Titanik dovezl Záhorské k vítězství v Praze

23.03.2023 | Jan Votoček | Soutěžní kola

I další z mnoha pražských krajských kol odhlalo vítěze. Záhorští to nebudou mít na Grandfinále daleko, 20. dubna se totiž bude konat na NEWTON University opět v Praze.

 

Čtvrtý den Krajských kol na Gymnáziu mezinárodních a veřejných vztahů zahájila dvojice děvčat z týmu WGFQP. Význam názvu týmu zůstal prý pro svou důležitost utajen, můžeme proto jen hádat. Máme štěstí, že se dnes dívky se svou prezentací dostavily, hrozilo jim totiž, že se rozhádají a přestanou se kamarádit. A důvod? Zakořeněná rivalita dvou měst, ze kterých soutěžící pochází; Pardubice a Hradec Králové. A právě tomuto tématu věnovaly i svou prezentaci.

Jsme si jistí tím, co bylo a co ne, co bude a čeho se určitě nedočkáme? Vítězný tým Záhorští postavil do kontrastu obě části slovního spojení Bylo nebylo. Od potvrditelných informací o Titanicu, přes v Americe často diskutované téma tvaru zeměkoule, po imaginární a těžko uchopitelné téma smrti a nekončícího života.

První prezentující trojice Ve stylu nehledala v tématu 1+1 žádnou složitost a rozhodla se prozkoumat symboliku výsledku tohoto elementárního příkladu. Číslo dva představuje mnohé, nepatří ale mezi oblíbená číslo ani jednoho člena týmu. 

Indisponovány chybějící členkou týmu se Konvalinky bravurně zhostily tématu Bylo nebylo. Toto slovní spojení v různých variacích je neodmyslitelně součástí naší kultury a patří na začátek každé správné pohádky. Ve svém příběhu jej nevynechala ani děvčata.

Už jste potkali svého dvojníka? Některé celebrity jich mají hned několik. Pracují jako jejich kaskadéři či využívají své podoby k vlastnímu byznysu. Chudák kočka s podobou Donalda Trumpa svou slávu využívá pouze k pobavení internetových uživatelů. S dvojníka se ale nemusíme potkat pouze v reálném světě. TEVAN nás přenesl do paralelních světů, kde dvojníci způsobují známý pocit deja vú.

Mechorosti ke zpracování tématu prezentace využili pomoci své kamarádky a školní asistentky, které mají ukrajinské kořeny. Představili nám známou ukrajinskou televizní stanici 1+1: ,,Jako kdyby na Ukrajině někdo dělal prezentaci třeba o České televizi." A závěrečné motto a poučení? Naučme se správně vnímat informace, které se k nám dostanou, a dejme si 1 a 1 dohromady.

S blížícím se časem oběda nás svými rekvizitami navnadila dvojice chlapců Kirillo a Michael alias MIKI. Na příkladu dvou jablek, které Michael po dobu prezentace schovával v kapsách saka, nám vysvětlili, že 1+1 se ne vždy musí nutně rovnat dvě. Přednesli příklady z matematiky základní školy, rodinného prostředí a binární soustavy.

Gratulujeme vítěznému týmu a držíme soutěžícím na druhém místě v boji o dvou kartu hodně štěstí.

 

1. místo Záhorští (Gymnázium, Praha 5) ve složení: Petra Šilerová, Anežka Knottová
2. místo TEVAN (Gymnázium, Praha 5) ve složení: Eva Linhová, Anna Marie Kodlová, Theodor Bernt
3. místo WGFQP (Gymnázium, Praha 5) ve složení: Magdalena Nedomová, Lucie Voříšková