Ve Středočeském kraji prezentuje nejlépe Kutná Hora

09.04.2019 | Petra Plachá | Soutěžní kola

Úterý 9. dubna se na pražské Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole dopravní, Masná 18 neslo ve znamení boje v prezentačních dovednostech. Studenti středních škol si připravili poutavé prezentace do krajského kola Prezentiády 2019 na téma Život není fér a Ta dnešní mládež. O postup na finále bojovalo dvanáct týmů z pěti různých měst.

Krajské kolo Středočeského kraje zahájil tým Improkrev z EKO Gymnázia v Poděbradech, který si získal pozornost hned od začátku, a to díky zajímavé ukázce, při které zapojil všechny přítomné. Poutavá prezentace se dotkla historie i současnosti a skrz téma Ta dnešní mládež zanechala v publiku řadu emocí.

Po silném začátku následoval první tým z Kutné Hory. Slečny z týmu Annunciazione porovnaly neférovost života z pohledu rasy, pohlaví i sexuální orientace. Přednes postavily na vlastním průzkumu a porotu zaujaly především výsledky vypracovaného dotazníku.

TY BEZNADĚJNÝ hned na začátku následovaly své kolegyně z týmu Improkrev a stejně jako ony rozpoutaly zajímavé myšlenky. Na téma Život není fér reagovaly porovnáním žen a mužů od historie až po současnost.

Jak si poradit s Murphyho zákony? Příšerky o.a. publiku ukázaly sedm běžných situací ze školních lavic, ve kterých se setkávají s tím, že život není fér. Svoji prezentaci doplnily dokonce i o svoje vlastní fotografie.

Na současnou mládež se dá pohlížet z mnoha různých pohledů. To ukázaly i TESADS, které je porovnaly s dospívajícími v minulém století.

Posledním týmem, který se představil před přestávkou, byli Ericsoni ze SOŠ Český Brod. Že život není fér předvedli na řadě citátů od historických osobností, které doplnili vlastními názory a komentáři.

Tripplets, ze stejné školy jako předcházející tým, zpracovali téma Ta dnešní mládež a poukázali na nerozšířenější problémy dnešní generace, jako jsou sociální sítě, drogy, alkohol nebo mentální anorexie.

Opravdu originálně ale téma Život není fér pojal tým Sinistrální stopa z Kutné Hory, který si, jak už jejich název napovídá, stěžoval na těžký život leváků. „Ročně zemře až 2500 leváků kvůli používání nástrojů určených pro praváky,“ zásobovali nás oba členové týmu zajímavými fakty a to je posunulo až na druhé místo.

Svými skvělými prezentačními dovednostmi zaujal i další tým. Kutnohorští Motýlci zdůraznili neférové postavení některých skupin ve společnosti. Své názory na handicapované, rasismus a podobné otázky doplnili kvalitní vizuální prezentací i profesionálním komentářem a díky tomu vybojovali třetí místo.

Vážné téma prostřídal veselý tým HO(RA)LKY. Kamarádská trojice naplnila všechny pozitivní náladou. Holky byly sladěné, vzájemně se doplňovaly, a tak kromě vtipné prezentace předvedly i skvělou týmovou spolupráci a za to si zasloužily krásné čtvrté místo.

Neobyčejně vtipnou prezentaci o dnešní mládeži předvedl tým MAO z Mladé Boleslavi. Kluci sice skončili až na desátém místě, zato od publika sklidili největší potlesk. Na jejich závěr prezentace, jen tak někdo nezapomene: „Dnešní mladí jsou jako králíci. Mají rádi sex a trávu.“

Poslední prezentující tým se stal zároveň vítězem celého krajského kola. Pod názvem Militärwissenschaftliger Sachverständiger předvedli kluci z Kutné Hory skvělou prezentaci na téma Život není fér. Závěrečnou prezentací nás provedli pomocí příběhu a s myšlenkou, že božské mlýny melou pomalu, ale jistě, zakončili celý turnaj.

1. místo: Militärwissenschaftliger Sachverständiger (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Václav Hlaváč, Vilém Pospíšil, Josef Stanislav Treml

2. místo: Sinistrální stopa (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Vojtěch Zvolský, Šárka Juklová

3. místo: Motýlci (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Ivana Čuchalová, Vojtěch Hofner, Anežka Špátová

1. místo Militärwissenschaftliger Sachverständiger (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Václav Hlaváč, Vilém Pospíšil, Josef Stanislav Treml
2. místo Sinistrální stopa (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Vojtěch Zvolský, Šárka Juklová
3. místo Motýlci (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora) ve složení: Ivana Čuchalová, Vojtěch Hofner, Anežka Špátová