T&T - Jak správně udělat rešerši?

17.02.2016 | Anna Kociánová | Tipy a triky

Rešerše je zjednodušeně řečeno soupis všech knih, časopisů, internetových stránek a dalších informací, shromážděných za účelem vytvořit nějakou práci. Je to vámi sepsaný „všeználek“ k problematice, kterou se zabýváte.  

Základem každého dobrého projektu je rešerše. Toto slovo zdůrazňuji především proto, že se rozhodně dá napsat projekt, aniž byste si o něm něco zjistili. Pak vám ale jistojistě mohu říct, že nebude až tak kvalitní.

Je nutné si uvědomit pár věcí. Na začátku vždy stojí nápad. Dobrý, špatný, legrační – může být jakýkoliv, ale nejdůležitější je, že je to váš nápad. A pokud se vám hodně zalíbí, cítíte se mocně až skoro opojně a máte pocit, že v tuto chvíli jste schopni o tom napsat úplně všechno. To je ale ta chyba.

Přestože byste v tu chvíli přísahali i na život nejmilejšího králíčka, že je to opravdu z vaší hlavy, rešerše je způsob jak si ověřit, že nápad, který jste právě teď a tady vymysleli, nepopsal už někdo před vámi.

Jak tedy udělat správnou rešerši?

Nevěřte jen internetu. V dnešní době, kdy může na internet napsat kdokoli a cokoli, se pokuste používat i knihy. Někdy to jde, někdy ne, ale můžete to alespoň zkusit.

Další možností jsou časopisy – samozřejmě i zde mohou být chyby, ale pokud půjde o nějaký odborný článek, je zde velká šance, že je to správně.

Zahrajte si na investigativní novináře! To znamená, že každou informaci, kterou do této prezentace dáte, budete mít ověřenou alespoň ze dvou zdrojů. A když myslím dva zdroje, nemyslím tím tetu Wikipedii a článek v bulváru. Wikipedie je dobrý způsob jak začít, když hledáte informaci a nikde se o ní česky nepíše. Pak máte v ruce alespoň něco. A na základě toho něčeho můžete do vyhledávače zadat jiná klíčová slova, díky kterým najdete více informací.

Všechny stránky, časopisy i knihy si někam poznačte a uložte. Rešerše se zpravidla děla dlouho předtím, než práci začnete reálně psát. Hledat informace znovu, protože jste si něco neuložili, je ztráta času – a taky je zde velká šance, že už informaci nenajdete.

Těm, co umí anglicky, anebo se nebojí práce se slovníkem, doporučuji podívat se také na stránky v angličtině. To, že to nevymyslel někdo z našich deseti milionů spoluobčanů, opět neznamená, že se to nepovedlo někomu z těch osmi miliard za hranicemi.

Takže si to zrekapitulujeme:

  1. Rešerši určitě dělejte!
  2. Všechny informace, které získáte, si uložte i se zdrojem.
  3. Wikipedii jen v nouzi!
  4. Kniha je lepší než internet.
  5. Dobrý projekt chce přípravu!