Na prvním místě v Brně? S Grácií!

27.03.2023 | Radek Hegenbart | Soutěžní kola

Pár momentů před devátou se na Gymnáziu Matyáše Lercha sešlo hned 11 týmů studentů ze základních škol. Nálada se v týmech pohybovala mezi rozespalou nervozitou a překvapivě uvolněnou atmosférou. Kdo tedy nejoriginálněji zpracuje zadaná témata a kdo nakonec postoupí do pražského Grandfinále?

Břemeno prvního týmu si vylosovaly slečny z týmu The best friends, které nakonec překonaly nervozitu a povyprávěly nám o své společné cestě přátelstvím. Jejich německý protějšek Beste Freunde nám za pomoci hranolek ukázal, že 1+1 nemusí být vždy 2. S Veverkami jsme se podívali zpátky v čase a zamysleli se, jestli bychom sami v pravěku přežili. Tým Duhová sova se, jak název napovídá, ponořil do tématu homosexuality a představil divákům pohled svého okolí. Slečny z týmu Tři Grácie se rozhodly nám představit svou revoluční aplikaci, která spojuje vše, co máme rádi a milujeme, v jedno.

Trošku filozofické nálady do dne vnesli kluci z ClayAce, kteří se podívali na téma 1+1 ze všech úhlů a pohledů. S revoluční změnou školství se vytasil tým Ta skupina a rozmohli tak menší diskuzi k velice komplexnímu tématu. Hiboux ([ibu], sovy) se nám rozhodli vykládat lži, respektiuve o lžích, které jsou všude kolem nás. Lživé tetky si pro celé publikum připravily velkou detektivku, při které jsme měli možnost dopadnout zloděje Zlatého Ámose. O králi Kralovanovi nám povyprávěly členky týmu MaKači a ukázaly nám, že ne každá pohádka musí mít šťastný konec. Nakonec popustil uzdu fantazie tým Vapka; chlapci nám popsali dokonalou rodinu a jak by její členové procházeli životem.

Programátoři v porotě skočili po možnosti mít aplikaci od Tří Grácií na Grandfinále a spolu s Beste Freunde a ClayAce v zádech se tak rozhodně zaslouženě umístily na prvním místě.

1. místo Tři grácie (Základní škola, Hodonín) ve složení: Timea Šerešová, Eliška Hüblová, Jana Indrová
2. místo Beste Freunde (Základní škola, Brno) ve složení: Petr Ptáček, Helena Navrátilová
3. místo ClayAce (Základní škola, Vyškov) ve složení: František Grim, Tobiáš Glogowski