, Martin Mendl
2. místo AmBa (Gymnázium, Kladno) ve složení: Amálie Kellerová, Bára Siglerová
3. místo Panoši Božimilovi (Gymnázium Jiřího z Poděbrad, Poděbrady) ve složení: Jan Černý, Jakub Žoha, Antonín Tuček