Scientiam salutis ... cože?

11.02.2020 | Petra Tomášková | Interview

Českobudějovický tým Scientiam salutis opus: Kdo by nechtěl zajímavý název, který není tak častý?

 

Co si máme pod vaším názvem představit?

Albert: Scientiam salutis opus je do latiny přeložené motto naší školy a navíc to zní dobře. Ale překladač to přeloží dost kostrbatě jako „znalost déle spásy přišlo“. Lépe by to znělo asi jako „v práci a vědění jest naše spasení“.

 

Ztotožňujete se s tímto mottem?

Adam: Já beru své studium, a tedy i vzdělání vážně. Takže musím říct, že mě ani v nejmenším nenapadlo to, že se mi to motto jen líbí. Je dlouhé a v podstatě nudné. Tak si myslím, že takto může zaujmout jiné, kteří si ho následně sami přeloží. Za mě šlo o motivaci druhých a o nastavení životních cílů.

Albert: Mně se to motto líbí a docela jsem se v něm našel a latinsky to neznělo špatně.

Melichar: Určitě je obsah sdělení to hlavní. Vzdělání je pro nás důležité už i jenom proto, že nás to baví. Latinsky je to vlastně jenom proto, aby to znělo elegantně.

 

Jak se líbí tento název vašemu vedoucímu profesorovi Radku Vejmelkovi?

Albert: Náš název se mu opravdu líbil a pochválil nás za propagaci školy. Ne, po pravdě myslím, že ani neví, jak se jmenujeme.

Adam: Ale jedno mu to určitě není. Kdybychom ho požádali, tak by nám pomohl vymýšlet různé názvy několik hodin v kuse a nad rámec by nás ve všem podpořil.

 

Myslíte si , že je originalita názvu k něčemu dobrá? Záleží na něm vůbec?

Albert: Myslím, že na něm ani tak moc nesejde. Ale pokud bude nějak zajímavý, tak to může pomoci. Rozhodně to neuškodí.

Melichar: S tím souhlasím. Nápadité jméno může zaujmout. Nemyslím si ale, že je to nějak obzvlášť důležitá část v soutěži.

Adam: Kdo by nechtěl zajímavý název, který není tak častý? Když se tak zamyslím nad jinými soutěžemi, časté jsou názvy, ve kterých se vyskytovalo jméno školy, či nějaká slovní hříčka z jmen. Ale také si nemyslím, že na názvu v tomto směru závisí.

 

Prezentiáda pomalu začíná. Máte nějaký tip, které téma bude zastoupeno vícekrát? Které z nich je lépe uchopitelné nebo originálnější?

Albert: Myslím, že letošní témata se povedla obě a bude to dost vyrovnané. I u nás byly nápady podobně zastoupené u obou. Ale už máme vymyšlené, jak jedno z nich zpracujeme.

Melichar: Také si myslím, že u obou se dá vymyslet plno originálních nápadů. Jsou obecná a každý si pod nimi může představit různé věci.

Adam: Ano na obě jde vymyslet krásné množství nápadů na zpracování. Každé je dobře uchopitelné, když se na to podíváme tím správným způsobem.

 

Proč si myslíte, že byste mohli uspět?

Albert: Jsme schopni se na věci podívat z netradičního pohledu a hlavně brát všechno s určitou dávkou nadsázky a ironie.

Melichar: Také umíme obstojně s počítačem, takže jsme schopni využít všechny nástroje pro vytváření prezentace.

Adam: Ať jsme přemýšleli nad názvem nebo obsahem prezentace, snažili jsme se být hlavně originální. Ale na tuto otázku přinese odpověď až budoucnost.

 

Funguje u vás něco jako poslední slovo kapitána?

Albert: Ne, řešíme všechno demokraticky (říkám že své pozice kapitána).

Adam: Při poslední debatě jsme se krásně shodli o časové dilataci, a to tak, že souhlasili tři ze tří .

Melichar: Většinou se dokážeme shodnout. Kdybychom se ale doopravdy nebyli schopni domluvit, tak si pravděpodobně hodíme korunou nebo něco podobného.

 

Přece jen si ale kapitán to poslední slovo nenachal vzít.

Albert: Snad jen popřát hodně štěstí a to, aby se všichni zlepšili v prezentování, což je myslím primární důvod, proč se této soutěže účastní i ostatní.