„Outside of the box” myšlení v přímém přenose!

28.03.2023 | Viktorie Mýlková | Soutěžní kola

Dne 28. února 2023 se na Gymnáziu Hello v Ostravě uskutečnilo druhé Krajské kolo Prezentiády pro základní školy. Postup na Grandfinále vybojovala ZŠ Bílovec.

S tématem Bylo nebylo nám krásně odstartoval tým Knihomoli, který publiku převyprávěl historii pohádek. Od pravěku a nástěnných maleb po novověk a Walta Disneyho. Nechybělo ani trochu toho stínového divadla nebo zajímavostí o nejslavnějších animovaných filmech. Věděli jste, že Jitřenka z Šípkové Růženky je nejméně mluvící Disney princeznou?

V ladících outfitech se dostavil tým Tři Grácie, který nám ukázal pravé „outside of the box” myšlení. Na téma 1 + 1 totiž Grácie vymyslely spoustu možných odpovědí. Opravdu se příklad vždy rovná dvoum? Například, i když je třída během cizích jazyků rozdělená, stále tvoří jeden celek. Na opačné straně, 1 + 1 může vést i k vysokým číslům. Přeci jen, dvě bankovky či mince málokdy dají hodnotu dvě.

Bylo nebylo, člověk v pravěku se poprvé setkal s drogami. A jejich vztah pokračuje i do dnešního dne. O detailní historii (ne)halucinogenních látek publiku povyprávěl tým Les Fleurs a popsal, že ač jsou drogy spjaté s negativním míněním, nemusí být vždy špatné. Už od středověku se například konopí využívalo k výrobě hojivých mastí a léků (i když mohla tato praktika vyústit k nařčení z čarodějnictví). V průběhu 20. století se dokonce hojně využívala komerčně. Věděli jste například, že kdysi trochu kokainu obsahovala i slavná značka Coca-cola? Nebo že pervitin během druhé světové války užívala až polovina německé armády? Na konci své prezentace tým upozornil na fakt, že drogou může být v dnešní době skoro všechno.

Slyšeli jste už někdy o synestezii? Jde o zvláštní genetickou poruchu, která způsobuje spojení několika smyslů dohromady. A tým Anomálie, který si vybral téma 1 + 1, nezapomněl uvést každou maličkost. Holky nás provedly svým dotazníkem, kde povědomí o synestezii zkoumaly a dál se jím zabývaly. Mnoho lidí dle výsledků vůbec netuší, co taková synestezie je, což dává vzhledem k jejímu malému výskytu smysl. Ale přestože je synestezie technicky vzato defekt, není vždy špatná. Tak například takovou fotismu, spojení zvuku a zraku, mají slavní hudebníci jako Billie Eilish nebo Ludwig van Beethoven.

Nekonvenční pojetí tématu 1 + 1 představil tým Raketa země-vzduch, který před publikem obhajoval, proč 1 + 1 ≠ 2. Vysvětlil, že pravidlo základní matematiky neplatí, když sčítáme různé veličiny, například jablka a hrušky. To, že je dáme dohromady přece neznamená, že se sloučí. V informatice se s jedničkami setkáme také často, ovšem kdybyste do počítačového systému zadali, že se 1 + 1 = 2, asi by se vám rozbil. Binární soustava dvojky navzdory svému názvu nezná.

Den se uchýlil ke konci a týmy obdržely zpětné vazby. Jak jejich snažení dopadlo?

1. místo Tři Grácie (Základní škola a Mateřská škola, Bílovec) ve složení: Ema Pokorná, Aneta Jarošová, Alžběta Hořínková
2. místo Ya Veremos (Gymnázium Josefa Božka, Český Těšín) ve složení: Marie Huczalová, Alžběta Adámková
3. místo Les Fleurs (Gymnázium Josefa Božka, Český Těšín) ve složení: Vendula Adamová, Tereza Latková