Cesta k Prezentiádě: Nechť se zrodí myšlenka!

04.02.2020 | Adéla Kmoníčková | Tipy a triky

Přemýšlíte o tom, že se přihlásíte do Prezentiády, ale nevíte, jak na to? Pak jste se ocitli na správném místě!

Připravit se na Prezentiádu totiž nemusí být tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Právě z tohoto důvodu jsme si pro vás připravili tuto sérii článků, pojmenovanou „Cesta k Prezentiádě”, kde vás provedeme fází přípravy krok za krokem.

A pokud náhodou preferujete kontakt „face to face”, přijďte se podívat na naše workshopy – máte možnost nás uvidět v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Workshopy jsou zcela zdarma, a navíc jsou vedeny našimi profesionálními lektory. Dáte jim šanci?

Odlište se

Říká se, že talent je pouze polovinou úspěchu, a ani v případě prezentování tomu není jinak. Ptáte se, co je nejdůležitější? Jde o to mít nápad! Právě nápad a originální zpracování jsou ty aspekty, díky kterým se z těch dobrých výkonů vyčlení ty výjimečné. O pozornost poroty bude kromě vás soutěžit mnoho dalších lidí, proto se musíte zaměřit na to, aby si porota zapamatovala právě vás.

Jak toho ale docílit? Odkud se vlastně berou nápady? Odpověď je jednoduchá – odkudkoliv. Inspirace se doopravdy skrývá všude – stačí se na chvíli toulat internetem, nebo zapátrat ve vlastních zkušenostech. Možností je skutečně mnoho. A především – zapamatujte si, že kreativita nezná mezí.

Brainstorming

Brainstorming je oblíbená a velmi efektivní skupinová metoda, jak přijít k nápadům. 

Princip je velmi jednoduchý: sejde se parta lidí a je zahájena skupinová diskuze. Každý vhodí do éteru nějakou myšlenku, která následně může inspirovat jiného člena diskuze. Ten pak může přijít s novým, třeba i lepším nápadem. Popusťte uzdu své fantazie!

Podstatné je, že žádný nápad není hloupý. Nebojte se tedy vyslovit vše, co vás napadne – i kdybyste měli pocit, že jde jen o nepodstatný detail. Ve skutečnosti totiž může i zdánlivá drobnost přesměrovat celou diskuzi lepší cestou.

S tím souvisí i atmosféra, která by v průběhu brainstormingu měla panovat. Pokud se někdo nebude cítit dostatečně pohodlně, aby s ostatními sdílel své postřehy, jde o špatný brainstorming. Pro nastolení přátelského prostředí se můžete ze začátku třeba jen podělit o novinky ze svého života a popovídat si.

Abyste nezapomněli na žádný ze svých nápadů, zapište si vše na papír. Pro pořádek si zvolte jednoho hlavního písaře, který se postará, aby nebyla žádná myšlenka zapomenuta.

Výhodou by také mohla být přítomnost někoho, kdo vůbec není ve vašem týmu. Takový člověk uvidí věci z jiné perspektivy, a může do diskuze přihodit rozdílné nápady.

Myšlenková mapa

Pro zorientování se ve vašich nápadech vám může pomoct myšlenková mapa. Jedná se o grafické znázornění vašich výsledků brainstormingu. Díky myšlenkové mapě si ujasníte, jak bude celá prezentace vypadat.

Čím kreativnější budete při výrobě vaší myšlenkové mapy, tím lépe. Zapisujte své nejvýznamnější myšlenky od středu papíru a postupně se propracujte k detailům. Použijte cokoliv, co vám pomůže odlišit vaše nápady dle důležitosti. Můžete například využívat barevné fixy, zvýrazňovače, smajlíky či primitivní piktogramy.

Myslete však také na to, že vaše myšlenková mapa by měla zůstat přehledná – tak, abyste se v ní všichni jednoduše vyznali.

… a co teď?

Gratulujeme, podstoupili jste první krok k vytvoření vaší vysněné prezentace! Už teď jste do svého projektu vložili více energie než většina lidí. Bohužel pro vás se stále ještě nacházíte prakticky na úplném začátku vaší cesty. Teď vám nezbývá nic jiného, než tvrdě makat! Ale nezoufejte – pokud setrváte, výsledky se zaručeně dostaví.