Grafika pro negrafiky

08.02.2022 | Jan Krátký | Tipy a triky

S novým týdnem přichází i další dvojice webinářů. Na dnešním webináři Grafika pro negrafiky se zaměříme na to, jak obsahu prezentace dodat pěknou vizuální stránku.

Stejně jako na začátku i zde není správné se ukvapit a hned otevírat PowerPoint nebo jiný prezentační nástroj. Ty nás totiž omezují a nutí nás přemýšlet v suchých odrážkách a okoukaných šablonách. Místo myši tedy radši uchopte do ruky tužku a na papír zkuste myšlenku, kterou chcete na jednotlivých slajdech předat, vizuálně ztvárnit. Vznikne vám takzvaný storyboard – nad slajdy napište myšlenku, kterou chcete předat a pod slajd případné poznámky. Tyto obdélníky vystřihněte a skládáním za sebe z nich vytvořte dějovou linku prezentace. Nebojte se škrtat a začínat od znova.

Teď již k samotné grafice. Co to vlastně je? Grafický design slouží k vizuální komunikaci vašeho tématu. Cílem tedy není udělat prezentaci vizuálně pěknou, ale hlavně udělat ji takovou, aby podporovala myšlenku, kterou chcete sdělit. Pokud budete prezentovat o důležitosti mentální pohody a v prezentaci za vámi bude sytě červená barva, velmi tučné písmo a ostré tvary, tak tím publikum rozhodně neuklidníte. 

Vesměs se nedá říct, co v prezentaci zásadně být nesmí a co tam naopak být musí. Vše je věcí kontextu a každý prvek na vašem slajdu by tedy měl mít nějaký důvod, účel a měl by dotvářet jednotný obrázek celkové prezentace. 

Některá pravidla přeci jen ale existují. Pokud vás zajímají, podívejte se na shrnutí nebo na záznam webináře, které naleznete v této složce.