Cesta k Prezentiádě: Nezanedbejte rešerši!

10.02.2020 | Adéla Kmoníčková | Tipy a triky

Jedním z nejpodstatnějších kroků při vypracovávání (jakéhokoliv) projektu je rešerše. Ptáte se, co je rešerše, a k čemu je dobrá? Pojďme se na to společně podívat.

 

Co je to vlastně rešerše?

Rešerše je jednoduše řečeno vyhledávání a sepisování všech zdrojů a materiálů, které jsou potřeba pro získávání relevantních informací. Tento proces je extrémně důležitý. Právě díky rešerši si totiž vytvoříte seznam zdrojů, na které bude možné se spolehnout a z kterých budete moct při tvorbě své práce vycházet.

 

Zdroje

Současná doba rešerším přímo nahrává - díky internetu je možné ve zlomku vteřiny vyhledat takřka cokoliv, co potřebujete. Kdy jindy mělo lidstvo přístup k tak ohromnému množství informací, jako dnes? Bohužel, nic není a nikdy nebude dokonalé. I internetové zdroje mají tedy své nevýhody. Jednou z nich je skutečnost, že ne vše, co je možné na internetu najít, je nutně pravdivé. Na internet totiž může kdokoliv napsat prakticky cokoliv. Dávejte si proto bedlivý pozor, z kterých stránek na internetu vycházíte.

Důvěryhodnějším zdrojem mohou být knihy. Sice je složitější v nich rychle najít pro nás podstatné informace, na druhou stranu bývají výsledkem dlouhodobé práce odborníků na danou problematiku. To neznamená, že jsou knihy vždy neomylné, v každém případě patří k těm nejspolehlivějším zdrojům.

V neposlední řadě můžete také využít články z různých časopisů. Články v odborných časopisech jsou podobně spolehlivé jako knihy. Nebývají tak rozsáhlé, ale díky jejich strukturovanosti se v nich snadno vyznáte. Proto je jednoduché si z nich vytáhnout právě ty informace, které potřebujete.

 

Zásady rešerše

Pravděpodobně nejdůležitější zásadou rešerše je používání více kvalitních zdrojů. Minimálně dva takové zdroje jsou nutností, ale čím více, tím lépe. Wikipedie není vůbec špatný zdroj, ale neměli byste se na ni bezpodmínečně spoléhat - vždy si dané informace ověřte i odjinud.

Dobrou taktikou je také omrknout cizojazyčné zdroje. Angličtina jede všude po světě a tak by pro vás nemělo být žádným překvapením, že najdete mnohem více anglických zdrojů, než těch českých.

Zároveň se nebojte kombinovat více typů zdrojů. Vaše rešerše tak bude rozmanitější, a to je pro váš projekt velmi přínosné.

Se samotnou rešerší se obvykle začíná dříve, než s projektem jako takovým. Nezbývá vám tedy nic jiného, než se pustit do nekonečného hledání! Aby vám šla práce rychle od ruky, zapisujte si poznámky ke všemu, co by se vám mohlo hodit - ať už se jedná o článek, odkaz, stránku nebo kapitolu. Všechny zdroje tak budete mít přehledně na jednom místě. To je praktické hned z několika důvodů - vyhledávat vše znova by byla zbytečná ztráta času, a navíc byste na podruhé vůbec nemuseli najít to, co před tím. 

 

Shrnutí

Rešerše je velice důležitá fáze přípravy a proto byste ji neměli v žádném případě zanedbat. Dávejte si pozor, z jakých zdrojů čerpáte, a pro jistotu si vždy vše ověřte. Pro případ pozdější citace si všechny použité zdroje sepisujte. Čím pečlivější budete při rešerši, tím informovanější o daném tématu budete, a to je přeci to nejdůležitější!