Mítus nebo konspirační teorie? V Praze je o postupu rozhodnuto!

20.03.2023 | Jan Votoček | Soutěžní kola

Na pražském Gymnáziu mezinárodních a veřejných vztahů se sešlo osm týmů základních škol aby se popralo o postup na Grandfinále. Jako vítěz nakonec odcházel tým Mítus z Métis - základní školy v Praze.

V dnešních ranních hodinách se osm týmů z Prahy sešlo na Gymnáziu mezinárodních vztahů veřejnosti aby se utkaly o postup do Grandfinále. Už od ranních hodin bylo vidět, že většina týmů je nejistá a neví co bylo nebylo a zda se skutečně stalo. 

Soutěžící měli na výběr ze dvou témat: 1 + 1 a Bylo, nebylo. Je krásné pozorovat jak se jednoduché téma prezentace dokázalo pojmout všemi způsoby, a to od pohádek přes Disney až po diktátory 20. století. Podle poroty byl ovšem nejlepší tým Mítus, který nám přednesl mírnou osvětu ohledně plastu, plechovek a jejich možné reciklaci. A o čem prezentovaly ostatní týmy? Tým AE nás provedl světem konspiračních teorií, Dějepisná grupa zase vsadila na zaujetí temnou stránkou historie - diktátory. DreamTeam se zaměříl na problematiku fast fashion. Khaki se inspirovali u letošních témat středoškoláků, název jejich prezentace zněl "Byla nebyla, rozdělena rande". Knihomolky dostály svého názvu a dorazily s prezentací o pohádkách, konkrétně se zaměřili na ty ze slavné dílny Walta Disneyho. Podobného tématu se držel i tým Príma Prima z pořadatelské školy, ti si ale vzali na mušku autory českých pohádkových knížek. Naopak na netradiční pojetí pohádek a skryté významy v nich se podívaly Rafinované Tvůrkyně.

Všem týmům gratulujeme a budeme se na ně těšit zase příští rok a nebo v případě Mítusu za měsíc opět v Praze na Grandfinále.

1. místo Mítus (Métis - základní škola s.r.o., Praha 9) ve složení: Anna Krsková, Bára Rohlenová, Maria Grosu
2. místo Rafinované tvůrkyně (Gymnázium mez.a veř. vztahů Praha s.r.o, Praha 5) ve složení: Emma Družbacká, Anna Pelešková
3. místo AE (Gymnázium ALTIS s.r.o., Praha 10) ve složení: Ema Fousková, Anna Drvoštěpová