Každoroční ultimátní souboj mezi českobudějovickými gymnázii, tentokrát v obou kategoriích naráz

01.04.2022 | Vojtěch Voráček | Soutěžní kola

Dne 1. 4. 2022 se na Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích konalo krajské kolo Prezentiády. V kategorii základních škol o výhru a postup do Grandfinále bojovalo celkem devět týmů, v kategorii středních škol to pak byly týmy tři. Soutěžící ze ZŠ měli zadaná témata „Co by kdyby“ a „Co řešíme o přestávkách“, pro SŠ to bylo téma „11. přikázání“ nebo „Co bych učil já“.

Na začátku společně stráveného dopoledne se nám představili koordinátoři a porotci, dozvěděli jsme se, jak bude den probíhat a připomněli jsme si základní pravidla.

Jako první se nám v kategorii základních škol představil tým Kaktusy se svou prezentací na téma „Co by kdyby na svět nedopadl asteroid“. Členky týmu z Gymnázia Česká Adéla, Magdaléna a Lucie nám přednesly několik teorií a otázek, zda by inteligentní dinosauři ovládli planetu a založili vlastní civilizaci.

Následoval dvoučlenný tým Tři mušketýři z Gymnázia Soběslav, jehož členkami jsou dvojčata Lucie a Sabina s prezentací na téma „Pojem čas“. Krátké fyzikální okénko bylo doplněno zajímavými anketami například s otázkou, zda bude vůbec někdy možné cestovat časem nebo do jaké doby bychom odcestovali nejraději.

Třetí tým, který se nám představil, je z Gymnázia Česká nese jméno Naslepo a skládá se ze tří členek – Ilony, Markéty a Zuzany. V prezentaci na téma „Co by kdyby“ nám představily zločineckou firmu zabývající se detonací, zneškodněním a krádeží všeho možného i nemožného.

Další tým z Gymnázia Soběslav s názvem Bábovky přednesl svou prezentaci na téma „Co kdyby nebyly sporty“. Tým se skládá ze tří členek, kterými jsou Veronika, Anna a Adéla. Děvčata se zabývala důležitostí sportu v našich životech a také tím, jak sportování ovlivnila pandemie COVID-19.

Dalším domácím týmem byl tým J.V.J. Členové týmu Václav, Honza a Kuba si položili základní otázku „Co kdyby nastal blackout?“. Dozvěděli jsme se, co to vlastně blackout znamená a jaké jsou predikce v případě, že nastane.

Následující tým pocházející z gymnázia v Soběslavi se nám představil pod názvem Zujava. Tým složený ze tří členek, Zuzany, Jany a Veroniky, nám představil ekologické téma s názvem „Co by kdyby se lidé i nadále takto chovali k Zemi“. Během prezentace bylo poukázáno na ekologické problémy dnešního světa a na možné způsoby, kterými můžeme planetě pomoct i my.

Tým pocházející z píseckého gymnázia s názvem TrechKuch nám představil prezentaci s názvem „Co by, kdyby nebylo školství a vzdělávání“. Během prezentace nám Tadeáš s Annou představili katastrofický scénář toho, co by se mohlo stát a důvodu nedostatečně vzdělané společnosti. Mezi možné důsledky uvedli například problémy v zemědělství nebo špatnou zdravotní péči.

Po krátké pauze se prezentování ujal tým Osmičky🎱 z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Jeho členové Anna, Eliška a Vojta svou poutavou prezentací na téma „Co by kdyby“ osvětlili důležitost brambor v našich životech.

Posledním týmem v kategorii základních škol byl tým KaKi z Gymnázia Česká se dvěma členkami Kristýnou a Karolínou. Jejich prezentace nesla název „Co by kdyby zmizel měsíc“. Jedna členka byla připojená online, přesto jsme si vyslechli poutavou prezentaci o tom, jak je měsíc důležitý pro život i pro celou planetu Zemi.

 

Jako první z kategorie středních škol se představil dvoučlenný Christ team. Prezentaci „11 Božích přikázání“ přednesla Karolína a Martin. Podle této dvojice je 11. přikázáním Láska. Rozloučili se s námi citátem „Milujme se navzájem, jako jsem Vás miloval já.“

Jako další se nám představily Lenka, Dominika a Lucie z týmu LDL. Děvčata reprezentující domácí Gymnázium Česká představily své 11. přikázání, jenž zní „Nepřifoukneš“. Ve své prezentaci se zabývaly problematikou zpola prázdných sáčků s brambůrky, které naoko vpadají plně.

A posledním týmem z Gymnázia Česká a zároveň týmem, který uzavíral celý soutěžní den, byl Džem ve složení Jolana, Anna a Michaela. Děvčata se zaměřila na přikázání, která jim okolí dává a právě to 11. si vybrala ke zpracování. Poněkud peprnější prezentací o peristaltice se s námi tým Džem rozloučil.

 

Všechny prezentace byly velmi povedené a laťka byla nastavena velmi vysoko v obou kategoriích. Po usilovném a pečlivém razení se porota usnesla k těmto výsledkům:

Střední školy:

1. místo Džem (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Jolana Placerová, Anna Ondřichová, Michaela Parkosová
2. místo LDL (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Lenka Faschingová, Dominika Bošiaková, Lucie Novotná
3. místo Christ team (VOŠ a SŠ, s.r.o., České Budějovice) ve složení: Karolína Kroupová, Karolína Kroupová, Martin Jenšovský

Základní školy:

1. místo Naslepo (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Ilona Parkosová, Zuzana Veselá, Markéta Piskořová
2. místo tým KaKi (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Kristýna Koptíková, Karolína Slabová
3. místo Osmičky 🎱 (Gymnázium, České Budějovice) ve složení: Vojtěch Švojgr, Anna Barešová, Eliška Řezníčková