Knihovtipníci a Ladies ovládli Liberec!

21.03.2023 | Matěj Strnad | Soutěžní kola

Bylo ani ne 8 hodin ráno, když se parta nadšených účastníků sešla poměrně včasně před Gymnáziem F. X. Šaldy, kde od 8:30 probíhalo jediné krajské kolo v Libereckém kraji. Dorazilo celkem 7 týmů, 5 ze základních škol, 2 ze škol středních. Ale pouze 2 týmy z každé kategorie se podívají na Grandfinále. Jaký z týmů ozářil porotu?

 

Po úvodní prezentaci a společné fotce jsme začali Krajské kolo prezentacemi středních škol. Tříčlenný tým s názvem Ladies přišel s tipy co dělat, a hlavně co nedělat na prvním rande. Také nám řekli příběh o poznávání lidí na internetu, kterým nás chtěli varovat.

Štafetu převzal tým Speakerek, který nám pověděl o tom, jak se shodl na prezentaci o shodování a kompromisech. S jejich prezentací jsme si připomněli, že umět dělat kompromisy je klíč k úspěchu. Výkony soutěžících ze středních škol byly na podobné úrovni, a porota tedy měla docela problém určit finálního vítěze.

Kategorii základních škol nám zahájil tým VeKoTeKo. Seznámil nás s aplikací TikTok a s jeho problematikou. Až hypnotizující algoritmus a z toho vyplývající závislost může být hrozbou pro každého uživatele. H.A.F. nás přenesl do jejich katolické školy Antonína Bratršovského. Dozvěděli jsme se o jejím zakladateli, o historii školy i o současných osobnostech – například paní ředitelce.

Tým Knihovtipníci nás informoval o historii knih, od počátků prostřednictvím hliníkových desek až po současnost elektronické čtečky. Přednes jeho členky ohromil všechny posluchače, a byl jedním z mnoha důvodů, proč tento tým vyhrál v kategorii základních škol. Se členy Hvězdiček jsme probírali sny, včetně témat o lucidním snění. Dozvěděli jsme o rozdílu mezi nočním děsem a noční můrou a následně proběhla diskuze o snech všech účastníků. Všechny prezentace nám zakončil tým Když bylo, bylo, který nám pověděl o historii Mezopotámie, jakožto kolébce lidstva.

S týmy Ladies, Speakerky, Knihovtipníci a VeKoTeKo se uvidíme v Praze na Grandfinále, do kterého jim přejeme hodně štěstí.

Pořadí SŠ:

1. místo: Ladies (Obchodní akademie Česká Lípa) ve složení: Barbora Babáková, Kristýna Říhová a Bára Šedivá
2. místo: Speakerky (Obchodní akademie Česká Lípa) ve složení: Barbora Štainerová a Nikola Kajnarová

Pořadí ZŠ:

1. místo Knihovtipníci (Doctrina- Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec) ve složení: Adéla Podholová, Pavla Kryštůfková
2. místo VeKoTeKo (Základní škola, Česká Lípa) ve složení: Tereza Kopecká, Vendula Kočí
3. místo Hvězdičky (Gymn.F.X.Šaldy, příspěvková organizace, Liberec) ve složení: Silvie Hartlová, Veronika Vallnerová