Nahodit sako a úsměv. Krajská kola Prezentiády se nezadržitelně blíží!

22.03.2019 | Miroslav Hanus | Organizace

Přihlašování skončilo a teď jistě všichni čekáte, zda právě váš tým projde nominačním kolem úspěšně. Všichni totiž chtějí předstoupit před porotu a ukázat co dovedou. Od 1. do 12. dubna se totiž stanou školy po celé České a Slovenské republice vaším pódiem, na kterém všem dokážete, že umíte zaujmout, mluvit poutavě, ale také vytvořit zajímavou prezentaci. Abyste pak byli vybráni na velkolepé Grandfinále.

Letošní jubilejní ročník je výjimečný. Nejenže se můžete těšit na narozeninový desátý ročník, hodnotné ceny od našich partnerů, ale také na skvělou konkurenci, kterou vytváří 355 týmů z 164 škol. Již teď se můžete těšit, že si turnaje užijete. Letos si mnoho týmů zvolilo název spojený s jídlem, takže na některých krajských kolech budeme mít dokonce možnost něco zakousnout. V Olomouckém kraji budete moci mlsat Karamelky, v Prešově pak Hašlerky. Uvidíme, jak moc si smlsnout v Košicích soutěžící na Pizze nebo zda jim náhodou řádně nezhořkne. Myslíte si, že ve Středočeském kraji budou mít soutěžící sbalenu energii i na cesty, když na místě budou i HO(RA)LKY? A kdo chce žít zdravě, jistě si vychutná ve Zlíně Avokádo. Zdravější ale určitě budou v Plzni, protože tam bude i Šťastná brokolice.

Uvidíme, kam až doletí Letadla či Rakety na krajském kole v Brně nebo co za extrémní prezentaci si připraví tým Extrém. Zajímavé bude sledovat i Tragédie jménem Alex! Dodrží svůj předepsaný žánr a představí tragédii nebo se z jejich příběhu stane pohádka se šťastným koncem?

Na krajských turnajích budeme ale i svědky bratrovražedných soubojů. Uspějí ve Zlíně Koťátka ze Vsetína nebo si na nich pochutnají Puštíci ze stejné školy?

Po celém Česku i Slovensku se v průběhu následujících týdnů bude konat 34 krajských turnajů. Turnaje se může zúčastnit maximálně 13 týmů a již během následujících dní se dozvíte obsazení jednotlivých turnajů. Do 25. 3. si budou jisti všichni postupující ze základních škol, středoškoláci se výsledky dozví 27. 3.

V kategorii základních škol letos bude jistě velká snaha týmů získat vítězství, jelikož první slovenské vítězky Prezentiády už v této kategorii nenastupují. Jedním z favoritů tak bude tým Holky?, který tvoří žákyně a její spolužák z Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Loni pod názvem Prima Kobra dokázali při své premiéře vybojovat druhé místo. Stejně tak nebude své vítězství obhajovat ani tým Acoc Aloc. Podaří se #TEAMu z Gymnázia a střední odborné školy Chodov usednout na uvolněný trůn, vždyť obhajují loňské druhé místo nebo přesvědčí porotu někdo jiný?

A na co byste před turnajem neměli zapomenout? Nejdůležitější je zodpovědná příprava. Nic nepodceňte, protože úspěch v Prezentiádě není zadarmo! Pokud jste četli články na našich stránkách, jistě víte, co všechno je v soutěži důležité. Nehodnotí se pouze technická a grafická stránka prezentace. Velkou roli hraje i vaše vystoupení a celkový dojem. Dobře se tedy oblečte. První dojem je nejcennější. V džínech a tričku na porotu nikdy nezapůsobíte! A jestli máte strach, nechte ho tentokrát doma. Buďte v klidu. Zapomeňte na trému a hlavně si to užijte. Sebevědomí je při prezentování velmi důležité. Nejistý hlas a rozklepané ruce vás do finále nedostanou!

Myslete na to, že vaše prezentace musí trvat 7–10 minut. V případě, že časový limit nedodržíte, budete potrestání srážkou bodů. A při tak silné konkurenci je každý bod důležitý!

Pokud i přes veškerou snahu skončíte na druhém místě, nezoufejte! Pro jeden tým je připravena tzv. „divoká karta“, která vás i z druhého místa může poslat na brněnské finále. A jak ji získat? Musíte být zkrátka opravdu dobří. Musíte přesvědčit porotu, že vy na Grandfinále prostě patříte.

Než vyrazíte na turnaj, přečtěte si pro jistotu ještě jednou celá pravidla. Minimálně třikrát si vyzkoušejte prezentaci a podívejte se na zaručené tipy, které vám mohou pomoci při prezentování. Pak už jen nahoďte úsměv a jděte do toho! Hodně štěstí!