(Ne)triviální postup do Grandfinále za Olomoucký kraj si vybojoval tým TRIVIS

27.03.2023 | Alena Malá | Soutěžní kola

Dne 27. března 2023 se na Gymnáziu Čajkovského v Olomouci uskutečnilo krajské kolo Prezentiády pro střední školy. Soutěžilo 9 týmu, ale postoupit do Grandfinále mohly jen dva.

Jako první vylosovaný tým začal Dokonalý učitel, který nám představil ideální kvality učitele. Trpělivý a inspirující učitel, který má dostatek znalostí a spravedlivě rozhoduje, je podle týmu ideální. Jan Amos Komenský by měl být vzorem každého učitele. Padla zmínka i o alternativních školách jako Montessori. Ze stejného školního zázemí jako první tým prezentovali Future Engineers. Tým nám představil historii mobilních sítí a věnoval pozornost síti 5G. Jaké rizika a výhody s sebou nese síť 5G? Má vůbec nějaký smysl? V čem je 5G odlišné od 4G? Na všechny otázky nám kluci z týmu odpověděli skrze svou prezentaci. 

Neexistuje žádná planeta B aneb Jak vysvětlit problematiku znečišťování oceánů a životního prostředí hravě nám vysvětlil tým ŽELVÁK Standa. Tým nám představil prezentaci v podobě pohádky o želvákovi Standovi a jeho rodině, se kterou potkává různé překážky kvůli znečištění oceánů. I publikum přispělo s radami, jak pomoci životnímu prostředí.

Domácí týmy z pořadatelského gymnázia byly rovnou tři. První z nich pod jménem Smažení knedlíci hovořil o přílišnému trávení času na telefonech. Tik Tok, Instagram, Snapchat a Facebook máme na svých telefonech skoro všichni. Jak nás ale hodiny strávené na telefonu ovlivňují? Jsme zahlceni informacemi, hůře spíme, změní se nám vnímání reality a tříští se naše pozornost. Nastavení hranic a vlastní sebereflexe je dobrá cesta k omezení života online. Čau šťávou, kam tečeš a další bizarní balící hlášky nám představil tým Ráterky. Co je vlastně rande? Co je a není vhodné říkat na prvním rande? Lepší než balící hlášky jsou lichotky a o minulých vztazích se bavme až na čtvrtém rande. Základy etikety jsou podle týmu potřebné pro správný dojem.

Existuje život po klinické smrti? Je tam někde mimo náš dosah jiná civilizace? Nad těmito otázkami a pozitivními odpověďmi se shodl duo tým Herz. Na čem se naopak neshodli bylo téma dobrého a špatného vlivu školy na studenty. Škola nás naučí zodpovědnosti a poskytne nám možnosti do budoucna, na druhou stranu nám muže vyvolat psychické problémy a jiné nepříjemné situace. Dále došlo i k porovnání výhod a nevýhod předmětů jako matematika a čeština. Herz prezentaci ukončil citátem, který v nás zanechal naději: „Miřte na měsíc, i když jej minete, skončíte mezi hvězdami.”

Tým TRIVIS z Prostějova nám poskytl náhled do mysli žáků základních škol, středních škol a taky starší generace. Trojčlenný tým vyrazil osobně do třídy základní školy, kde si povídali s žáky o důvěře k rodičům a přátelům. Skrze výzkum tým zjistil, že středoškoláci spíše důvěřují přátelům než rodině a u žáků základních škol je důvěra k rodičům zásadně vyšší. Od rad seniorů pro mladou generaci po téma psychické nepohody tým TRIVIS skutečně zaválel a poskytl i několik řešení této problematiky.

Prvnímu rande se věnovali i poslední tři týmy dne. Elad nám vysvětlil, proč vlastně druhého na rande zvát, jak ho máme pozvat a taky kam jít. Vzájemný dárek nebo ho má donést jen muž? Kdo zve, ten platí? A co po povedeném nebo nepovedeném rande? Tým šel do hloubky skrze sladěné outfity a zábavné kartičky, papíry a fotky k tématu. Tým No name se věnovali naší představě rande a jeho realitě. Není vhodné přijít pozdě a bavit se o politice je nepřípustné. Zato téma společných koníčků je ideální. A na závěrečném polibku by se pár měl domluvit dopředu!

Devět prezentací zakončil tým Limon, který vysvětlil, co je důležité brát před prvním rande v úvahu. Například počasí, den v týdnu nebo taky u dospělých lidí dítě, hrají velkou roli. Tým nám také představil výhody a nevýhody všemožných míst rande jako kino, restaurace, piknik nebo procházka. Publikum se shodlo, že prochazka vyjde pro všechny zúčastněné nejlevněji.

Po silném rozhodování poroty a malé přestávce jsme již znali výherce. Třetí místo získal tým Elad s hravým přístupem k prvnímu rande. První dvě místa získala přímý postup do Grandfinále Prezentiády. Na druhem místě se umístil tým Herz z Gymnázia Čajkovského. První místo získal zaslouženě tým TRIVIS, který oslnil svým osobitým přístupem. 

Soutěžní den skončil po 13. hodině a všichni zúčastnění odcházeli se zpětnou vazbou od poroty a s úsměvem na tváři. 

1. místo Team Trivis Prostějov (TRIVIS-Střední škola veřejnoprávní,s.r.o, Prostějov) ve složení: Veronika Kratochvílová, Daniela Danešová, Šimon Přecechtěl
2. místo Herz (Gymnázium, Olomouc) ve složení: Nicole Mervartová, Pavla Škvorová
3. místo ELAD (Gymnázium Jana Blahoslava a SPgŠ, Přerov) ve složení: Eliška Holíková, Adéla Vachutková