Aprílové Krajské kolo v Moravskoslezském kraji

01.04.2022 | Daniela Indráková | Soutěžní kola

Dne 1.4.2022 se na Obchodní akademii v Ostravě odehrálo Krajské kolo Moravskoslezského kraje. Začátek byl trochu hektický, ale všechny týmy se nakonec ukázaly a prezentace úspěšně začaly, i když s mírným časovým skluzem. 

Všichni soutěžící byli z různých koutů Moravskoslezského kraje, ale jednu věc měli společnou - téma. Tím atraktivnějším se jim jevilo otevřené: “Co by kdyby…”

Prvním týmem byli Putinové, kteří hezky reagovali na ne tak hezkou situaci na Ukrajině. Co by kdyby zemřel Vladimir Putin? Řečnickou otázku rozebrali podrobně, od základních informací, přes reakce obyčejných obyvatel a světa až po soupeření oligarchů o pomyslný “trůn”.

Další následoval tým Elektřinky - příhodné jméno, jelikož holky zpracovávaly téma elektřiny. Při pohledu na ne zas tak dávnou minulost, tak i možnou budoucnost - hezkou, i tu horší - nás upozornily, jak moc jsme na ní vlastně závislí a že svět by vypadal mnohem jinak.

Další se nám představil hudebně nadaný tým Ya veremos. Ten nám témat představil hned několik. Co by kdyby byla zakázána hudba? Co by kdyby byla každá věc živá? Co by kdyby se sny, které se nám zdají v noci, nebo například Hollywoodské filmy staly realitou? Nebo co by kdyby zlo vůbec neexistovalo? Skutečně filozofující tým.

Jestli byl předchozí tým plný umělců, tentokrát byl složen z informatiků. Prezentaci od týmu Loupáci doprovázela ú-žas-ná grafika tvořena jejich vlastní rukou. Jako předchozí tým rovněž prozkoumali několik možných alternativ a obohatili náš pohled na svět.

Díky týmu Mikroorganismy jsme se dozvěděli, co by se s námi stalo, kdyby najednou zmizelo Slunce. K překvapení ostatních bychom nevymřeli - naopak bychom byli naprosto v pořádku. Největšími problémy by byl kyslík a teplo - teda, alespoň po pár letech. V mezičase bychom si poradili. Lidé, jak se ukázalo, jsou velice přizpůsobiví.

Fury hackers se zamysleli na tématem, jak bychom se obešli bez internetu. Ne tak snadno. Největší problém by byl v komunikaci. Internet je přeci jenom důležitou součástkou našeho denního života, a to úplně všude. Utrpěla by také naše ekonomika - krach firem, burz, online obchodů… Došlo by k mnoha protestům. Ale život by koneckonců šel dál.

Vážky z ostrova své jméno stvrdili dvoubarevnými připínáčky ve tvaru vážky. Ale mnohem víc než hmyz je zajímal koncept času, konkrétně cestování ním. Mohli bychom se dozvědět budoucnost. Ale mnohem zajímavější - a nebezpečnější - je minulost. Jaké by byly následky její změny?

My lidé bychom se bez stromů neobešli. Jsou to plíce naší planety, matka příroda, dokonce je využíváme k obživě i průmyslu. Gymplačky nám svou otázku: “Co by kdyby zmizely všechny stromy”, podrobně vysvětlily. Byly jedné mysli - zmizení stromů by mělo jen negativní dopady. Kolaps zemědělství, úmrtí zvířat, globální oteplování - jen pár příkladů jejich hypotézy. 

Ale, co by kdyby byl humor nelegální? Češi byli jednou názváni smějícísemi bestiemi. A něco na tom pravdy snad bude, jelikož se aula smíchem přímo zmítala při prezentaci Týmu Y. Ti na konci své prezentace došli k názoru, že většina přítomných by byla zavřena do kriminálu a oni by už neposnídali.

Připadá vám to tady trochu přeplněné? Chtěli byste na světě méně lidí? Co kdyby polovina populace náhle zmizela? Dvě krysy a Eda nám to sdělili. Příroda by byla šťastná - přeci jen by zmizel hlavní zdroj znečišťování. Ale my bychom to vnímali spíše jako negativum. Lidé by stali nekontrolovatelnými a ztratili by všechny zábrany.

Tým Nessi si připravil velmi nevšední téma - Co kdyby existovala Lochnesská příšera? Katastrofa? Strach? Kdepak. Dle holek by byla stará dobrá Nessinka prakticky hned ulovena a využita pro vědu či cestovní ruch. Proto doufají, že příšerka zůstane skryta.

Tým KLANEL si vybral téma jim velmi blízké - Co by kdyby patriarchát neovlivňoval společnost? Sexismus je zakořeněn hluboko, a to jak v naší minulosti, tak i v naší mysli. Kdyby ale nikdy neexistoval, došlo by velkému rozvoji celé společnosti, nejen dívek. Vě vědě a rozvoji, v ekonomice, v právech.

Zvířata mají rádi všichni, ne? Co kdybychom s nimi mohli ale komunikovat? Tým Zebry zajímalo hlavně téma týrání zvířat a jejich zanedbávání. K přesnému závěru ale nedošli. Pouze doufají, že i bez mluvy už k týrání docházet nebude.

Bohužel velmi aktuální téma rozebrala další skupina. Co by kdyby vybuchla atomová bomba? Tým Borci svou prezentaci zpracoval skutečně zajímavou formou. Připravili si tichou scénku bez jakýkolých slov. Dokázali tak perfektně vyjádřit, jaká depresivní a smutné by to bylo.

Jako naprosto poslední tým vystoupily holky z Les fleurs - květiny. Rozebraly internet - jeho historii a využití, ale hlavně, co by kdyby najednou spadl? Horší hledání informaci, horší spojení, horší podnikání. Život by nám to moc neusnadnilo. 

Den se chýlil ke konci a jediné co zbývalo, bylo vyhlásit ceny. Všechny prezentace byly velice kvalitní, ale první tři místa mohli získat jen někteří. Na třetím místě se proto umístil tým Mikroorganismy se svojí prezentaci o Slunci. Druhé místo zajistilo týmu Dvě krysy a Eda téma o náhle změně populace. Ale ten nejlepší výkon dle poroty vydaly soutěžící z týmu KLANEL. Holky tak získaly úžasné ceny, jako například vstupenky na únikovou hru The chamber, lístek na školní exkurzi do Planetária Ostrava nebo třeba powerbanky.

1. místo KLANEL (Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál) ve složení: Klára Vokálová, Nela Čermáková
2. místo Dvě krysy a Eda (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Lucie Kulhanková, Jan Poláček, Tereza Šišková
3. místo Mikroorganismy (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: David Rada, Matěj Dvořák