Online kolo 21.4. základní a střední školy

21.04.2021 | Laura Prachárová | Soutěžní kola

Dnes se již třetím dnem konala online kola Prezentiády. Stejně jako v předchozí dny bylo k vidění spoustu skvělých a originálních prezentací. Ovšem postoupit mohou jen tři týmy. Porotci obou kol perně diskutovali nad pořadím, avšak nakonec se shodli na pořadí.

Na čem se shodli a jak to probíhalo na online kolech základních škol? 

Soutěžní den se u základních škol nesl v duchu fyzikálních zákonů a zakázaných témat. Některé týmy však zabrousily do úplně jiných vod, což bylo příjemným ozvláštněním. Pár týmů do svých prezentací zařadilo i průzkumy, ze kterých jsme zjistili například pohled lidí na rasismus nebo jejich postoj k negativním komentářům na sociálních sítích.

V online kole základních škol se nám sešlo deset týmů z celého Česka a Slovenska. Nejúspěšnější se nakonec ukázaly Holky z naší školky ve složení Magdalény a Emy. Ty zaujaly svou prezentací o sociálních sítích, především o jejich negativních stránkách. Jako předlohu si zvolily hru Čtyři dohody od J. Duška. Celou prezentaci proložily aztéckými moudry. Děvčata nám předala pár rad a postupů, jak pracovat s negativními reakcemi. Nakonec nám ukázali, jak má vypadat správná citace zdrojů a odpověděly na pár zvídavých dotazů. 

Druhý tým v pořadí - Manna - nám osvětil téma tabu. Dozvěděli jsme se na příklad, jak může takové tabu vzniknout či jak se předává dál. Tento tým využil pro tvorbu své prezentace platformu Prezi a ukázal tak, že není od věci vyzkoušet i méně známé aplikace.

Na třetím místě se umístil tým Muchomůrky, jež představili pravidla etikety nejen v České republice. I přes počáteční technické problémy a mírnou nervozitu se dokázali vzchopit a umístit na krásné postupové bronzové pozici.

Jak to probíhalo na online kolech středních škol? 

Oproti tomu celé dopoledne středních škol se již od rána až do konce online kol neslo v duchu filozofie. Ať už šlo o zamyšlení se nad tím, zda existují dobré a špatné odpovědi, nebo jaký bude konec lidstva. Povětšinou šlo o vážná témata, což bylo demonstrováno dalšími prezentacemi – dotýkaly se například témat jako sebepoškozování nebo diskriminace a znevýhodňování žen.

První příčku si vysloužil tým Fallen Angels. Ten pojal téma 90/60/90 vskutku netradičně a seznámil nás se sílou čísel a jejich vlivem na náš život. A taky nám pověděl, co vlastně tato číselná kombinace kromě "ideálních" mír ve skutečnosti znamená.

Druhé místo patří týmu Čerča, který nám představil nejrůznější apokalyptické scénáře konce lidstva. Nezapomněl však být aspoň trošku pozitivní a zmínil i to, že lidstvo může docílit dalšího pokroku a vlastně se žádný z těchto hrozivých scénářů nemusí nutně stát.

Na třetím místě skončil klatovský tým No response, který patřil k již výše zmíněným filozofům. Zabýval se tím, jak se dá odpovědět na nejrůznější otázky. Zda na ně opravdu existují správné odpovědi…