Slowo bylo v Ostravě silnější než meč

01.04.2019 | Dominik Kryska | Soutěžní kola

Dnes bylo na Střední průmyslové škole elektrotechniky a informatiky Kratochvílova v Ostravě potvrzeno staré úsloví. Slowo z Gymnázia Josefa Kainara ukázalo, že je silnější, než meč. Jubilejní 10. krajské kolo Prezentiády Moravskoslezského kraje bylo jedním z prvních krajských kol v ČR a SR. Z přítomných 11 týmů mohl však postoupit pouze jeden.

Jako první tým předstoupil před porotu tým WaLi z Wichterlova gymnázia. Tento tým opět předvedl hezký výkon. Následoval tým Ztracených básníků s tématem Kolik stojí štěstí, slečny předvedly profesionální výkon v oblasti módy a porotu zaujaly svým sladěným vzhledem a scénkou v úvodu. Po nich nastoupily Juzy s dynamickým přednesem. Bulhaři nám krásně vysvětlili své názory pomocí reálných příkladů. Nečekaným překvapením byl tým Maudy, který předvedl skvělou komunikaci s publikem. Naši benjamínci Metal prokázali, že se sami dokáží zkritizovat, uvědomit si své chyby a dále se z nich ponaučit. Jménem nejlepší The Best předvedli dynamický projev, který bychom už podle názvu očekávali. Řeč těla o jejich sebejistotě již tolik nevypovídala, ale toto přikládáme prezentaci s výraznými přechody.

O všechny slova přišla porota po příchodu týmu SLOWO, chlapci si sladili vzhled, vzali si talismany a vše jim hrálo do karet. I přes to, že se občas přeřekli či zasekli, věděli si rady a zvládli si ze sebe udělat srandu. Kdo by měl zájem, tak nám kapitán Lukáš také nadiktoval své telefonní číslo, třeba ho některá ze soupeřek kontaktuje. Jako předposlední se představila dvojice děvčat ze ZŠ Aleše Hrdličky z týmu Prezenťáci. Jediné zariskovaly a připravily si prezentaci na téma Můj nejlepší nápad. Rozhodly se, že by v budoucnu chtěly zavést lidem do hlavy USB porty, aby si mohli importovat jakékoli znalosti přímo do mozku bez ztráty času. Dokázaly zhodnotit kladné i záporné prvky jejich vynálezu, na některé aspekty však zapomněly, což trošku zklamalo porotu. Vystřídaly je spolužačky z týmu Hrdličky, které se držely při zemi a zvolily si téma jako většina zúčastněných Kolik stojí štěstí. Obohatily ji o vlastní příběh a určitě si odnášejí mnoho nových zkušeností.

Na závěr si téměř všichni přišli pro feedback a my vyzpovídali vítěze z týmu SLOWO.

Zúčastnili byste se Prezentiády také v následujících letech?

Určitě se chceme v následujících ročnících znovu zúčastnit. Prezentování nás baví a díky Prezentiádě máme možnost se nenásilně dále zdokonalovat. Zároveň můžeme okoukat od konkurence tipy a triky které by nás samotné nenapadly.

Co vám dal letošní ročník Prezentiády?

Byla to pro nás naprosto nová zkušenost. Porota měla pěkně připravené feedbacky, díky kterým jsme se dozvěděli, co je špatně, víme tedy, čemu se na finále v Brně vyhnout, abychom dopadli co nejlépe. Díky přípravě jsme spolu mohli strávit opravdu hodně času a poznat se ještě lépe.

Co byste doporučili těm, kteří budou soutěžit po vás?  

Nebojte se, jděte do toho naplno. Vyhněte se podcenění přípravy, je opravdu důležitá a hodně to ovlivní výsledek a pocit, který z vaší prezentace bude mít porota, ale také celé publikum.

Pořadí týmů

  1. místo: SLOWO (Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, p.o.) ve složení: Lukáš Skácel a Ondřej Wažik
  2. místo: Maudy (Gymnázium, Ostrava – Hrabůvka, p.o.) ve složení: Jana Matoušková a Aneta Koudelová
  3. místo: WaLi (Wichterlovo gymnázium, Ostrava – Poruba, p.o.) ve složení: Adam Walder a Petr Libsher

Fotogalerie na Facebooku

1. místo SLOWO (Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín) ve složení: Lukáš Skácel, Ondřej Wažik
2. místo Maudy (Gymnázium, Ostrava) ve složení: Jana Matoušková, Aneta Koudelová
3. místo WaLi (Wichterlovo gymnázium, Ostrava) ve složení: Adam Walder, Petr Libsher