Den D, aneb vyvrcholení všech příprav

17.02.2022 | Radek Hegenbart | Tipy a triky

Teď už je všechno za vámi. Máte hotovou perfektní prezentaci naplněnou nejvybranějšími informacemi a obalenou bezchybným projevem. Zbývá jen to nejjednodušší – jít před publikum a všechno to ukázat světu, no ne? Ne.

Samotné odprezentování je nejkritičtějším bodem celého procesu. Příprava mohla být sebelepší, ale jedna chybička na konec a veškerá práce přišla vniveč. Projdeme si tedy ty nejdůležitější aspekty samotného výstupu a po bodech si je rozebereme.

Nervozita je nám všem přirozená a v takto důležité chvíli přímo nutná. Jejím následkům se ale můžete vyhnout. Jakmile zjistíte, co s vámi dělá a co ji způsobuje, můžete s ní efektivně bojovat.

Před příchodem na pódium nezapomeňte, že všechno se může pokazit a budete svému minulému já děkovat, pokud se na to pořádně připravíte. Před zraky diváků chcete vypadat sebevědomě a nebojácně. K tomu vám může pomoct správně vybrané a sladěné oblečení.

V průběhu prezentace budete dříve nebo později muset (a snad i chtít) improvizovat. Podobně jako humor i improvizace chce hlavně cvik a osobní přístup – návod vám na to nikdo nedá. 

Při interakci s publikem nezapomínejte na slušné vychování a jednoduchost. Podobně by to mělo být i s vašimi odpověďmi na finální otázky poroty. Tam hlavně nesmíte zapomenout na fakt, že otázkami neověřují jen znalosti, ale i to, jak se zachováte pod tlakem, takže hlavně v klidu.

Tohle všechno najdete rozebrané mnohem podrobněji spolu s nespočtem tipů a triků na záznamu z webináře v této složce.