Cesta k Prezentiádě: Dress code

09.03.2020 | Adéla Kmoníčková | Tipy a triky

Jak už bylo mnohokrát řečeno, cílem prezentování je upoutat pozornost diváka a předat mu vaši myšlenku. V každém případě byste měli své posluchače zaujmout tím, co říkáte, ale existují i jiné metody, díky nimž zanecháte dobrý dojem. A tak přichází záludná otázka - jak se na Prezentiádu voháknout?

Co na sebe?

První dojem je bohužel mnohdy rozhodující - můžeme si namlouvat, že to tak není, ale je to pravda. Proto je důležité zamyslet se nad tím, jak na diváka zapůsobíte bezprostředně po tom, co se objevíte na scéně.

Pojem “zaujmout diváka” je velmi relativní. Diváka můžete zaujmout i tak, že přijdete s mastnými vlasy a oblečeni v teplákovce, ale asi sami tušíte, že s tímto přístupem daleko nedojdete. Určitě máte alespoň mlhavou představu, jak byste chtěli sebe a svůj tým reprezentovat. Vyberte si něco slušného a přijďte ve formálním oblečení, ale také pamatujte na to, že neméně důležité je cítit se pohodlně

Pánové…

Ačkoliv mohou být džíny pro každodenní fungování pohodlné, primárně jde o pracovní oděv, a tudíž nejsou pro slavnostní událost jako Prezentiáda vhodné. Koneckonců pravděpodobně neprezentujete každý den, takže neuškodí vytáhnout společenské kalhoty. Ty můžete doplnit nějakou hezkou košilí. Není nutné brát si rovnou oblek, ale pokud jste fajnšmekři, s chutí do toho. V tom případě však hleďte i na detaily - když vám oblek nebude sedět, nebude vyžehlený, nebo si špatně zapnete knoflíky, docílíte spíše úplně opačného efektu, než byste si asi představovali.

… a slečny?

I pro vás platí nepsaný zákaz riflí, kraťasů či legín. Pokuste se tedy ve svých šatnících najít vkusné sukně nebo šaty. Ale vocaď pocaď. Zavčas si všimněte, kde vám sukně a výstřih končí. Teoreticky se dá říct, že čím více toho odhalíte, tím více pohledů zaujmete - prakticky však budou všichni zaměření na něco úplně jiného, než na to, co budete říkat. Navíc by se situace mohla brzy zvrtnout ve váš neprospěch, a pokud si začnete uvědomovat, že se vám sukně vyhrnuje až přespříliš, zákonitě znervózníte a následné neustálé upravování se nebude působit vůbec profesionálně. Proto raději upoutejte pozornost tím, co říkáte.

Také nesmíme zapomenout na vlasy! S pramínky vlasů si nikdy během prezentování nehrajte - projevíte tak trému. Tento problém se dá vyřešit velmi jednoduše - stačí si vlasy nějak upravit, ať už zapletením, drdolem, nebo úplně jiným způsobem. Ale pokud máte dostatečně silnou vůli, nikdo vám nebrání přijít i s rozpuštěnými vlasy! V takovém případě si však pohlídejte, abyste nevypadali, jako těsně po probuzení. Ta samá pravidla platí i pro kratší sestřihy.

Jeden za všechny, všichni za jednoho!

Vzhledem k tomu, že v Prezentiádě vystupujete ve více členných týmech, společně se sladit je skvělou vychytávkou, která rozhodně zaujme. Jak diváci, tak porotci budou mít hned jasno, že patříte k sobě. Tohoto efektu můžete docílit různými jednotícími prvky - ať už stejnou primární barvou, podobným účesem a tak podobně.

 

Ať už svůj vzhled uchopíte jakkoliv, v žádném případě jej nezanedbávejte. Váš zevnějšek může totiž vaše myšlenky skvěle doplnit! Pokud se vše povede, dobrý dojem máte zajištěný.