Microsoft Teams & Prezentiáda

18.03.2020 | Adéla Kmoníčková | Tipy a triky

Jak už jste si asi všimli, máme teď v České republice takový menší problémek se zbrusu novým koronavirem. Školy jsou zavřené, stejně tak obchody či restaurace. Pokud neumíráte hlady nebo nedostatkem léčiv, ven se teď prakticky nedostanete. Ale když už fakt musíte, tak jedině zarouškovaní!

Událostem posledních dnů se musela postavit čelem i Prezentiáda. Nikdo přece nechce, aby se celá soutěž zrušila! Letošní ročník se tedy stal obětí velkých reforem, které jsou, jak věříme, vstřícným krokem vpřed do budoucnosti. Pryč s krajskými koly, nechť žijí nová online kola! Online kola budou probíhat pomocí aplikace Microsoft Teams. V dnešním článku si aplikaci a pro nás důležité funkce, které nabízí, v rychlosti projdeme.

Představení Microsoft Teams

Věřím, že jste o aplikaci již někdy slyšeli. Ale pokud jste přece jen Teamsy nepolíbení, pojďme se na ně ve zkratce podívat.

Microsoft Teams je platforma sloužící především pro online komunikaci a spolupráci. Hodí se jak pro komunikaci studentů s učiteli, tak pro kooperaci mezi spolupracovníky ve firmách. Je vyvíjena společností Microsoft a můžete ji najít v předplatném Office 365.

Vřele doporučujeme si aplikaci Microsoft Teams ve svém volném čase dopodrobna projít. Teamsy mají opravdu mnoho funkcí a navíc jsou pro uživatele velmi intuitivní. Kromě vytváření týmů a komunikace s větším počtem lidí v aplikaci najdete jak soukromý, tak skupinový chat, úložiště sdílených souborů, kalendář, nebo propojení s jinými Office aplikacemi - např. Word, PowerPoint a Excel. Vše v jednom, no není to super?

Pokud jste Teamsy nikdy nepoužívali, třeba tak zjistíte, že se jedná o nástroj, který jste vždy hledali.

Schůzky

Dost možná nejužitečnější funkcí Teamsů jsou online schůzky. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o takové přenesení klasických schůzek do virtuálního prostředí. Tato skutečnost především šetří váš čas, a zároveň můžete jakékoliv problémy vyřešit z pohodlí vašeho obýváku.

Se spolupracovníky se můžete pomocí schůzky sejít hned, a nebo si můžete schůzku naplánovat dopředu - v tom případě se vám automaticky objeví v kalendáři, který je zároveň součástí celé aplikace. Co se týče samotného připojení se ke schůzce, i to je zajištěno hned několika způsoby. Do schůzky se můžete přidat díky odkazu v již zmíněném kalendáři, kliknutím na předem vygenerovaný odkaz, který s vámi pořadatel schůzky sdílí, a nebo si můžete schůzku najít přímo v konverzaci daného týmu.

Důvodů, proč na Prezentiádě využijeme schůzky právě v Teamsech, je mnoho. Schůzky totiž nabízejí spoustu možností, jak zdokonalit své online prezentování. Schůzky jako takové jsou samozřejmě založeny na vzájemné kooperaci účastníků, jednak zajištěné díky speciálnímu chatu, ale především díky  možnosti zapnout si webkamery a mikrofony. Další z funkcí, se kterou se (nejen) díky Prezentiádě seznámíte, je nahrávání schůzky. Tuto funkci využijeme, jelikož v průběhu online kola nebude přítomna žádná porota - všechny vaše výkony budou hodnoceny až zpětně, právě díky videozáznamu. Po skončení nahrávání se video automaticky uloží do kanálu schůzky a na Stream. Pro nás nejdůležitější funkcí je však sdílení obrazovky. Celkově můžete během schůzky sdílet svou plochu, a tudíž ostatním ukázat cokoliv ve vašem počítači, a nebo sdílet jen určitou aplikaci. V našem případě budeme pochopitelně nejvíce využívat sdílení prezentací v PowerPointu, které budou zpřístupněny pomocí úložiště OneDrive.

Chat

Jedním z dalších způsobů, jak komunikovat s ostatními, je chat. Ten se dělí hned na tři typy, a to chat “jeden na jednoho”, skupinový chat a chat u schůzky. Chaty v Teamsech jsou oproti jiným chatům, které znáte z jiných platforem, tak trochu na steroidech. Kromě typické výměny zpráv totiž můžete do chatu i nahrávat soubory, které se automaticky uloží do speciální složky. Jednou z nejzajímavějších vlastností chatu je však možnost formátovat text (velikost, barva a ztučnění písma, kurzíva, číslování, a další cool úpravy, které jistě dobře znáte). Díky této možnosti mohou být i dlouhé zprávy daleko přehlednější.

Pro přímou komunikaci s jednou konkrétní osobou je nejvhodnější používat klasický soukromý chat. Jednou ze zajímavých vychytávek je záložka “Aktivita”, kde najdete veškeré komentáře nebo příspěvky od dané osoby z vašich společných týmů.

V neposlední řadě můžete založit chat s větším počtem osob, a vytvořit tak skupinovou konverzaci. Volný pohyb v rámci těchto skupin je taktéž zajištěn - není problém být do skupiny přidán, založit svou vlastní a nebo ze skupiny odejít. Pro větší přehlednost je také možné skupiny přejmenovávat.

Posledním, speciálním typem chatu, je chat, který se automaticky vytvoří ke každé naplánované schůzce. Je výhodný především díky schopnosti doplňovat online schůzku poznámkami. Účastníci schůzky mají také v případě jakýchkoliv nejasností možnost se rovnou na cokoliv zeptat. Chat se navíc nikdy nevymaže, takže si jej kdokoliv může zobrazit i dávno po skončení dané schůzky.

Týmy

Jak už napovídá název aplikace jako takové, aplikace je postavena na komunikaci v týmech. Tým můžete buď sami založit, nebo se k jiným přidat díky speciálně vygenerovanému kódu, který vám může vlastník týmu zaslat. Stejně tak je možné, aby vás do týmu přidali jiní členové. V týmech je možné vytvořit více kanálů, v nichž následně můžete vytvářet samotná vlákna ke komunikaci. 

V rámci týmů je zajímavá funkce označování (např. @Adéla Kmoníčková) ostatních členů týmu - tím jim dáte najevo, že dané vlákno je pro ně nějakým způsobem důležité, a měli by si na něj dávat pozor. Stejně jako v chatu, i v týmech je možné text formátovat nebo přikládat soubory.

Prezentiáda + Teamsy = Couple goals

Myslíme, že aplikace Microsoft Teams je natolik promakaná appka, že by byla škoda ji v naší současné situaci nevyužít. Díky Teamsům si v rámci nově zavedených online kol vyzkoušíte online prezentování - disciplínu dvacátého prvního století, která není zdaleka tak jednoduchá, jak se možná na první pohled zdá. A co jiného by vás na ni mělo připravit než Prezentiáda? Proto jsme vděční za spolupráci se společností Microsoft, díky které budeme schopni jejich aplikaci zužitkovat a vám tak zprostředkovat zbrusu nové zážitky a zkušenosti s prezentováním.