Lukáš a Silva prozářili Oblačnost v Liberci

01.04.2022 | Vítězslav Macháček | Soutěžní kola

V první aprílový den se na Gymnáziu F. X. Šaldy sešlo 5 týmu ze základních škol, aby se utkaly v prezentačním souboji o 2 postupová místa na Grandfinále. 

Jako každé krajské kolo i toto začalo úvodní prezentací, kde se soutěžící dozvěděli o průběhu dne, pravidlech a představili se jim porotci, kteří je měli později hodnotit. 

Jako první se nám představil tým Anet a Janča se svou prezentací na téma „Co by kdyby nebyla škola“, kterou si připravili Anet a Janča ze Základní školy Oblačná z Liberce. Jejich prezentace nás provedla dopady absence školy na například společnost, práci a společenský život. 

Další tým byl také ze Základní školy Oblačná. Lucka a Dora z týmu Obláčci s námi zanalyzovaly význam a použití sousloví „Co by kdyby…“ a také jak na ně toto sousloví působí. Svou prezentaci zakončily příběhem o tom, co by se stalo, pokud bychom pozměnili pohádku. 

Následně šli prezentovat Petr, Eva a Anička z týmu Překupníci znalostí ze Základní školy Partyzánská z České Lípy. Jejich prezentace poukázala na dopady možných výsledků války na Ukrajině na nás a představila nám způsoby, kterými můžeme pomáhat tyto dopady zmírnit. 

Předposlední byl tým Krevetky ze Základní školy Oblačná. Dominika, Petra a Tereza nám představily, o čem se baví o přestávkách. A to od svačin až po debaty nad tím, jestli je dobré pít vodu z kohoutku nebo je lepší držet se balené. 

S poslední prezentací před porotu předstoupili Lukáš a Silva z týmy Lukáš a Silva a ponořili se s námi do tématu „Co by kdyby nespadl asteroid, který zabil dinosaury“. Prezentace nás provedla myšlenkami o dalším vývoji dinosaurů či teorií, jestli by se lidé vůbec vyvinuli v konkurenci dinosaurů nebo jestli by se z dinosaurů vyvinula jiná inteligentní rasa.

1. místo Lukáš a Silva (Základní škola, Liberec) ve složení: Silvie Hartlová, Lukáš Pech
2. místo Překupníci vědomostí (Základní škola, Česká Lípa) ve složení: Petr Jeník, Eva Škodová, Anna Felixová
3. místo Obláčci (Základní škola, Liberec) ve složení: Lucie Janoušková, Dora Klabanová