Hradec Králové nadchlo duo tlamek a trio ambiciózních žáků ZŠ

04.04.2019 | Beáta Davidová | Soutěžní kola

I dnes tradičně hostila Prezentiádu v královéhradeckém kraji Fakulta informatiky a managementu a to rovnou v obou kategoriích. V kategorii ZŠ sice takový boj nebyl a Ambiciózní trio to tak mělo jednodušší, ale za to mezi středními školami bylo opravdu z čeho vybírat! Nakonec však mohl vyhrát jen jeden tým, a tak si další první místo odnesl tým TLAMKY.

V Hradci Králové nám upadá účast základních škol, a tak jim postačí v tomto případě jen jeden odstavec. I když byl tým Ambiciózní trojice nešťastný, že nemá proti komu bojovat, tak nasadil neuvěřitelné tempo a s odhodláním překonal s přehledem hranici bodů potřebnou pro postup do finále. Možná to ale bylo drobným úplatkem v podobě bonbónů, které rozhodili mezi diváky. Každopádně i bez úplatku si rozhodně postup do finále zaslouží!

Pak přišlo do tuhého, protože už bylo nutné začít opravdu pečlivě vybírat postupujícího za střední školy z devíti týmů. Jako první se nám představil Alfa Team z Jánských Lázní. Kluci byli přirození a vtipní a srovnávali tu dnešní mládež. A příchodem tohoto týmu začalo být krajské kolo depresivní, nicméně pořád humorné! Kluci totiž předvedli několik negativních stránek dnešní generace a sami poukázali na to, že to vyvážili jen málem dobrého. Popsali ale dobře dnešní generaci a od kapitána Tomáše zazněly i charakteristiky jako "Kluci holky, to je dneska jedno." Pokračoval tým T-bos, který už měl zkušenosti z minulého ročníku. Minulý rok byly holky vážné, letos to však vzaly pro změnu hodně z humorem, a tak i jedna dočasně změnila pohlaví - pro porovnání mužů a žen a toho, jak je pro ně život nefér. 

Následoval tým TLAMKY, který rozhodně uměl upoutat svou prezentací v Prezi. Holky nás bavily více jak 7 minut svým příběhem, jak je vše nefér od narození až do smrti. A opět nasadily trochu depresivní vlnu hláškami jako "Pak už máte ve stáří čas na druhou polovičku, ale ona si klidně umře!". Porotu ale většina jejich hlášek bavila a užívali si prostředí Prezi. Po holkách nastoupili pro změnu dva kluci z týmu Verbose. Nastoupili elegantně a profesionálně a přirovnávali nám lidi k miskám, kdo však nebyl na tomto krajském kole, tak to jen tak nepochopí. 

Konečně nastoupil vyrovnaný tým a opět se nám předvedlo téma - ženy vs. muži. Tým JAMOMI zastával různorodé názory o postavení mužů a žen a vždy říkali vše opravdu za své pohlaví, i když chudák Michal (jediný kluk) byl trochu v nevýhodě. Došli jsme i k vážným tématům jako domácí násilí, kde se shodli, že násilí páchají hlavně muži na ženách, nicméně pak přišla hezká hláška od členky Janči "Ještě chvíli a možná ti to násilí ukážu v praxi!". Vše však bylo bráno s humorem a na krajském kole se samozřejmě nic nestalo! 

Po pauze den pokračoval dvěma ryze mužskými týmy. Začal tým Postradatelných, který byl ale spíše nepostradatelný! Jejich vážný náhled na věc a zajímavé myšlenky donutily většinu poroty jen tiše kývat a souhlasit. Byla to zajímavá vložka mezi vtipálky a kluci rozhodně věděli, o čem mluví. Po nich se nám ukázal tým z minulého roku RealBrothers, tyto dvojčata byla opět k nerozeznání i díky svému oblečení a měli připravenou perfektní myšlenku. Zapojili publikum, tím že posílali důkazy, ale naštěstí dnešní mládež neodsoudili, jak měli v plánu.

Předposlední tým Doktůrci se dokonce sladil s názvem týmů a oblečení v pláštích nám představili novou nemoc Modernus pubertus. A na závěr nás čekal poslední ze čtyř týmů ze zdejší SŠ vizuální tvorby - tým Rovnocenní. Ti opět zaujali svou prezentací v Prezi a navíc mluvili o tom, o čem doposud nikdo - o rasismu. Bylo to odvážné téma, ale poprali se s ním hezky a dobře reagovali i na dotazy z publika, kde padlo i "Byli byste v pohodě s tím, chodit s někým jiné rasy?". 

Krajské kolo uteklo jako voda, bylo plné vtipů, skvělých myšlenek a zajímavých prezentací, ale vyhrát mohl jen jeden tým z každé kategorie. Blahopřejeme tedy týmům TLAMKY a Ambiciózní trojice a držíme palce na finále! Na ostatní se však těšíme zase příště, protože v Hradci to letos opravdu stálo za to a postup by si zasloužili všichni!

Pořadí:

1. místo: Ambiciózní trojice (ZŠ Rychnov nad Kněžnou), ve složení: Vojtěch Plachetka, Eliška Králová, Jiří Pávek

1.místo: TLAMKY (SŠ vizuální tvorby, Hradec Králové), ve složení: Anna Sibeková, Nela Zábojová

2.místo: Verbose (OA, SPŠ, VOŠ cestovního ruchu a JŠ, Hradec Králové), ve složení: Jan Horák, Kilián Kosina

3.místo: T-bos (Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové), ve složení: Michaela Luštická, Tereza Mišutová

1. místo TLAMKY (Střední škola vizuální tvorby, s.r.o., Hradec Králové) ve složení: Anna Sibeková, Nela Zábojová
2. místo Verbose (OA, SPgŠ, VOŠ cest.ruchu a JŠ s pr. SJZ, Hradec Králové) ve složení: Jan Horák, Kilián Kosina
3. místo T-bos (Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové) ve složení: Michala Luštická, Tereza Mišutová