Stříbro jim nevonělo. Po roce tak míří zlato konečně do Chodova

26.04.2019 | Miroslav Hanus | Soutěžní kola

Druhý den Grandfinále česko-slovenské soutěže Prezentiáda, která rozvíjí prezentační a komunikační dovednosti, přinesl souboj nejlepších šestnácti středoškolských týmů. Ve čtvrtek měli studenti na přípravu svých prezentací pouhých deset hodin, v pátek před nimi byl hlavní úkol. Předvést svou pěti až šesti minutovou kreativní prezentaci na téma Život pro followera nebo Zakázané pokušení. Součástí hodnocení bylo i pětačtyřicet sekund dlouhé video na téma Cesta okolo světa, na jehož natočení měli soutěžící jedenáct dní. Bonusové body mohli soutěžící získat za použití slovního spojení “racek chechtavý” ve své prezentaci.

Deset hodin. Přesně tolik času měli soutěžící ve středoškolské kategorii Grandfinále  česko-slovenské soutěže Prezentiáda, aby připravili co nejlepší prezentaci na téma Život pro followera nebo Zakázané pokušení. V pátek 26.4. pak nastal čas, aby předstoupili před porotu a utkali se o titul nejlepších prezentujících na desátém ročníku této středoškolské soutěže.

 

Chvíli před devátou hodinou Grandfinále začalo důležitým losováním o to, který tým představí svou prezentaci jako první. “Jako první se představí tým Dámičky,” řekl moderátor a koordinátor projektu Milan Knapp a patnáct dalších soutěžních dvojic a trojic si zhluboka oddechlo.

 

Výkony soutěžících hodnotila šestičlená odborná porota. “Berte to dnes jako koncert. Tleskejte, vřískejte, ať si to tady společně užijeme. Věřím, že vás prezentování bude bavit i nadále a dokážete slovem změnit svět,” vzkázal soutěžícím jeden z porotců a školitel prezentačních dovedností Lukáš Hrdlička. S ním v porotě usedl Filip Hampl a Aneta Krajíčková z ESF, firmu Kiwi.com  zastupoval Ladislav Vašek a posledním porotcem byla Petra Plachá z pořádajícího spolku SCG.

 

Prvním týmem dne byly Dámičky z Gymnázium Uherské Hradiště, které poprvé startovaly v kategorii středních škol. Již dvakrát však postoupily na Grandfinále základních škol, kde loni skončili na jedenáctém místě. Téma Zakázané pokušení pojaly velmi kreativně. “Máte rádi mák? Je vás tady hodně. No a vidíte, v některých zahraničních státech je mák zakázaný. Proto jsme se rozhodly uspořádat Makový festival,” představily svůj nápad dívky z Uherského Hradiště. Kromě návrhu celé akce představily i finanční plán či diplomy pro děti.

 

Jako druhý v pořadí vystoupil #TEAM z gymnázia v Chodově, který z loňského ročníku obhajuje druhé místo, který předvedl manuál na to, jak bojovat se Zakázaným pokušením.

“Urychleně vyhledejte zrcadlo. Šáhněte si na váš bicáček, polibte si ho a řekněte si, že jste silní, že to zvládnete,” poradily dívky. Následně vyzvaly publikum, aby společně provedli tréninkové cvičení a společně vytřepali ze sebe pokušení.

 

JaNeOn z gymnázia T.G.Masaryka ze Zastávky si také vybrali téma Zakázané pokušení. Dívky nejprve představily svá vlastní pokušení, pak se podívaly na nevěru. “Jak je na tom člověk, to jsme řekli. Podle internetu spíše podvádí muži. Ale jak je na tom racek chechtavý? Podíváme se na jeho úlety a kam vlastně ten pták lítá,” zavtipkovaly dívky.

 

Obhájce šestého místa z loňského roku Trix z Masarykova gymnázia v Plzni si jako první tým dne vybrali téma Život pro followera. Dokonce naučili  publikum pěti tipům, jak se stát slavným influencerem. “Nebuďte kreativní, nezapomínejte na clickbait, a kontroverzní téma. Takže půjdete večer kolem otevřeného autobusu, určitě již víte, co máte dělat,” pousmáli se potutelně soutěžící.  Zároveň upozornili na to, že YouTube doporučuje videa a nikdy se nemůže stát oblíbeným kreativní video. Přiznali se také k autorství videa Maturitní sloh 2019, u kterého svá pravidla využili.

 

Prvním slovenským týmem dne byla trojice 47C Gymnázium sv. Tomáše Akvinského z Košic. Jejich Zakázaným pokušením byla lež. “Již od malička nám rodiče říkají, že nemáme lhát, protože jinak nám naroste dlouhý nos. Lež je vlastně maska, za kterou ukrýváme své selhání. Což vede jen ke ztrátě důvěře našich blízkých,” zamysleli se studenti.

 

Makers z Gymnázia Josefa Kainara v Hlučíně přišli očistit den 26.4. Připomněli totiž, že právě 26.4. 1986 došlo k jaderné katastrofě v Černobylu. Ale o tom jejich prezentace nebyla. “Pro mě je zakázaným pokušením čokoláda. Pro mě zase hraní počítačových her místo učení,” svěřily se dívky. Čokoláda byla nejčastějším pokušením i pro respondenty jejich dotazníku. “Jenže pozor, čokoláda obsahuje sacharidy, což sebou nese rizika jako jsou zhoršení paměti a učení, zpomalení mozku, úzkost, deprese, náladovost,” upozornily dívky.

 

Jak vznikl boj se Zakázaným pokušením přišly vysvětlit dívky z týmu M & M z gymnázia v Turzovke. Nejprve všem přiblížily biblický příběh Adama a Evy, kteří propadli pokušení. “Od té doby bojujeme neustále s pokušením. Zažíváme to v dětství, v dospělosti i ve stáří. Člověk se snad ale z těchto pokušení dokáže poučit,” zakončily své poselství dívky.

 

Život pro followery. To bylo hlavní téma dvojice dívek BlonDuo z gymnázia v České Lípě. “Při tvorbě naší prezentace jsme se inspirovaly z vlastní zkušenosti. Follower je totiž každý z nás,” vysvětlili důvod své prezentace dívky. Důvody někoho sledovat se podle nich však liší. Někdy je to proto, že je nám takový člověk vzorem, ze zvědavosti, kvůli společným zájmů, může to být ale kvůli znuděnosti nebo ze závisti. Prozradily také osobnosti, které sledují na instagramu. Řekly i, že jim v poslední době život ovlivnila aktivistka Greta Thunberg, kterou sledují a díky níž přestaly používat plasty.

 

Tlamky ze Střední školy vizuální tvorby s.r.o., v Hradci Králové neodolaly pokušení a také vytvořily prezentaci na Zákazné pokušení. “Asi byste se divili, co vám vyhodí Google při dotazu na Zakázané pokušení. Je to dlouhý seznam románu pro ženy. My se ale podíváme, jakým pokušením musíme denně odolávat. Ráno zamáčknou budík, při jízdě autem pohladit plešku našemu spolujezdci nebo rozmazat spolužačce řasenku. Ve škole musíme odolávat pokušení, když vám chybí propiska, stejně jako náš bývalý prezident,” vtipkovaly dívky.

 

Z obchodní akademie v Trnavě přišli prezentovat studenti z týmu MEKO zakázané pokušení, což si do slovenštiny přeložili jako zakázané ovoce. Prvním z nich byl durian od nějž se dostali k alkoholu. “Na Slovensku pálit můžete až od 21 let. Bohužel takový mladý palič jako jsem já si musí počkat. O české situaci vám moc neřekneme, protože zde pálit není legální. Ale jako bratři vám poradíme. Přestěhujte se na Slovensko,” poradili chlapci. Zároveň ale zabrousili i do politiky, neboť Slovákům vždy na Česku záleželo, což demonstrovali na premiérovi Andreji Babišovi. Zároveň řekli, že na Slovensku se o legalizaci pálení zasloužil i Béla Bugár. “Při příštích volbách zapřemýšlejte, jestli dáte hlas samurajovi, nebo dáte možnost i v Česku Maďarům,” zakončili moudrou radou soutěžící.

 

Obhájci loňského desátého místa Militärwissenschaftliger Sachverständiger z Gymnázia Jiřího Ortena odprezentovali publikum příběh Jana a Mirka. “Honza odolal drogám ve svém životě, když našel peněženku, vrátil ji. Mirek již na základní škole neodolal drogám, když našel peněženku, vše utratil a musel jít sedět do vězení. Ale nemyslete si. I Honza ve svém životě selhal, jen se ze svých chyb poučil. Kdybychom byli neomylní, tak by se to týkalo naše pramáti Evy. A třeba nikdo z nás by tu teď nebyl,” uzavřeli chlapci.

 

Zjistit, kdo vyhraje Prezentiádu díky kousnutí do jablíčka se snažily Sara a Bára s Prezi z GYOA Pelhřimov. Na začátku ještě odolaly a místo toho sami sváděly publikum. “Pojďte si dát čokoládu. Nebo radši ne. Ještě byste přibrali,” pokoušely dívky. Zrníčka pokušení v lidském životě prezentovali na rebélii k rodičům nebo nevěře. Na konci dokonce neodolaly a jedna soutěžící si přeci jenom kousla. Kdo vyhraje Prezentiádu se publikum nedozvědělo, jen bylo ujištěno, že racek chechtavý to nebude.

 

Jedním z překvapení Grandfinále Prezentiády byl tým Mor(f)esy z gymnázia v Chebu. Přestože dívky mohou startovat v kategorii základních škol, rozhodly se soutěžit o kategorii výš a následně se jim podařilo i postoupit z krajského kola. Pro svou prezentaci si vybraly Zakázané pokušení. “Položme si ale otázku. Kdo zakazuje? Především naše okolí. A často se můžeme cítit jako loutka. Ale od nejbližších můžeme čekat, že to s námi myslí dobře, i když to tak nevypadá a dáváme radši na slavné osobnosti,” zamyslely se dívky.

 

Past-meistři z Gymnázia Budějovická v Praze ve skvěle graficky zpracované prezentaci ukázali, jaký je dnešní život a boj o lajky. “Musíme si uvědomit, že lajky a follows nás nenakrmí. V dnešní době jsme ochotní utrácet i peníze za lajky. Mnoha mladým lidem ale internet snižuje sebevědomí,” upozornili studenti.

 

Předposledním týmem dne byly Sovičky z gymnázia v Uničově. Jak jedna z prezentujících naznačila, její pes má velmi rád čokoládu, ona však musí odolávat za něj tomuto Zakázanému pokušení. “Narozdíl od zvířat si lidé uvědomují důsledky svého jednání,” začali dívky psychologickou exkurzi do světa ID, superega a ega, což nejsou vůbec jednoduché pojmy, jak by se na první pohled mohlo zdát.

 

Jako úplně poslední na jubilejním desátém ročníku soutěže Prezentiáda vystoupil tým Obchodka Pařížská z Obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Ústí nad Labem. Prozradili na sebe, že mezi jejich Zakázaná pokušení patří alkohol a taháky. Když to děláme často, stane se to pro nás samozřejmostí. “Pokušením se nevyhneme ani v dospělosti. Někteří lidé neřeší své osobní problémy ve vztazích a skrze sociální sítě hledají útěk. Například prostřednictvím nevěry,” připomněli soutěžící. Zmínili také, že naštěstí pokušení neodolal Galileo Galilei, vzepřel se církvi a víme tak, že se Země točí. 

 

Po velmi poutavých šestnácti prezentacích přišel čas pro porotce, kteří měli osud soutěžících ve svých rukou. Rozhodování to pro ně nebylo nikterak jednoduché.

Bronz putoval do Prahy zásluhou Past-meistrů. Nejlepším slovenským týmem se stal tým MEKO z Trnavy, který skončil na druhém místě. Dominanci mužů na stupních vítězů překazily dívky z týmu #TEAM a po loňském stříbru si do Chodova odvezly tentokrát zlato.

 

Celkové pořadí:

 

1. místo #TEAM (Gymnázium a střední odborná škola Chodov) ve složení: Jitka Gregorová, Anežka Štulíková, Barbora Fenclová

 

2. místo MEKO (Trnava - Obchodná akadémia) ve složení: Gregor Koprna, Florián Meričko

 

3. místo Past-meistři (Gymnázium Budějovická, Praha 4) ve složení: Oliver Laryea, Lukáš Semerád, Kryštof Vilímek

 

4. místo Sára a Bára s Prezi (Gymnázium a Obchodní akademie Pelhřimov) ve složení: Barbora Míková, Sara Szczybrová

 

5. místo JaNeOn (Gymnázium T. G. Masaryka Zastávka) ve složení: Sára Ondráčková, Vendula Jarošová, Natálie Neklapilová

 

6. místo Trix (Masarykovo Gymnázium Plzeň) ve složení: Adam Francouz, Jiří Kouba, Vladimír Kvarda

 

7. místo Tlamky (Střední škola vizuální tvorby, s.r.o., Hradec Králové) ve složení: Anna Sibeková, Nela Zábojová

 

8. místo Makers (Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín) ve složení: Petra Jančíková, Amálie Benešová, Gabriela Strauchová

 

9. místo 47C (Gymnázium sv. T. Akvinského, Košice) ve složení: Erik Orság, Johana Kurucová, Alžbeta Kožejová

 

10. místo Mor(f)esy (Gymnázium Cheb) ve složení: Jana Doležalová, Ema Bosmanová

 

11. místo BlondDuo (Gymnázium, Česká Lípa, Žitavská 2969) ve složení: Viktorie Filipi, Natálie Siberová

 

12. místo Sovičky (Gymnázium Uničov) ve složení: Kateřina Havlíčková, Kristýna Hrozová

 

13. místo Dámičky (Gymnázium Uherské Hradiště) ve složení: Kateřina Škrabalová, Vilma Čagánková

 

14. místo Militärwissenschaftliger Sachverständiger (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Václav Hlaváč, Vilém Pospíšil, Josef Stanislav Treml

 

15. místo M & M (Gymnázium, Turzovka) ve složení: Monika Kasáková, Miroslava Kubalová

 

16. místo Obchodka Pařížská (OA a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ústí nad Labem) ve složení: Keresztély Szinai, Karolína Syroťuková, Štěpánka Manhartová



1. místo #TEAM (Gymnázium a střední odborná škola Chodov, Chodov) ve složení: Jitka Gregorová, Anežka Štulíková, Barbora Fenclová
2. místo MEKO (Obchodná akadémia, Trnava) ve složení: Gregor Koprna, Florián Meričko
3. místo Past-meistři (Gymnázium, Praha 4) ve složení: Oliver Laryea, Lukáš Semrád, Kryštof Vilímek