Najdi se v KudyKampusu!

13.02.2023 | Marie Juchelková | Partneři

Sedíš nad přihláškami na vysokou a netušíš, co si vybrat? Vybíráš si mezi dvěma obory a nevíš, který by tě bavil více? Nebo už na vysoké jsi, ale cítíš, že to není to pravé ořechové? Pak se rozhodně přihlaš na jarní semestr programu KudyKampus!

Co je to vlastně ten KudyKampus? 

KudyKampus je neformálně vzdělávací program pro mladé od 14 do 26 let. Program se skládá ze sady jednodenních inspirativních setkání účastníka s odborníky z firem, organizací a institucí. Setkání probíhají v malých skupinkách, aby byl zajištěn individuální přístup ke každému z účastníků. KudyKampus nabízí široké pole oborů, které jsou rozděleny do čtyř oblastí - Svět budoucnosti, Společenské změny, Byznys a kariéra a Komunikace a umění. Zároveň můžeš získat možnost konzultace s osobním koučem, který tě může podpořit při hledání kariérní a životní cesty. 

Co si můžeš v programu vyzkoušet? 

Jedno z největších výhod celého programu náhled pod ruce Inspirátorů. Skrz program můžete třeba s Jánem Simkaničem nahlédnout do redakce Deníku N a poznat práci redaktora, s neurochirurgem Vladimírem Benešem pochopit, jak funguje mozek, s Janem Romportlem se podívat na zub umělé inteligenci nebo s Terezou Barborou Kupkovou zjistit, jak se pracuje v NATO. 

Jak funguje KudyKampus krok za krokem? 

Nejdříve zavítáš na web KudyKampusu a zvolíš z několika balíčků: MASTERCLASS 5 (můžeš si vybrat pět workshopů), MASTERCLASS 5 + rozhovor s koučem (kromě pěti workshopů získáš i konzultaci s koučem), MASTERCLASS 3 (tři workshopy) nebo MASTERCLASS 3 + rozhovor s koučem (tři workshopy společně s konzultací s koučem). Poté se podíváš na nabízené workshopy a vybereš si takové, aby sis vyzkoušel všechny obory, které tě zajímají. 

Proč jsem se rozhodla jít do KudyKampusu? 

Protože nikdo nechce kupovat zajíce v pytli! Představte si, že studujete šest let medicínu, abyste zjistili, že vám doktořina v praxi vlastně nevyhovuje. Já sice nechci být lékařkou a už nějakou představu o svém budoucím povolání mám, ale stejně si chci ještě na střední přičichnout k tomu, jak vypadá opravdová práce literárních vědců, copywriterů či novinářů, abych se mohla rozhodnout, zda je pro mě lepší to či ono. Z tohoto důvodu nemám ráda, když si středoškoláci podávají přihlášky primárně podle vysoké, ale už nedohlédnou za státnice, kdy v tom oboru mají skutečně pracovat. Jsem maximální zastánce toho, abychom na otázku „Co dělat po maturitě?“ šli od konce, podívali se do firem či organizací a kriticky se zeptali sami sebe, zda naše představa o vysněné profesi nebyla zkreslená a zda koresponduje s naším životním stylem. Praxe je to nejcennější, co mladý člověk může získat. A právě KudyKampus vám otevře oči, kudy a kam se máte v životě vydat.

Co o KudyKampusu říkají jeho účastníci? 

„Z workshopu jsem byla kompletně nadšená. Pavol je neskutečně inteligentní, velice sympatický a je vidět, že rád sdílí své vědomosti a diskutuje. Myslím, že to se mi na tom právě snad i líbilo skoro nejvíce. To, že Pavol s námi všemi aktivně diskutoval, sám nabídl všem tykání a i se snažil nám třeba s určitými věcmi do budoucna poradit, ukázat nám, že tam máme i další možnosti než ty, kterých jsme si třeba my teď vědomi. Workshop mi toho předal neskutečně moc a jsem moc ráda, že jsem se s někým jako je Pavol mohla setkat takto osobně a diskutovat s ním na právě toto téma. Moc děkuji za tuto úžasnou možnost.“ - Workshop Jak žít mimo systém, žít ve svobodě a podle sebe, Pavol Lupták 

„Za mě to bylo úžasné. Téma neziskovek je obecně v české společnosti enigmou. Skoro se o jejich poslání nemluví, protože z toho neplynou nesmyslné sumy. Tím pádem to není zajímavé. Jak fungují v praxi nebo jak se taková neziskovka vůbec zakládá lze proto odhalit jen těžce. Workshop bych doporučil všem těm, jež není jejich okolí lhostejné.” - Workshop Staň se ochráncem lidských práv v Amnesty International, Linda Sokáčová 

Do jarního semestru 2023 se můžeš přihlašovat do 20. února 2023 na webu KudyKampus.cz, tak neváhej a vydej se na cestu objevování svých budoucích cest!