Mladí v Karlovarském kraji ví jak na rande a jak z něj ven

20.03.2023 | Kateřina Vokounová | Soutěžní kola

První dvojkolo Prezentiády v republice se odehrálo 20. 3. na chebském gymnáziu, kdy proti sobě bojovalo celkem 8 týmů. 3 týmy za kategorii základních škol a 5 týmů za kategorii středních škol. Sešly se zde týmy ze všech koutů Karlovarského kraje.

Po úvodní prezentaci začal prezentační blok tří týmů základních škol. Ten odstartovala sokolovská parta Princezen, s tématem "Bylo, nebylo – v našem kraji". Dívky pomocí slovních hříček a pohádkových postav ukázaly krásy a zajímavosti Karlovarského kraje. Tuším, že princezny se okamžitě staly favoritem své kategorie

Slovo po nich převzali jejich kolegové ze stejné školy tým Twelvies s tématem "1+1". Ve své prezentaci nám ukázali, jakými způsobem se dá toto téma vnímat. Přestože je to tak snadná otázka, každý máme jinou odpověď. Pokud jste muž, tak Vás možná napadla matematika, pokud jste ale žena pravděpodobně vás napadlo, kupte si jeden pár bot a druhý máte zdarma!

Blok základních škol uzavřeli parťáci Péťa a Vláďa z Dukelské Základní školy v Kraslicích. Kluci z týmu Originální si vybrali téma "Bylo, nebylo – naše město Kraslice". I oni nám přiblížili svůj domov a ukázali divákům spoustu zajímavých míst, které stojí za vidění. No vážně, slyšeli jste už někdy o Kraslické mumii?

Po krátké pauze přišel na řadu středoškolský blok. Starší žáci měli na výběr z témat První rande nebo Na tom se shodneme

Tuto část zahájil tým Z nouze ctnost, kteří svou prezentaci vypracovali na téma "První rande – jak rychle zmizet". Prezentace byla plná užitečných rad, jak utéct z nepovedeného rande. Od česnekové bomby až po nehezké lichotky, jako například: Tvé chlupy v nose jsou extra ordinary!

Po nich následovala hostitelská dvojce z chebského gymnázia (tým Lačně Sjetí Demokraté), kteří téma vzali z opačného konce než předchozí tým. Poradili pánskému obecenstvu, jak si správně vybrat dámskou oběť, kdy a kam vyrazit a udali patero pravidel pro vydařené rande.

Dívčí trojice s názvem Housky prezentující na téma "Na tom se shodneme" se pokusili shodnout na kontroverzním tématu "Kniha vs. Film". I když to vypadalo jako bezvýchodná situace, nakonec se dívky shodly na tom, že vždy záleží na filmovém i knižním zpracování zvlášť, ovšem zároveň je důležitý osobní vkus a preference. 

Předposlední dvojicí byli Benedikt a Zdeněk, neboli Pat & Mat, z chebského gymnázia, kteří diváky zaujali svou spontánností a otevřeností. Názor, na kterém se shodli, se zakládal na optické iluzi a polaritě lidí. Svou prezentaci zakončili hlavní myšlenkou, která zněla: Hledat shodu je důležité, i když to není jednoduché, ale my věříme, že to zvládnete.

Prezentační blok zakončila dvojice ATV (Asociace Tomáše a Vaška) ze Svobodné chebské školy opět s tématem "Na tom se shodneme". Prezentaci zahájili originálně s "propagandistickými letáčky", jak je sami nazvali. Využili několik kontroverzních témat, které se v dnešní době řeší a u každého našli kompromis, se kterým všichni souhlasili. 

Přestože všechny prezentace byly minimálně dobré se porota po hodině shodla na konečném umístění, které dopadlo následovně:

Kategorie ZŠ:

1. místo Princezny (Gymnázium Sokolov); Štěpánka Dvořáková, Anežka Hlinková, Šárka Kerulová
2. místo Twelvies (Základní škola Kraslice); Jakub Pokorný, Yen Nhi Nguyen, Adéla Furišová
3. místo Originální (Základní škola Kraslice); Petr Ďásek, Vladimír Kindermann

Kategorie SŠ:

1. místo nEMinEM (Gymnázium Cheb, Cheb) ve složení: Vít Matoušek, Marek Nídl
2. místo Z nouze ctnost (Gymnázium Sokolov a Krajské vzděl.centr., Sokolov) ve složení: Ema Bělohlávková, Patrik Chaloupek
3. místo housky (Gymnázium Cheb, Cheb) ve složení: Gabriela Khynychová, Eliška Slouipová, Adéla Frantalová