T&T - První krok aneb Správná práce s trémou

06.04.2016 | Beáta Davidová | Tipy a triky

Jakožto spolupořadatel soutěže se i Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity rozhodla, že přispěje do rubriky Tipy&Triky a pomůže vám tak bojovat s jedním velkým protivníkem - trémou.

 

Tréma je normální a do určité míry i prospěšná, protože nás motivuje k dobrému výkonu. Porozumíte-li jejím příčinám a zvládnete její příznaky, můžete dobře zvládnout první vteřiny vaší prezentace a uspět. Máme pro to dva pomocníky: naše vědomí a duševní a tělesné aktivity.

Jak na to?

S pomocí vědomí se pokuste prozkoumat, čeho se bojíte. Toho, že zapomenete, co máte říkat? Nebo že nezaujmete diváky? Nebo poroty? Negativní myšlenky můžete přerámovat na pozitivní, konstruktivní, třeba takto:

  • Nezvládnu to!

Přerámování: Věnoval jsem čas přípravě. Pokusím se to říci tak, jak jsem si to připravil, uvidím.

  • Určitě zapomenu, co mám říct dál.

Přerámování: Když nebudu vědět, jak pokračovat, mám připravené body v předloze.

  • Všichni se budou smát, jak koktám a červenám se.

Přerámování: Bude to nepříjemné, ale když budu mluvit pomalu a komentovat body v Powerpointu, zvládnu to.

  • Zase se budu dívat z okna nebo do papíru, hrůza, nikdo mě nebude poslouchat.

Přerámování: Určitě si najdu v publiku několik sympatických tváří. Budou to moje opěrné body. (Tip: uvědomte si, kdo v publiku sedí – možná si tyto tváře můžete vybrat i předem.)

  • Nepodaří se mi to a určitě se dozvím řadu kritických poznámek.

Nepříjemné to je, ale když to zvládli ostatní, podaří se to i mně. Žádná tragédie.

Tělesné a duševní aktivity před i po vypětí pomáhají zvládnout nepříjemné reakce těla, které jsou spojené se stresem a trémou z vystoupení. Stres vede k nárůstu svalového napětí, nejvhodnější pro uvolnění je svalová relaxace, která uvolní také duševní napětí. Vhodné je cvičení jako jóga nebo tai-či, a v okamžicích nervozity před prezentací můžete vyzkoušet několik jednoduchých cvičení:

  • Uvolnění obličeje a mimiky

S nádechem napneme pokud možno všechny svaly obličeje včetně jazyka a vytvoříme krásně „ošklivý“ škleb. Po chvilce výdrže s výdechem uvolníme. Na tváři nám zůstane neutrální, usměvavý výraz.

  • Uvolnění svalů rukou a paží

Obě paže položte například na stůl. Do jedné vneste vlnu napětí od konečků prstů až po ramenní svaly, nadechněte se – pak chvilku vydržte a výdechem „vypněte“ všechno napětí. Vnímejte teplo a tíži ruky a paže. Opakujte s druhou rukou. Ruce budou připravené pro přirozenou gestikulaci při projevu.

  • Uvolnění svalů břicha a pánve

S nádechem aktivujte břišní a bederní svaly, pánev i stehna – opět chvíli vydržte v napětí a s výdechem prožijte relaxační vlnu. Několikrát opakujte.

Práce s trémou je jen malým střípkem ve výuce Rétoriky, kterou absolvují studenti Ekonomicko-správní fakulty v rámci studia a kterou hodnotí jako jeden z nejpřínosnějších předmětů. Umění mluvit a argumentovat je po odborných znalostech a jazykové vybavenosti absolventů také nejžádanější kvalifikací ze strany firem. Pod vedením paní docentky Šmajsové Buchtové (z jejíž publikace Rétorika jsou volně převzaty také naše tipy) se studenti učí v individuálním tréninku, mají možnost se slyšet a vidět, dostávají zpětnou vazbu a své dovednosti tak praxí zdokonalují.