T&T 4 – Jak se připravit na prezentování

31.03.2015 | Adéla Šrutová | Tipy a triky

Do krajských kol zbývá přesně týden. A tento čas se dá skvěle využít pro trénink, aby vás před porotou a diváky nic nepřekvapilo. Přinášíme několik Tipů a triků, jak se co nejlépe připravit.

Vím, co prezentuji

Nejpřesvědčivější a nejlepší řečníci si zpravidla získají publikum vlastním zápalem pro věc. V případě, že prezentujete svou soutěžní, vymazlenou, dokonalou prezentaci, máte ideální startovní pozici – mluvíte o něčem, čemu jste již čas věnovali, co je vaše. Věnujte každý den pár minut tomu, že si prezentaci projdete. Potom vás nepřekvapí žádná animace, obrázek ani slide, vždy budete vědět, co následuje a nebudete mít potřebu nakukovat do monitoru, poznámek či se obracet zády k publiku a čelem k plátnu.

Důležité také je, rozdělit si „role“ v rámci týmu a přidělit každému rovnocenný podíl, o kterém bude mluvit. Nebojte se také věnovat nějaký čas tomu, že si vše se spoluhráči vyzkoušíte. Předejdete tak trapnému tichu, kdy někdo zapomene na svůj part nebo skákání si do řeči.

Taháky

Každý řečník má právo mít poznámky ke své prezentaci. Pokud cítíte, že takovou oporu potřebujete, věnujte čas přípravě i takové zdánlivé maličkosti. Pořiďte si tvrdé černé desky, na které si poznámky připevníte, případně si připravte kartičky na rozměr dlaně. Pokud si vyberete desky, zpracujte si poznámky na jeden list papíru, abyste nemuseli poznámkami listovat. V případě kartiček investujte do lepšího, tvrdšího papíru, který se vám v rukou nezvlní a „nesežmoulá“. 

Rozhodně si do taháků nepište celé věty – bude vás to svádět k předčítání, na které však nikdo není zvědavý. Snažte se být struční a vše shrnout do krátkých jednoznačných bodů. Díky tomu si budete moci dovolit vytisknout poznámky větším písmem, které se vám bude lépe číst.

Natočte se na video

Domluvte se s učitelem a spolužáky ve škole, aby vás nechali odprezentovat v hodině. Ideálně ještě nechte někoho z kamarádů, aby vás natočil na video. Není potřeba profi kamera, účel v tomto případě splní foťák nebo většina chytrých telefonů. Prezentováním před spolužáky a učiteli odbouráte kousek trémy a především od nich můžete získat zpětnou vazbu.

V neposlední řadě doporučujeme podívat se také na videozáznam prezentace. Ačkoliv se pravděpodobně při prvním přehrání zděsíte, při dalším sledování si začnete všímat toho, co při prezentování děláte dobře a co naopak děláte špatně. Uvědomění si vlastních chyb a nedostatků vás podvědomě přinutí snažit se zlepšit. A s každým dalším prezentováním se budete pouze zlepšovat. Schválně, nechte se natočit na video i na krajském kole a potom videa porovnejte. Uvidíte, že budete sami překvapení, jak jste zlepšili.

Držíme palce :)