T&T - Jak na dobrý nápad?

10.02.2016 | Michal Červený | Tipy a triky

Dobrý nápad je alfou a omegou celé prezentace. Můžete být obratní řečníci a zkoumanou problematiku velice dobře znát, ovšem originální zpracování nebo nevšední přístup jsou tou pomyslnou třešničkou na dortu, která vám pomůže zazářit mezi ostatními. Na Prezentiádě může jít dokonce o rozhodující faktor, který vás pošle do finále.

Dobrý nápad

Mít dobrý nápad samozřejmě není otázkou pouze prezentací, hodí se vždy. Od plánování výletu, přes psaní domácího úkolu až po vymýšlení vlastního podnikatelského plánu. Existují efektivní metody, jako je brainstorming nebo myšlenkové mapy, které si oblíbili špičkoví manažeři při vytváření vlastních nápadů a plánů.

Brainstorming

Brainstorming je užitečný a často zábavný způsob, jak vymyslet něco doposud neobvyklého. V jednoduchosti je krása a brainstorming není nic jiného, než skupinové generování všech myšlenek, které by mohly i zdánlivě souviset se zadaným tématem. Vyslovená myšlenka jedním člověkem může vnuknout ještě lepší nápad dalšímu členu skupiny. Stačí, abyste nechali volný průběh asociacím a vyslovili nahlas každý nápad, který vás v danou chvíli napadne. Pamatujte, že i sebemenší drobnost může být užitečná.

Klidně si můžete chvíli jen tak povídat, aby se všichni účastníci naladili na tu správnou vlnu. Nezapomeňte všem připomenout, že mohou (a musejí) vyslovit nahlas každý nápad, který je napadne. Pokud bude mít někdo strach, že by řekl hloupost, které by se ostatní smáli, brainstorming fungovat nebude. Připomeňte proto všem, že vše může být užitečné a že při brainstormingu nic jako hloupost neexistuje. Zvolte si také zapisovatele, který všechny návrhy zapíše, abyste je pak mohli dál rozvíjet.

A ještě jeden malý tip. Pozvěte na svůj brainstorming i někoho mimo svůj tým, nejlépe někoho úplně odlišného, než jste vy. Bude mít rozdílný názor a tedy i jiné nápady, které by se vám mohly hodit.

Myšlenkové mapy

Užitečnou pomůckou při vytváření prezentace jsou myšlenkové mapy. Ty pomáhají k lepší orientaci během vaší práce. Při vymýšlení prezentace snadno zapomenete na některé důležité myšlenky, které jste chtěli posluchačům sdělit.

Nápady vzniklé při brainstormingu si zakreslete na velký list papíru. Ano, čtete správně, zakreslete. Nepište pouze hesla pod sebe, ale volně je rozházejte po celém papíře. Využijte pestrou škálu barev a mapu si zajímavě vyzdobte. Důležitá hesla zakreslete veliká a spojte je se všemi dalšími myšlenkami, které s nimi souvisí. Pusťte uzdu své fantazii, přikreslete si do mapy obrázky, můžete použít i smajlíky, kteří vyjádří vaše pocity z jednotlivých myšlenek.  Při přípravách samotné prezentace pak sami poznáte, jak moc je užitečné mít všechny své myšlenky přehledně poskládané na jednom místě.

Inspirace

Velmistry prezentování se nestanete přes noc. Vyžaduje to spoustu zkušeností a dřiny. Ale můžete se učit od těch nejlepších. Na internetu lze najít hodiny a hodiny záznamů z vystoupení těch nejlepších řečníků jako je Steve Jobs, Ken Robinson, Hans Rosling, Dananjaya Hettiarachchi a další. Sledujte je, nechte se inspirovat a nebojte se i využít nebo dokonce vylepšit jejich nápady. Lépe si osvojíte zajímavé metody prezentování a brzy dovedete vymýšlet i vlastní. Můžete si také vyhledat TED talks, kde najdete nespočet zajímavých přednášek. Mnoho z nich lze najít s českými titulky, takže se mohou inspirovat i neangličináři. Nezapomeňte však, že pokud si budete při prezentování hrát na někoho jiného, publikum to pozná. Vždy zůstaňte sami sebou a prezentujte pouze to, co si sami myslíte a čemu sami věříte.