Emilky opět míří na finále

08.04.2019 | Tereza Buršová | Soutěžní kola

Druhý prezentiádní týden odstartoval v Brně na Gymnáziu Matyáše Lercha. V úterý 8. dubna se zde sešlo 13 středoškolských týmů s jediným cílem - vyhrát krajské kolo soutěže Prezentiáda a moct se zúčastnit finálového klání v prezentačních dovednostech.

První prezentační blok začala dvojce slečen z původně trojčlenného týmu BABAKU, které svou prezentaci obohatily o nahrávky toho, co o naší generaci říkají ty předcházející. Následovali Sněhuláci, kteří zpracovali téma Ta dnešní mládež a svou prezentaci obohatili také o slovník pojmů dnešní mládeží využívaných. Jaké jsou například vrozené vady ovlivňující celý náš život? Nevíte? Ti co pozorně poslouchali prezentaci týmu Laguz mají o některých přehled. Vědí také, který panovník trpěl například šestiprstostí. Po této vzdělávací prezentaci následovaly loňské vítězky Emilky. Již jen podle sladění od hlavy až k patě si mohli všichni v aule všimnout, že jsou holky skvěle připravené. Jejich prezentace srovnávala muže a ženy, jelikož je genderová rovnováha v dnešní době hodně diskutované téma. Kdo je však lepší jsme se nedozvěděli, jsme si přeci rovni. Trojici děvčat vystřídala opět trojice děvčat, tentokrát z týmu Malé mořské víly. Holky pojaly téma Ta dnešní mládež z užšího pohledu, a sice z oblasti netolismu. Všichni se tak mohli zamyslet nad tím, jak moc jsou na internetu nebo také na svém telefonu závislí. Pojem paralympiáda všichni známe, i k těmto lidem život nebyl fér. Dokázali však svůj handicap proměnit ve výhodu, a právě o těchto sportovcích měl prezentaci tým Specialisté. Posledním týmem prvního bloku byla trojice kluků z týmu MOVe. Jejich prezentace sice zahrnovala primárně projev kapitána, i přes to dokázali vysvětlit problematiku finanční gramotnosti na jedničku.

Následně měli všichni krátkou přestávku na to, aby si popovídali o svých pocitech, vypili co nejvíce relaxů a kubíku a mohli jsme jít zase na věc. Druhý prezentační blok otevřel tým Luskando, jehož cílem bylo porovnat mládež 90. let minulého století a je samotné. Vystřídal je tým Deadliners, dvě milé slečny se smutnými příběhy nemocných nebo jinak znevýhodněných lidí. Všichni tito lidé, byť nebyli slavní, si svého života i přes všechny strasti užívali naplno, a to by mělo motivovat i ostatní, zdravé, aby si všeho vážili. Zvučný hlas a dramatickou prezentaci o zvířecích farmách měl tým JaNeOn, který i přes to, že nevěděl, jak vypadají farmy na chobotnice, tak dokázal přenést na všechny milovníky masa nehezké poselství. Měli bychom totiž kupovat maso jen z bio chovů, kde nejsou zvířata týrána, nebo ho nejíst vůbec. Předposledními na scéně byl tým NoName, který udělal průzkum o naší generaci nejen v oblasti náctiletých, zašli také na základní školu a zeptali se i dětí, co si o sobě myslí. Posledními byli extravagantní NewAge. Každý člen týmu byl jiný, ale šlo na nich vidět, že jsou sví. To se nám snažili říct také ve své prezentaci, protože my, mladí, se snažíme projevovat sebe nejen chováním, ale také tím, jak se oblékáme či například tetováním.

Pro soutěžící nastalo opět volno, všichni se mohli zamyslet nad tím, jak dopadne právě ta jejich prezentace. Porotu však čekal nelehký úkol. Vybrat právě ty nejlepší. Po dlouhém sčítání bodů a rozhodování, kdo vyhraje, byl výsledek jasný. Emilky si domů odnáší nejen postup na finále, ale také deskovku od Albi a poukaz na BrainFAQ.

  1. Místo: Emilky (OA, SOŠ knihovnická a VOŠ Brno, p.o.) ve složení: Karolína Balatková, Soňa Kuderová a Veronika Malcová
  2. Místo: JaNeOn (Gymnázium T. G. Masaryka Zastávka, p.o.) ve složení: Sára Ondráčková, Vendula Jarošová a Natálie Nekvapilová
  3. Místo: Deadliners (SPŠU Hodonín, p.o.)
1. místo Emilky (OA, SOŠ knihovnická a VOŠ, Brno) ve složení: Karolína Balatková, Soňa Kuderová, Veronika Malcová
2. místo JaNeOn (Gymnázium T. G. Masaryka, Zastávka) ve složení: Sára Ondráčková, Vendula Jarošová, Natálie Neklapilová
3. místo Deadliners (SŠ průmyslová a umělecká, Hodonín) ve složení: Michaela Schmiedová, Hana Benovičová