Dvě flashky jsou lepší než jedna

09.03.2016 | Anna Kociánová | Tipy a triky

Dnešní tip bude krátký, za to ale velice poučný. Technika není stoprocentní. Určitě alespoň každý z vás viděl někdy scénu ve filmu, kdy téměř brečící člověk prosí IT mága, aby mu zachránil data. A on mu pokládá jednoduchou otázku: „Máte zálohu?“

Proč vám to zde takto zdlouhavě popisuji? Protože stejně jako neznalost, tak ani rozbitá flashka neomlouvá. Není to nutné jen pro Prezentiádu, myslete na to i do budoucnosti, až jednoho dne budete někde představovat projekt. Je nutné mít s sebou alespoň dvě flashky a na obou mít svou práci uloženou. Krom toho, že se vám na vaši flashku může vylít káva nebo ji jednoduše ztratíte, může být chyba také v počítači. A výhružné oznámení, že vaše flashka je nekompatibilní a je nutné ji naformátovat, způsobilo nejeden žaludeční vřed.

Selhání techniky se může projevit i v třetím případě. Nebude fungovat počítač nebo promítací zařízení. Na Prezentiádě, by se nic takového nemělo stát. Myslete ale na to, že v cizím prostředí je to běžná praxe. V takovém případě mějte pro jistotu svou prezentaci také v tištěné podobě. Také si ji pošlete na email, kde ji budete moct otevřít. A hlavně znejte svou práci do nejmenšího detailu. V takovém případě totiž můžete použít tabuli, flipchart, papíry, ruce či nohy. Vlastně úplně cokoliv. Pokud totiž svou práci znáte, máte jistotu, že vás nic a nikdo nenachytá.