Covid, Déjà vu a mafie. Větráci zvítězili s větrem v zádech.

22.03.2023 | Ondřej Turek | Soutěžní kola

Sedm týmů, sedm prezentací a jeden vítěz. Na GMVV se opět utkali studenti základních škol, každý tým vyzbrojený přednáškou na jedno ze dvou témat. Učili jsme se jednu zajímavost za druhou.

První prezentující tým měl ve své vášni jasno – komiksy. Od historických komiksů, přes japonskou mangu až k těm českým. Fanoušci Čtyřlístku a Rychlých Šípů nad jejich prezentací zajásali a všichni ostatní dostali od Komiksáků spoustu doporučení na čtení o přestávkách.

 

Větráci nám poskytli pohled do života sportovců během pandemie COVID-19. Dozvěděli jsme se o ztrátě svalů, úpadku motivace i kreativních metodách, jak se udržet fit i bez tělocvičny. Jakožto tým složený z plavce a gymnastky nám pověděli i o svých osobních zkušenostech. Prezentaci zakončili výstižným mottem: „Co nás nezabije, to nás posílí!“

 

Avokádové Šlupky se ve své prezentaci ponořili do samotné lidské mysli. O Déjà vu snad slyšel už každý z nás, ale co třeba takové Jamais vu nebo Presque vu? Nebo dokonce Mandelův efekt? Nestačili jsme se divit, když se místnost nedokázala shodnout na věcech, které vídáme každý den.

 

Blaničtí rytíři nás přišli zachránit před manipulací reklamních agentur. Postupně jsme si prošli historické způsoby, jak se zviditelnit. Od starověkých reklamních ohňů až po příspěvky na sociálních sítích a spolupráci s influencery. Na konec padla otázka, zda jsme i my otroci reklam. Na to si však už musí odpovědět každý sám.

 

Po přestávce nás Mafyjáni vzali na výlet do devadesátých let. Připomenuli jsme si, co všechno s sebou přinesla revoluce a co všechno dříve vůbec nebývala samozřejmost. Na konec jsme si udělali malou procházku do podsvětí devadesátek, kde nám tým vyložil příběhy a osudy nechvalně známých českých zločinců.

 

Bohyně fantazie se zjevně při slovech „Bylo, nebylo“ také zamyslely nad tím, zda to skutečně bylo, nebo jestli si s nimi jejich mozek znovu hraje. Poté, co jsme si Déjà vu všichni zažili na vlastní kůži, nám představili několik možných vysvětlení toho, jak opravdu funguje. Můžou za to paralelní světy? Varování z předchozího života? Nebo jsou to jen dvě hemisféry mozku, které se prostě nedokážou dohodnout?

 

A na závěr nám BOOM! Vysvětlili, proč by i na Silvestra měly výbuchy zůstat pouze v akčních filmech. Litovali každého psa i kočky, kteří si každý nový rok musí procházet stresem a prosili nás, abychom se nad sebou zamysleli, než příští zimu zapálíme šňůru.

 

Porota dala hlavy dohromady a přestože byl souboj o první místo velice vyrovnaný, při vyhlášení vítězů zaznělo pořadí následující:

1. místo Větráci (EKO Gymnázium a SOŠ Multimediál. studií, Poděbrady) ve složení: Matěj Větrovský, Ema Větrovská
2. místo Avokádové šlupky (Základní škola, Kunice) ve složení: Vojtěch Rais, Markéta Kolářová, Daniela Makowiec
3. místo Blaničtí rytíři (EKO Gymnázium a SOŠ Multimediál. studií, Poděbrady) ve složení: Matěj Paráček, Michal Hamtil, Jáchym Žáček