Prezentiáda v Moravskoslezském kraji začala slibně! Na Grandfinále postupuje tým Dvě krysy a Eda.

22.03.2023 | Michaela Holotňáková | Soutěžní kola

Dne 22. března 2023 se na MŠ, ZŠ a Gymnáziu Hello v Ostravě odehrálo první moravskoslezské Krajské kolo letošního ročníku Prezentiády. Do krásných prostor pořadatelské školy všechny týmy dorazily s předstihem. Ovšem i když se nabízela možnost začít dřív, poslední porotce dorazil tak akorát na plánovaný úvod, čímž v 9:00 den oficiálně začal.

Během úvodní prezentace byl vylosován první vystupující tým – Rybáři –  a jejich výstupem hned po vysvětlení pravidel a představení partnerů začal první blok prezentací. Na téma Bylo nebylo přednesli duchaplnou prezentaci o životě Adolfa Hitlera. Věděli jste například, že měl otce alkoholika nebo že sloužil již za první světové války? Přeci jenom, všichni se učíme, že byl Hitler špatnou osobou, ale zjišťujeme si tyto informace „na vlastní pěst”?

Jako další (ne)šťastlivci se představil tým Duch Kyjeva. Jak už název vypovídá, jejich téma mělo co dočinění s aktuálním děním na Ukrajině. Obecenstvo mělo šanci se dozvědět o tajemném leteckém hrdinovi Stefanu Tarabalkovi, který měl na začátku války sestřelit až 40 nepřátelských letounů. Ukrajinské obyvatelstvo ho velmi obdivovalo. Minimálně do doby, než se zjistilo, že jde jen o hoax. Ale znamená tato skutečnost, že váleční hrdinové neexistují? Kluci prezentéři nám připomněli, že nikoliv. Konflikt stále probíhá v plné síle a lidé každodenně riskují své životy, aby svou rodnou zem bránili. Tak nezapomínejme.

Bylo, nebo snad nebylonevystihuje tento název perfektně město Pompeje? Holky z týmu Pasado nás vzaly na historickou pouť a sdělily nám, že přesně jako v Pompejích, se naše „všechno” může velice rychle změnit v „nic”. Horký prach a láva životu nedaly šanci a dodnes v sobě stále skrývá tajemné poklady a vykopávky. Věděli jste však, že osudný den vůbec nemusel být tragický? Spousta tamních obyvatel uměla číst v přírodě, a ještě před explozí stihla uprchnout – k jejich smůle to ale bylo pouze do sousedního města. Prezentace a fakta však nezůstala jenom na plátně. Porota si mohla na vlastní kůži ohmatat i tamní lávový kámen a sošku. Poučující.

Představte si bod, který má nekonečně těžkou váhu, avšak neexistující objem. Něco, co je, a přesto není... Těžké na pochopení? To už je realita černých děr. Drsný tým, z drsného kraje říká, že i když se vyskytují všude po vesmíru, víme o nich jen málo. Horizont událostí a akreční disk jsou jejich jediné části, které ještě můžeme vidět. Z fotónové sféry už však světlo neunikne. A co je v singularitě? Možná konec prostoru a času. Třeba nám při odkrývání jejich tajemství pomůže způsob vzniku a rozřazení do smysluplných kategorií.

Bylo nebylo, existovalo mocné město Atlantida. Nebo snad ne? Tým Dvě krysy a Eda publikum obeznámil se svým bádáním. Platón nám ve svých spisech sice moc nezanechal, stále se z nich ale můžeme dozvědět o Diových nemilosrdných trestech, údajné poloze či snad tamní civilizaci. Jak existenci Atlantidy hodnotíte Vy?

Tým Picassa, který následoval po přestávce se zaměřil na druhé téma: 1 + 1, konkrétně na problematiku umělého oplodnění. Soutěžící nás celým tématem podrobně provedli, od otázek proč a jak po (ne)výhody a podmínky. Díky osobním rodinným zkušenostem jsme se dokonce mohli dozvědět o různých komplikacích. 21. století pro ně plná privilegií.

Nakonec přišel čas i na poslední tým Nesnáším kroužkovce a jejich prezentace o právech homosexuálů v České republice a po světě. Přišlo i na trochu historie a vývoj LGBTQ+ komunity, nechybělo ani pár vědomostních perliček. Pak se holky vrhly na duhová česká práva a jejich srovnání se světem. V závěru nás opustily s myšlenkou o toleranci.

Den byl okolo poledne ukončen a týmy se mohly vydat domů. S sebou si odnášely cennou zpětnou vazbu a i pár hodnotných cen.

A jak to celé dopadlo?

1. místo Dvě krysy a Eda (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Matěj Dvořák, Lucie Kulhánková, Tereza Šišková
2. místo Duch Kyjeva (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: James Warren Honců, Matyáš Zápařka
3. místo Pasado (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Izabela Šeděnková, Magdaléna Novotná