T&T 9 – Jak se nezbláznit z finále

12.04.2015 | Beáta Davidová | Tipy a triky

Zatímco základní školy už pečlivě připravují své prezentace, středoškoláci natáčí a upravují video a psychicky se chystají na témata prezentací finále. Ano, stejně jako minulý rok budete mít na přípravu prezentace pouze předešlý půl den. Dá se to zvládnout?

Když to zvládlo tolik lidí před vámi, tak proč ne? Jak bude celkové finále vypadat, jsme vám už popsali. Teď se tedy zaměříme na pár rad, jak to celé zvládnout.

Když dostanete zadání

Nejdůležitější v tomto bodě je – nepanikařit. Když se něco stane nebo nebudete něčemu rozumět, organizátoři jsou zde pro vás a nekoušou.

 Budete mít na výběr ze dvou témat. Všichni jste postoupili do finále s tím, že jste opravdu ti nejlepší, tak si určitě dobře vyberete. Jak o tom rozhodnout je jen na vás. Doporučujeme se hned nehádat. Vždy se dá nějak domluvit, ale neseďte každý sám v jiném rohu místnosti. Jste tým a můžete využít brainstorming. Sedněte si společně k papíru a nadhazujte různé návrhy. U brainstormingu je důležité neshazovat hned nápad jiných lidí, rozhodne se až později. Některé nápady totiž nemusí být geniální, ale mohou přivodit nějakou geniální myšlenku dalšímu členovi týmu. Vše sepište a poté diskutujte a rozhodněte, co bude nejlepší. Uvidíte, že dospějete k něčemu povedenému a shodnete se. Pokud máte plán, rozvrhněte si, jak vše zrealizujete a rozdělte si role.

Tvorba prezentace

V tomto bodě uplatníte rozdělené role. Záleží na počtu členů ve vašem družstvu. Každopádně potřebujete někoho, kdo nejlépe ovládá práci s PowerPointem. Můžete se pro začátek dohodnout jako tým na zásadních věcech, které by neměl opomenout, ale pak ho nechte pracovat. Další člen či členové mohou zpracovávat informace z internetu, předávat je grafikovi, dohledávat potřebné obrázky a také zorganizovat samotné prezentování – rozhodnout, kdo, co a jak bude říkat a dohlédnout na smysluplnost celku. Při tvoření ale nezapomínejte průběžně vše ukládat. Organizaci by měl přebrat nejspíš kapitán, který zároveň zkrotí celý tým, kdybyste se nedohodli.

Poslední přípravy

Pokud máte vše hotovo a zbývá vám dost času, opět nepanikařte. Neznamená to, že jste to odflákli, nepochopili nebo že byste měli prohrát. Je to náročné a v životě se ještě se spoustou takových situací potkáte, tak je jen dobře, že jste to zvládli. Zkuste se nějakým způsobem uklidnit, najíst, napít a naposledy si s čistou hlavou prohlédnout vaše dílo. Zkontrolujte, zda vaše prezentace splňuje všechny podmínky dané pravidly a jestli jste se drželi tématu.

Máte rozděleno, kdo co bude říkat a jste se vším spokojeni. Nahrajte svou prezentaci na flanku a předejte ji organizátorům.

Vše je hotovo

Už je odevzdáno, nejde nic změnit. Nenechte se tím rozhodit a využijte čas na odpočinek a třeba i na poznávání Brna. Horší část úkolu je přece za vámi. Můžete třeba vyrazit za programem, který jsme pro vás připravili.

 

Těšíme se na vše, co nám předvedete a přejeme hodně štěstí!