Finále Prezentiády a jak to s ním bude

13.04.2020 | Ondřej Zadražil | Interview

První kolo letošní Prezentiády je za námi a v pondělí nás čeká vyhlášení postupujících týmů. Nabízí se tedy otázka, jak to bude s letošním finále. To nám v dnešním rozhovoru přiblíží koordinátorka projektu Petra Plachá.

 

Ahoj Peťo, máme za sebou historicky první online kola Prezentiády. Jak hodnotíš jejich průběh?

Určitě to stálo za to! Máme skvělé ohlasy, jak od soutěžících, tak učitelů, a jsme opravdu moc rádi, že jsme mohli ukázat, že se dnešní složitá situace dá zvládnout. Nový koncept soutěže nám dal spoustu nápadů do dalších ročníků. Jako porotci jsme procházeli všechny prezentace a našli jsme tak spoustu možností, jak zlepšit prezentační dovednosti studentů. Za největší přínos online kol ale považujeme postup 30 týmů do finále. Zvýšili jsme šanci na postup a tím, že jsme se soustředili na celou kategorii, nejen na jednotlivé kraje, jsme umožnili postup opravdu těm nejlepších ze všech.

 

Myslím, že budu mluvit za všechny postupující, když řeknu, že je teď nejvíc zajímá očekávané finále. Jak to s ním bude? Proběhne taky online?

Online finále? To by přece nebylo ono. Všichni se potkáme, jak jsme plánovali původně. Počkat si ale budeme muset až do první poloviny září, kam jsme se rozhodli finále přesunout. Přesný termín včas upřesníme. Důležité je také zmínit, že vzhledem k ohlasům soutěžících bude finále pro obě kategorie pouze jednodenní. Podle názorů účastníků jsme také určili startovné na 350 Kč (13 €).

 

Už jsme se dozvěděli, že se finále zúčastní 30 týmů z každé kategorie. Znamená to, že se bude měnit i formát, kterým má finále probíhat?

Kvůli současné situaci je samozřejmě potřeba změnit i systém finále. Už několik ročníků přemýšlíme, jak udělat finále interaktivnější a  navýšení počtu týmů nám k tomu letos krásně nahrává. Finále jsme se rozhodli rozdělit na dvě části. V první polovině budou soutěžící rozděleni do menších skupin, ze kterých nejlepší týmy postoupí do druhé části. První vyřazovací část bude hodně intenzivní, zapojí se opravdu všichni a do druhé části se už probojují jen ti nejlepší. 

 

To zní jako pořádná výzva pro všechny soutěžící. Myslíš, že se s tím dokážou všichni popasovat?

Výzva to bude určitě pro všechny. I proto letos přemýšlíme o letním víkendovém soustředení pro soutěžící, kde by mohli zdokonalit své schopnosti a zároveň se seznámit s ostatními. Šlo by o intenzivní vícedenní kemp, který bychom plánovali na srpen, a připravil by všechny týmy na náročné finále. S přípravou na finále může týmům pomoci také zpětná vazba od poroty, kterou všem týmům zašleme. Postupující týmy navíc získají i slovní hodnocení od externích odborníků na prezentování, a to do konce dubna.

 

A poslední otázka: je něco, co bys chtěla na závěr sdělit všem soutěžícím?

Děkujeme. Vážíme si vaší podpory a doufáme, že jste si online kola užili stejně jako my. Pro nás to byla skvělá zkušenost a věřím, že to naši soutěž zase posune o kousek dál. Už teď se těšíme na další ročník!

 

Tak jo, díky za tvůj čas a budu se těšit na příště. :-)

Taky děkuju! Ahoj.