Olomoucký kraj již zná svého prvního vítěze

20.03.2023 | Alena Malá | Soutěžní kola

Dne 20.3.2023 se na Gymnáziu, Olomouc – Hejčín uskutečnilo krajské kolo Prezentiády. Že 1+1 = 3? Byl nebo nebyl megalodon?Je správné jít proti proudu? Nejen těmito otázkami se zabývalo 5 soutěžních týmů základních škol, již se musely poprat s tématy „Bylo nebylo?” nebo „1+1”.

Celou akci zahájila slečna organizátorka, která sdělila důležité informace ohledně soutěže, shrnula pravidla a představila jednotlivé členy poroty. Poté se už soutěžní týmy vrhly na své prezentace. První tým Arch Heaven nastavil svou prezentací laťku vysoko a představil nám alternativní realitu, ve které neproběhla první světová válka. Druhý tým se však předchozím výkonem nenechal zastrašit a holky Archeoložky nám odhalily tajemství ztracených měst. Svým suverénním výkonem porotu okouzlil tým FaUSqD, který v rámci svého projevu nastínil problematiku školství. Jako čtvrtí v pořadí se nám představili žáci týmu Periva a pokusili se odkrýt nevyřešenou záhadu megalodona. V neposlední řadě svůj talent ukázal i poslední prezentující tým – Řepčíňáci a připomněl nám důležitost individuality a schopnost řešení problémů vlastním způsobem. 

Po zaznění všech prezentací měla porota těžké chvíle rozhodování. Po delší diskuzi se ale shodla na prvních dvou místech. První místo a postup do Grandfinále nakonec získal tým FaUSqD z hejčínského gymnázia. Druhý v pořadí se umístil tým Arch Heaven, taktéž z Gymnázia Hejčín, který bude doufat v tzv. divokou kartu a šanci se podívat na Grandfinále do Prahy jako černý kůň soutěže i z automaticky nepostupového místa.

Celé dopoledne panovala skvělá atmosféra. Všechny týmy si své výstupy užily a i pro týmy, které nepostupují, to jistě byla dobrá zkušenost a inspirace do dalších let.

1. místo FaUSqD (Gymnázium, Olomouc) ve složení: František Ryba, Leontýna Lidia Utíkalová
2. místo Arch Heaven (Gymnázium, Olomouc) ve složení: Martin Lokoč, Samuel Zubák
3. místo Řebčíňáci (Základní škola a Mateřská škola, Olomouc) ve složení: Ondřej Kaplan, Michal Hromádka, Matyáš Berec