V Plzni žáci mluví jako dospěláci

22.03.2023 | Ondřej Zábran | Soutěžní kola

Plzeňský Krajský turnaj základních škol se odehrával v prostorech Centra robotiky. Nálada byla uvolněná a přátelská. Žáci i přes svůj věk předvedli výborné výkony a ukázali nám, že na věku opravdu nezáleží.

Dne 22. 3. 2023 se Centrum robotiky v Plzni naplnilo žáky, kteří tvořili týmy, trojice, ve kterých měli připravené prezentace na témata 1+1 a Bylo nebylo. Na jedno z těchto dvou témat každá trojice zpracovala prezentaci libovolnou formou a stylem výkladu. Jak se s tím žáci poprali? Jaké zkušenosti si odnesou do budoucna? Na konci dne bylo porotou určeno pořadí na stupních vítězů. Na třetím místě se umístil tým Jedničky, na druhém místě tým 3v1 a první příčku obsadil tým Mrňousci. První dva týmy postupují na Grandfinále do Prahy, kde využijí svoje už vypilované schopnosti!

Účastníky uvedl krajský koordinátor Ondřej Zábran. Představil jim organizátory akce, porotu, sponzory, i navazující akce. První vylosovaný tým prolomil napětí mezi přítomnými.

Tím prvním týmem byli Nedobrovolníci. Vybrali si téma „Bylo nebylo“. Bylo nebylo, Prezentiáda. Vyprávěli příběh o tom, jak se dostali k Prezentiádě. Na jejich cestě je stihly četné překážky. Jejich krátký ale humorný příběh končí nezdařilým pokusem o úplatek učitelky bonboniérou, která jim pak zbyla na zahnání smutku nad nezdařilým pokusem zúčastnit se školního kola soutěže.

Po Nedoprovolnících následoval tým s cílevědomým názvem Jedničky, který zpracoval téma „Bylo nebylo“ formou velmi poutavého příběhu. „Kdo má rád příběhy?“ Po vyřčení této otázky se v publiku zvedly desítky rukou. Bylo nebylo, vysokoškolák Marek, který byl velmi ctižádostivý. Na jeho škole vytvořil sociální síť. Ta se velmi brzy dočkala velké obliby, a to nejen mezi školáky, ale brzy i mezi profesory, pak kamarády školáků, jejich rodiči, atd. Nabývala na oblibě neskutečným tempem. Nakonec se rozšířila do celého světa. Myslel Marek na následky? Má sociální síť dobrý vliv na svět? Kdo ví. Dali by se o tom vést velké diskuze, ani Marek, inspirovaný reálným příběhem vzniku sociální sítě Facebook, však pravděpodobně nemá tušení.

Třetím týmem v pořadí byli Krejčíři. Ti pojali téma 1+1 formou úvahy. Kolik toho vlastně 1+1 znamená? 1+1 může být 2. Může to znamenat rozložení bytu, nebo slevovou akci. 1+1 však může také dát výsledek 3, uvažujeme-li 1 žena a 1 muž dají dohromady dva a jeden nový život. 1+1=2 také po odstranění znamének dává číslo 112, používané pro záchranné složky EU. Zkrátka 1+1 je mnohem víc, než si možná myslíme.

Další na scéně se objevil tým 3v1, si vybrali téma Bylo nebylo. Členové týmu toto téma pojali humornou a skoro až divadelní formou představení. Uvažovali o významech částice ne a rozvíjeli myšlenky dobra a zla a symbolu Jing Jang, který znázorňuje, že dobro nemůže existovat bez zla a naopak. Zavzpomínali na pohádky, ve kterých vše končí dobře.

Páté v pořadí byly Horažďovické perly. Zamyslely se nad tématem „Bylo nebylo“. Vybavily se jim příběhy. Příběhy, které vůbec nemusejí být pravdivé. Mezi ně patří například příběhy o mimozemšťanech a příběhy lidí, co viděli létající talíře. Ale nakonec i přistání Apolla na Měsíci bylo mnohými označováno za podvrh. Nebo co třeba když v nějaké královské rodině někdo překážel? To býval mnohdy takový člověk odstraněn a jeho vražda pak skryta za falešný příběh o autonehodě. A co konspirační teorie o vývoji virů HIV či Covid v čínských laboratořích, nebo o popírání globálního oteplování? To jsou jen další příběhy, které mohou a nemusí být pravdou. Nesmíme věřit všemu. „Důvěřuj, ale prověřuj.“

Sloupíci, šestí v pořadí, si vybrali 1+1. Co vše si mohou lidé představit pod 1+1? Mohou to vzít matematicky a představit si číslo 2, také si třeba mohou představit byt nebo slevu. Nebo také může 1+1 představovat nerozdělitelnou dvojici. Takových dvojic je mnoho už v pohádkách, jako Mach a Šebestová, Bob a Bobek, Křemílek a Vochomůrka, a další. Co důležitějšího však může touto dvojicí být než rodiče.

Sedmý tým, Mrňousci, zpracovali téma 1+1. Ukázali anketu, ve které zachytili, že 46 % lidí si pod 1+1 představí 2, 34 % si vybaví slevy nebo akce 1+1 a 19 % si vybaví pod 1+1 rodiče. Na hřejivou myšlenku na rodiče navázali úvahou o těle a duši, o víře v duši, která je v některých lidech ukotvena, ale nebyla nikdy potvrzena ani vyvrácena. Zmínili renesanci, která v čisté duši viděla krásu. Mluvili o Egyptě, kde se faraóni připravovali na posmrtnou pouť, duše bez těla. Byla položena otázka, jestli když budou roboti vypadat a jednat jako lidé, budou-li lidé? Ne, protože postrádají duši a nechápou vtipy. A jak by roboti jednali, kdyby znali jejich minulost s člověkem? Odkázali na Asimova a K. Čapka, kteří na téma vzpoury robotů napsali jejich velmi známá díla. "Blíží se doba, kdy zákony Isaaca Asimova teprve prokáží svou důležitost."

Posledním prezentujícím týmem byly Rakety. Pod „Bylo nebylo“ si vybavily minulost a tu porovnávali s přítomností, anebo budoucností, pro kterou bude přítomnost minulostí. Vedla se řeč o autonomních vozidlech, jaká jsou dnes ve vývoji, a jaká mohou být v budoucnosti. Budou jistě obsahovat řadu vychytávek. Roboty využívající senzory k jejich samostatnému vyhodnocování využíváme dnes v mnoha oborech, a to například v oblasti logistiky či průmyslu. Co umělá inteligence? Může být dobrý sluha, ale zlý pán. Je to potenciální hrozba, které by lidstvo mohlo čelit. Čeho se lidé bojí na těchto robotech nejvíce? Momentu, kdy nerozeznáme člověka od robota. Robotů, jací jsou ve filmech Terminátor, Bladerunner nebo Geminoid DK.

S titulem "Mistři prezentování" nakonec odchází tým Mrňousci. V těsném závěsu za nimi postoupil tým 3v1. Oba týmy si svými výkony zajistily postup na Grandfinále do Prahy. Třetí tým, Jedničky, také neodešel s prázdnou. Obdrželi slevový kupón na náš letní kemp, kde si budou moci své dovednosti dopilovat a příští rok třeba i vybojovat postup.

Každý z účastníků obdržel dárkovou tašku od našich štědrých sponzorů. Všem tímto děkujeme za podporu. Také bychom rádi poděkovali naší úžasné porotě za spravedlivé hodnocení. Děkujeme i studentům za skvělé výkony a těšíme se na viděnou v příštím ročníku soutěže Prezentiáda!

 

 

 

1. místo Mrňousci (Základní škola, Horažďovice) ve složení: Josef Behenský, Veronika Švambergová, Veronika Ritterová
2. místo 3v1 (Gymnázium, Tachov) ve složení: Nela Houšková, Valentýna Terčová, Eliška Anna Merglová
3. místo Jedničky (1. základní škola, Plzeň) ve složení: Benedikt Stahl, Viktor Pop, Věra Hupáková