Blok II: VIZUÁL

19.02.2023 | Áďa Štěpán | Tipy a triky

Brainstorming máme za sebou. Už víme, ke komu budeme mluvit, v jakém prostředí se naše prezentace uskuteční, našli jsme si spoustu relevantních zdrojů a víme, že je potřeba je poctivě citovat, dokonce jsme dali dohromady strukturu prezentace a díky ní víme, odkud kam se bude ubírat. Teď konečně přichází ta vytoužená chvíle – spouštíme Powerpoint a pouštíme se do samotné tvorby slajdů. Ale i tato, poměrně přímočará část, má svá úskalí. Pojďme se tedy společně podívat na to, co dělat a co rozhodně nedělat, když se chcete pustit do tvorby dechberoucí prezentace. Pohodlně se usaďte, blok II: VIZUÁL právě začíná.

Kurz #4: Tužka, papír, akce!

Ještě než si představíme hlavní myšlenky této fáze, musím vám připomenout, že všechny kurzy najdete v playlistu na našem YouTube kanále. Konkrétně čtvrtý kurz najdete zde.

V tento moment jste už určitě celí žhaví otevřít Powerpoint, OrgPad, Canvu, nebo třeba Prezi. Než to ale uděláte, je potřeba ještě jedna, poslední věc – vzít do ruky tužku a papír a s jejich pomocí si utříbit, jak bude prezentace vypadat. Ptáte se proč? I ten nejkomplexnější nápad dostanete na papír za dvacet vteřin. V Powerpointu na něm naopak můžete strávit i několik hodin. A co když zjistíte, že to není ono? Že slajd nevypadá tak, jak byste potřebovali? Nebo prostě jen nesedí do kontextu zbytku prezentace? Papír zmačkáte, zahodíte, a za chvíli už o něm ani nevíte. Ale slajd, na kterém jste strávili spoustu času a energie? Ten se tak lehce zahodit nedá.

Takže popadněte své psací potřeby, vezměte prezentiádní storyboardy (nebo klidně obyčejný sešit), a začněte si jednotlivé body a myšlenky vizualizovat. Pamatujte při tom na to, že slajdy jsou tu pro publikum, ne pro prezentující. Vyvarujte se velkému množství textu, zaměřte se na obrázky a úderná slova. Předáte tak publiku mnohem víc informací a nebudete se muset strachovat, jestli poslouchají vás, nebo se ztratili v záplavě textu na plátně.

Kurz #5: Umění slajdu

Video verzi najdete zde.

Sto lidí, sto chutí. Každému sedí něco jiného, proto můžete na Prezentiádě odevzdávat prezentace v řadě programů. První z nich je Powerpoint. Jedná se o základní prezentační nástroj, se kterým jste se pravděpodobně už všichni alespoň jednou setkali. Poskytuje obrovské množství možností a je takřka univerzálním programem. Naučit se všechny jeho funkce je ale dost náročné. Náš koordinátor David jednou vtipkoval, že v něm vytvoří rozpočet celé Prezentiády. Neudělal to. Ale všichni víme, že by to pro něj nebyl problém.

Dalším programem, ve kterém můžete prezentace odevzdat, je Canva. Ta má funkcí výrazně méně, ale má řadu výhod – běží v prohlížeči, automaticky se ukládá, umožňuje příjemnou spolupráci s dalšími lidmi na jednom projektu a taky má super přechody. Ideální volba pro minimalisty a začátečníky.

Orgpad umožňuje kromě tvorby myšlenkových map i prezentování, a to velmi atraktivní formou – posunováním "kamery" nad "plátnem", na kterém jsou jednotlivé buňky. Práce s ním je intuitivní a jednoduchá a výstupy neotřelé. S neotřelým vzhledem OrgPadu své publikum rozhodně zaujmete!

Posledním nástrojem, ve kterém můžete své prezentace tvořit, je Prezi. Ta funguje podobně jako OrgPad. Oba tyto programy dobře slouží ke zobrazení komplexních témat, které se skládají z řady menších částí.

Všechny možnosti a funkce nemá smysl vypisovat, je jich nepřeberné množství. Pro základní přehled ovládání Powerpointu se rozhodně podívejte na náš kurz, kde se za půl hodiny naučíte všechno, co byste mohli při tvorbě prezentací na Prezentiádu potřebovat. Je tam fakt všechno. A stojí to za to.

Kurz #6: Vstávat a cvičit!

Video zde.

Jestli bylo u předchozího kurzu téměř nemožné všechny rady a tipy sepsat, teď je to nemožné doopravdy. V šesté části je totiž řeč o animacích, přechodech, morfingu a dalších funkcích, které vaše slajdy rozpohybují. A to, v kombinaci s kvalitně zvládnutou grafikou, může udělat vaši prezentaci opravdu perfektní. Tentokrát to všechno zvládnete během dvaceti minut. Tak s chutí do toho!