Prezentiáda + už zná své vítěze v kategorii základních škol

16.04.2015 | Anna Kociánová | Soutěžní kola

Sedmnáct týmů z České republiky a Slovenska dnes bojovalo o titul nejlepšího Prezentiádníka v kategorii základních škol. Po celodenním boji se jím stal tým Pumpalumpové z Liptálu se svou prezentací na téma "Dospělý v 15"?

Už v osm ráno se začali na  Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně objevovat první týmy. Aby taky ne. Základoškoláci dnes měli svůj velký den, čekalo je finále, které rozhodlo o jejich úspěchu či neúspěchu v soutěži Prezentiáda+.

Přestože finále pro středoškoláky je až v pátek, dorazili už ve čtvrtek. Pro ně byla pravidla trochu odlišná.  Až dnes se totiž dozvěděli, na jaké téma mají zpracovat svou prezentaci.  Navíc museli s sebou na finále přinést krátkou videoupoutávku na soutěž Prezentiáda. Podmínkou bylo, že ve videu musí promluvit všichni členové týmu, a že musí mít maximálně 20-30 vteřin.

 Prezentaci musí stvořit na jedno z těchto dvou témat:

1. Loutky dnešní doby

2. Jazyk, kterému rozumí celý svět

 Na tvorbu svého díla mají týmy ze středních škol jen necelý den, proto se rozprchly po celé fakultě a daly se do díla.

 Moderace dnešního dne se ujal Michal Červený. Ten provázel soutěžící i porotu celým náročným dnem. Základoškoláci si vybírali ze dvou témat a to z:

1. Dospělý v 15?

2. Proč (ne)chodit do školy?

 Každý tým pojal svou prezentaci jinak. Někteří se soustředili na historická fakta, jiní při prezentaci využili svůj herecký talent.  Jako první představil svou prezentaci dvoučlenný tým Nekoktajci ze slovenského města Hnúšťa. Energický tým nastavil laťku vysoko už od začátku. Jako své téma si zvolili “Dospělý v 15”?. Pro všechny v sále měli připravený dárek - kondom a lízátko. Na tom, co si lidé v sále vybrali chtěli demonstrovat, co vlastně charakterizuje jejich volbu. V sále zazněla otázka, zda je lízátko znakem dětství, anebo spíš důkazem mateřských citů. A na druhou stranu zda jsou kondomy znakem zodpovědnosti nebo prostopášnosti.

To dívky z týmu NEXUS pojaly svůj projekt spíše herecky. Jako své téma si vybraly “Proč (ne)chodit do školy”. Rozdělily si role šprtky a rošťačky a na názorných ukázkách popisovaly svou budoucnost. Ta, která se učila lépe, skončila jako primářka v nemocnici, ta, co do školy moc nechodila, tak uklízela chodníky.

Vyhrát mohl ale jen jeden. Výkony všech týmů byly fenomenální, musím smeknout svůj imaginární klobouk. Byla jsem vážně překvapená, že se dívám na prezentace žáků ze základních škol. Hrdě by mohli konkurovat středoškolákům. U prvních tří míst jsem opravdu měla problém vybrat si toho nejlepšího, popisuje Adéle Šrutová vedoucí PR a Marketing v SCG a zároveň jedna z dnešních porotkyň.

Mezi porotce dnes usedla také Jana Knesplová z firmy Microsoft. Úroveň těch prezentací byla vysoká, bylo skvělé vidět, že nikdo z žáků, co se dostali do finále už nemá problém se základními prezentačními dovednostmi jako je oční kontakt, úsměv apod. O vítězství už pak rozhodovali jen malé detaily, originální myšlenky apod.

Tým Pumpalumpové svůj úspěch nečekal: "A pak se ozvalo, že jsme první, vůbec jsme to nečekali. Do soutěže jsme se zapojili protože, jsme to chtěli zkusit. Zajímal nás názor ostatních na naši práci. A prostě to vyšlo."

Tým Ústřice své 6. míst přijalo s grácií. "Bylo to super, ta konkurence byla velká a všem se to hrozně povedlo. Příští rok se zúčastníme už v kategorii středních škol, takže to bude o to těžší, ale pokusíme se vyhrát."

Všem týmům z kategorie základních škol gratulujeme a přejeme jim hodně štěstí i v příštích letech. A zítra se těšíme na práce středoškoláků. Finále pokračuje.

1. místo Pumpalumpové ZŠ Liptál

2. místo Dva ku jedné ZŠ Litomyšl, U Školek

3. místo Inovátori ZŠ Nižný Klátov

4. Nekoktajci - 78 bodů

5. Olympionici - 75, 3 bodů

6. Ústřice - 70,6 bodů

7. Yellow frogs - 65 bodů

8.- 9. Tyršovačky a gQsoQa - 63,7 bodů

9.- 8. Tyršovačky a gQsoQa - 63,7 bodů

10. Team Česká - 62,3 bodů

11. Inteligenti - 61,3 bodů

12. Parťačky- 56,7 bodů

13. Anelmitašeka - 55 bodů

14. NEXUS - 52,25 bodů

15. LuPuAlŽi - 48,6 bodů

16. NOKROD - 46,7 bodů

17. RoSa - 37 bodů bodů

 

Fotogalerie na Facebooku